Hopp til innhold

Varsler pressekonferanse om bompengesaken klokken 20.45

Regjeringen har fredag hatt hektisk møtevirksomhet for å løse bompengestriden. Partilederne har nå forlatt dagens andre møte på Statsministerens kontor.

Statsministerens kontor

FORLOT MØTE: Siv Jensen på vei ut fra Statsministerens kontor klokken 19.15.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

SISTE: Statsministeren har innkalt til pressekonferanse fredag klokken 20.45, melder regjeringen. Det er kun Erna Solberg som møter, får NRK opplyst.

Like før 17.30 fredag ettermiddag ble både Frp-leder Siv Jensen, KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Trine Skei Grande sett utenfor Statsministerens kontor. Knappe to timer senere forlot de tre partilederne stedet.

Klokken 19.50 kom Høyres første nestleder Jan Tore Sanner til Statsministerens kontor. Han er kunnskaps- og integreringsminister i regjeringen.

NRK kjenner til at alle partilederne også var samlet tidligere på fredagen. Også den gangen i et rundt to timer langt møte.

Ingen av dem har vært tilgjengelige for pressen etter disse møtene.

Nye krav

Siv Jensen og Frp har gjentatte ganger understreket at partiet er ferdige med å forhandle i denne saken, og at det ikke er aktuelt å strekke seg lenger enn de gjorde da de i landsstyret vedtok en skisse til løsning forrige uke.

Venstre har på sin side kommet med nye krav til de andre regjeringspartiene. For Venstre er det viktig at biltrafikken i byene ikke går opp, for Frp er det viktig at det blir billigere å kjøre bil gjennom bomringene.

Endret program

I tillegg til møtene på Statsministerens kontor, har både Grande og Ropstad vært i møte med Erna Solberg i statsministerboligen fredag ettermiddag, etter det NRK erfarer.

Det var Porsgrunns Dagblad som først meldte at Solberg har avlyst dagens program. Statsministerens kontor (SMK) har bekreftet opplysningene overfor NRK.

Solberg var heller ikke til stede på dagens statsråd på Slottet, får NRK opplyst.

Statsministerens kontor

UT FRA MØTE: Kjell Ingolf Ropstad på vei ut fra dagens andre møte på Statsministerens kontor.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Solberg skulle blant annet ha vært i Sandefjord for å døpe et hybridskip, men dåpen måtte gjennomføres på videolink fra SMK.

Venstreleder Grande har avlyst sitt program for dagen, melder Adresseavisen.

Avlysningene kommer etter at regjeringen har havnet i en bompengefloke med fastlåste fronter mellom regjeringspartnerne Venstre og Frp som i verste fall kan ende i regjeringskrise.

Lederne i regjeringspartiene dro fra Statsministerens kontor etter nye samtaler om bompenger fredag kveld.

Lederne i regjeringspartiene dro fra Statsministerens kontor etter nye samtaler om bompenger fredag kveld.

Avlyste middag med statsministerkolleger

Det er ikke første gang Solberg må endre kalender på grunn av bompengebråk. Tirsdag denne uken avbrøt statsministeren en reise til Island der hun deltok på et statsministermøte med sine nordiske kolleger.

Solberg avlyste en planlagt middag for å returnere til Norge for å forsøke å løse opp i bompengefloken. Så langt uten å lykkes.

Full splid i regjeringen

Siv Jensen (Frp) under Arendalsuka

FERDIG SNAKKET: Frp-leder Siv Jensen sier bompengesaken er ferdigforhandlet hva gjelder Frp.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Bompengesaken har gått fra å være en verkebyll til et åpent sår i regjeringen etter at Frps landsstyre i juni ga partileder Jensen beskjed om å sørge for at regjeringen skulle innfri seks krav i bompengesaken.

Bakgrunnen for marsjordren har blant annet vært et bompengeopprør som har tappet Frp for oppslutning. Kommunemålingen Norstat gjorde for NRK og Aftenposten i mai ga Frp en oppslutning på 7,7 prosent. Det var den femte på rad med under 10 prosent oppslutning.

Etter Frps landsmøte har det vært en rekke samtaler mellom regjeringspartene om bompengesaken, uten at det har hjulpet på målingene eller i målet om å finne en løsning.

Kommunemålingen til Norstat i august var en regelrett krisemåling for både Frp og Venstre. Der fikk Frp en oppslutning på 6,8 prosent, mens Venstre kun fikk 2,3 prosent.

Meningsmåling

AP
27,3 %
+0,8
H
23,0 %
+1,9
SP
12,2 %
+0,7
MDG
7,0 %
−2,2
FRP
6,8 %
−0,4
SV
6,1 %
+1,4
KRF
4,3 %
+0,0
R
3,8 %
−0,6
FNB
3,7 %
−1,1
Andre
3,5 %
+0,3
V
2,3 %
−0,7
Kilde: Norstat

Dette splitter regjeringen

Trine Skei Grande

VIL SNAKKE MER: Venstre-leder Trine Skei Grande mener bompengesaken ikke er ferdigforhandlet.

Foto: NRK / NRK

Søndag 18. august vedtok Frps landsmøte en bompengeskisse som var utviklet av Høyre. I den anledning gikk partileder Siv Jensen ut og sa at saken nå var ferdigforhandlet fra Frps side, og at partiet ikke har mer å gi.

Venstre informerte imidlertid Siv Jensen og Frp om at de ikke var enige i skissen før den ble vedtatt av Frps landsstyre. Etter det NRK erfarer, er det følgende punkter som skaper splittelse i regjeringen:

  • Skissen skal inneholde en enighet om å øke den statlige andelen til kollektivsatsing fra 50 til 70 prosent. Dette utgjør om lag en milliard kroner i året, over ti år. Altså totalt ti milliarder kroner. Dette skal alle de fire partiene være enige om. Skissen inneholder også en engangsbevilgning på rundt 400 millioner kroner i friske penger på toppen av det igjen.
  • Etter det NRK kjenner til sier skissen at halvparten av beløpet på ti milliarder kroner skal gå til bompengereduksjoner de neste årene, mens resten skal gå til kollektivinvesteringer.
  • Etter det NRK forstår mener Venstre det er uheldig at staten skal diktere at halvparten av den økte statlige satsingen skal brukes til å redusere bompengenivået. Årsaken er at dette i seg selv kan bidra til trafikkvekst, noe som vil være i konflikt med nullvekstmålet.
  • Over ti år skal skissen ha en total kostnadssum på om lag 21 milliarder. I tillegg til de ti milliardene nevnt over, skal sju milliarder gå til en refusjonsordning for bilister i distriktene. Fire milliarder skal gå til ulike kollektivsatsinger. Det ligger også inne at kommunene vil få en egenandel på 20 prosent i bypakkene.
  • Videre skal skissen ha med et punkt om at staten ikke vil sette seg mot dersom lokale myndigheter vil innføre tre timers bompause – altså at man ikke betaler bompenger mer enn én gang på tre timer. Det står også at staten ikke skal være en pådriver for å øke kostnader i bypakker.
  • Kilder i Venstre sier også at summen regjeringen skal bruke på å redusere bompengesatsene i årene framover, kan bli altfor høy. Og etterlyser en klarere miljøprofil i skissen.

Venstre har isteden lansert egne krav de vil ha gjennomslag for. De ønsker blant annet at det må bli brukt betydelig mer penger på kollektivtransport enn det den første skissen (se fakta) legger opp til, får NRK opplyst.

Samtidig sier flere Venstre-kilder at det ikke hjelper med ytterligere penger til kollektivtrafikk hvis det blir tilsvarende kutt i bompengene. Venstre-kilder frykter da at resultatet blir en økning i biltrafikken.

Frp holder på at de er ferdigforhandlet før Solberg tømte kalenderen fredag.

AKTUELT NÅ