Uvær i hele landet: Ta forholdsregler

Høstferien på Sør- og Østlandet starter med storm i kastene. I Nord-Norge blir det vått med opp mot 70 millimeter regn fredag.

I dag var det ruskever over Moldefjorden

SE VIDEO: Se video fra uværet på Moldefjorden i dag.

Denne helgen starter høstferien i Akershus, Buskerud, Oppland, Vestfold, Østfold og begge Agder-fylkene.

– Man bør ta litt forholdsregler og rydde unna gjenstander i hagen og krukker som står skummelt plassert, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg Horjen ved Meteorologisk institutt.

Obs-varsel

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for Sør- og Østlandet. Fredag ettermiddag og lørdag morgen varsler de kraftige vindkast som kan komme opp i 20–25 meter i sekundet i kastene. Det tilsvarer storm på Beauforts skala.

– Vi venter oss liten storm fra sørvest fredag kveld i Møre og Romsdal og Trøndelag. Natt til lørdag blir det full storm, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Gunnar Livik.

Men verst blir det i Midt-Norge og i Nordland. Her er det bare å komme seg inn.

– Mange blir kanskje overrasket av den sterke vinden. Vi har jo hatt en lang periode med fint vær nå, sier statsmeteorolog Steinar Skare i Bergen.

Langs vestkysten blir det en del nedbør når uværet trekker innover fra vest. Særlig i Trøndelag og Nordland kan det komme store nedbørsmengder i helgen.

Opp mot 70 millimeter nedbør

På Helgeland og i Lofoten venter meteorologen opp til 40-70 millimeter nedbør fredag. Samtidig varsler meteorologene periodevis liten storm på utsatte steder.

Nedbørsområdet strekker seg inn over Hardangervidda, og med temperaturer ned mot frysepunktet flere steder langs E134 kan det bli vanskelige kjøreforhold for dem som planlegger å krysse fjellet.

Mange steder kan det likevel bli fint høstvær før skoleferien er omme. I Oslo ligger det an til å bli flere dager med sol og temperaturer opp mot 17 grader. På Sørlandet blir det lignende temperaturer, men mer overskyet vær.

Også Bergen og Stavanger kan få et par dager med solskinn før det begynner å regne igjen mot slutten av uka.

SISTE NYTT

Siste meldinger