Hopp til innhold

Varsler omstilling for lokalsykehus

Regjeringen revurderer fremtiden til norske lokalsykehus i den nye Soria Moria-erklæringen.

Operasjonsrom sjukehuset i Ålesund
Foto: Andreas Sundby / NRK

De lokale sykehusene er en livsnerve i mange samfunn og selve tryggheten dersom uhellet skulle være ute.Denne tryggheten vil ikke regjeringen nødvendigvis verne de neste fire årene.

Siden 2005 har de rødgrønne gjennom Soria Moria-erklæringen garantert at ingen lokalsykehus skal legges ned. Regjeringen har også villet sikre nærheten til lokale akuttmottak.

- Nå vil man se på lokalsykehusene på nytt, sier Aps helsetalsmann på Stortinget, Jan Bøhler til NRK.

– Det å bare si at alt skal være som det har vært, blir for firkantet, sier Bøhler.

Les også: Dette skal de rødgrønne slåss om

Forhandlinger

De rødgrønne forhandler om lokalsykehusene i disse dager. SV og Senterpartiet vil beholde dagens setning om at ingen lokalsykehus skal legges ned.

Etter det NRK erfarer vil Ap ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet ha større fleksibilitet til å kunne endre tilbudet.

– Noe av den høyspesialiserte medisinen, som er veldig krevende både når det kommer til erfaring og ressurser, må samles på færre sykehus, sier Bøhler.

Fødetilbudene beholdes, men samhandlingsreformen gjør at kirurgi, ortopediske tilbud og flere akuttmottak ligger an til å forsvinne i flere deler av distrikts Norge.

Lokalsykehusene må omstilles til å spesialiseres innen blant annet rehabilitering, eldres behov og andre planlagte inngrep.

– Lokalsykehusene må finne sin rolle i framtidas sykehusvesen.

Jan Bøhler (Ap) og Sylvi Listhaug (Frp)

Jan Bøhler (Ap)

Foto: Arbeiderpartiet/Frp

Og den kan være annerledes enn i dag?

– Den må utvikles i tråd med samhandlingsreformen, i tråd med at vi må samle noe av den vanskeligste og høyspesialiserte medisinen bedre på de fremste sykehusene våre, sier Bøhler.

– Penger over helse

Høyres ordfører i Vestvågøy, Jonny Finstad frykter for liv og helse.

– Jeg føler at vår trygghet rett og slett svekkes ved at den delen av erklæringen tas bort, og jeg skjønner ikke helt poenget med å fjerne den dersom det ikke er en tanke bak det, sier Finstad.

– At de ønsker mer åpenhet i forhold til å vurdere det, og at det kanskje er en tenkt politikk som ligger bak, det jeg vet ikke, men jeg håper det er noen fra de sentrale myndighetene som ønsker å kommentere dette, eller helst dementere det, sier Finstad.

Finstad frykter penger blir viktigere enn helse.

– Da er alt opp til helseforetakene og kanskje økonomiske beregninger fremfor samfunnsmessige forhold og trygghet for innbyggerne, sier Finstad.

AKTUELT NÅ