Krisemøte i Senterpartiet over helgen

OSLO (NRK.no) Tidlig i neste uke avholder partiledelsen og fylkeslederne i Senterpartiet krisemøte over telefon. Bare én sak skal diskuteres: Liv Signe Navarsetes fremtid som leder.

Liv Signe Navarsete

Formålet med møtet skal være å få skiftet ut Liv Signe Navarsete som partileder.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Flere fylkesledere og andre sentrale Sp-politikere fra hele landet har etter det NRK erfarer organisert seg i et forsøk på å skaffe flertall for å avholde et ekstraordinært landsmøte i Senterpartiet så raskt som mulig.

Disse skal ha tatt initiativ til en større telefonkonferanse mellom partiledelsen og partiets 19 fylkesledere, som etter planen skal holdes tidlig i neste uke.

Formålet er å få skiftet ut Liv Signe Navarsete som partileder etter flere år med kontroversielle episoder, internt bråk og åpen strid med blant andre nestleder Ola Borten Moe.

Senterpartiets vedtekter krever flertall enten i sentralstyre eller landsstyre for å innkalle til ekstraordinært landsmøte.

Les også:

– Umulig å drive politikk

Håpet til fylkeslederne er at telefonkonferansen i landsstyret over helgen vil lede til en avstemming over hvorvidt man skal avholde ekstraordinært landsmøte eller ikke.

– Navarsete må trekke seg, men hun vil for alt i verden forhindre at Ola Borten Moe (1. nestleder journ.anm.) tar steget til topps. Derfor vil det også være i hennes interesse at det blir avholdt et ekstraordinært landsmøte hvor partiet kan velge ny leder, sier en fylkesleder.

Det rekorddårlige valgresultatet i høst og den svært kritiske evalueringsrapporten som fulgte har gitt de som lenge har vært kritiske til Navarsete som leder nytt blod på tann.

– Dette handler ikke om tunnelsaken som dukket opp denne uken. Dette handler om at partiet ikke tåler å ta fatt på et nytt år hvor alt skal handle om personene Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe. Forholdet de to imellom overskygger alt annet, gjør det umulig å drive politikk og skader partiet, sier en annen sentral kilde til NRK.

Les også:

Navarsete åpner for ekstraordinært landsmøte

Liv Signe Navarsete har nektet å svare på NRKs henvendelser fredag, men overfor TV 2 åpner hun nå opp for å gjøre slutt på lederstriden gjennom å avholde et ekstraordinært landsmøte.

– Det er noen i partiet som ikke ønsker meg. Det må partiet diskutere. Vi har et regelverk for å håndtere denne type situasjoner. Vi er ikke tjent med å ha denne situasjonen gående lenge. Det er viktig at vi får en prosess for hvordan vi skal håndtere de spørsmålene som har kommet opp, sier hun til TV 2 i ettermiddag.

Navarsete er valgt som leder frem til landsmøtet i 2015, men vil altså ha saken opp allerede nå.

– Vi må bestemme oss hvordan partiet skal håndtere dette, om vi skal ha et ekstraordinært landsmøte eller ikke. Hvordan dette skal gjøres må vi drøfte i partiet nå, sier Navarsete til TV 2.

På spørsmål fra kanalen om det finnes noen som står klare til å overta etter henne, svarer Navarsete:

– Heldigvis. Det er selvsagt folk som er kapable til å ta over og kunne lede partiet.

Navarsete vil uansett be partiet avklare om hun og resten av partiledelsen har tillit.

– For meg er det viktig at partiet avklarer den tilliten, for leder må ha tillit for å sitte og en nestleder må ha tillit for å sitte. Og den uroen som rir partiet nå som en mare kan ikke fortsette.

Og avklaringen kommer da trolig i krisemøtet som er varslet mellom partiledelse og fylkesledere like over helgen.

På kurs hele uken

Navarsete har frem til nå forholdt seg mer eller mindre taus om kritikken og kravene om hennes avgang.

Hun har tilbrakt de siste dagene på Hotell Hadeland på Gran, hvor hun har deltatt på et lederkurs i regi av Forsvaret. Fredag ettermiddag forlot hun hotellet, ifølge Senterpartiets informasjonsavdeling for å dra tilbake til Oslo.

Nestlederne: – Liv Signe blir sittende

Mens Navarsete selv altså ser behovet for å undersøke hvor stor tillit hun faktisk har i partiet, er hennes egne nestledere av en annen oppfatning.

– Jeg ser fortsatt ikke behov for noe ekstraordinært landsmøte.
Det er formelt mulig å arrangere et slikt møte, men jeg tror partiet nå ønsker ro, sier 2. nestleder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Han har i mediene de siste dagene blitt trukket frem som den største favoritten til å overta om Navarsete skulle ende med å trekke seg.

Heller ikke 1. nestleder Ola Borten Moe, som hevdes å ha et relativt kjølig forhold til partilederen sin, ønsker et ekstraordinært landsmøte og lederskifte nå.

– Jeg mener vi skal holde oss til ordinært landsmøte i 2015, skriver Borten Moe i en tekstmelding til VG.

Les også:

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger