De fleste kjøttslag er blitt 30-40 prosent billigere i løpet av de siste 20 årene, ifølge Nationen. Nå varsler markedslederen Nortura nye tider.
Kritiserer priskrig i butikkene
– Prisene er kunstig lave. Utviklingen er kritisk og kan ikke fortsette. Prisene må opp og minst øke i takt med pris- og kostnadsveksten ellers i samfunnet, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura til avisen.
Hun kritiserer også matkjedenes priskrig og dumping av kjøttvarer.
– Forbrukerne er kanskje vinnere på kort sikt, men tapere på lang sikt. Det er ikke mulig å opprettholde innovasjonsevne og varemangfold når prisene over tid er så kunstig lave som i dag, sier hun.
– Bør glede seg over utviklingen
Direktør Thomas Angell i handelsbransjeorganisasjonen HSH er ikke bekymret og sier at man så langt ikke har sett noe til et redusert varemangfold.
– Både forbrukerne og landbruksministeren bør glede seg over utviklingen, sier Angell.
Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF), som organiserer de frittstående kjøttbedriftene, mener på sin side at kjøttprisene påvirkes så mye av prisutviklingen i nabolandene at det tilsier ytterligere prispress i tida som kommer.