Hopp til innhold

Varmerekordene røyk ved 21 værstasjoner i oktober

Høstvarmen førte med seg et rekordras sist måned. 21 værstasjoner målte den høyeste oktobertemperaturen noensinne. Varmest var det i Tafjord og Surnadal som begge steder nådde 25,5 grader. Det skjedde på «vinterdagen» 14. oktober.

Forskjellene på varme og kalde dager i oktober er store

Varmerekorder ble satt 21 forskjellig steder i oktober. Det er store kontraster i denne måneden. Rekordvarmt i Nordland samtidig som vinteren kom til Alta.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs

Dette var imidlertid 0,1 grad under den gamle rekorden. Dermed overlevde den gamle landsrekorden for oktobervarme så vidt. Den ble satt i Molde i 2005 og lyder på 25,6 grader.

Rekorder knust i to fylker

Mange steder røyk de gamle varmerekordene. To nye fylkesrekorder ble satt. Både i Hordaland og i Nordland ble de gamle oktoberrekordene knust.

Denne boksen gir svaret på om det blir temperaturrekord i dag

Temperaturen i de to bygdene i Møre og Romsdal, Tafjord og Surnadal, lå bare så vidt under den nasjonale oktoberrekorden.

Foto: Remi Sagen / NRK

Bergen slo den gamle varmerekorden for Hordaland den 11. oktober i år. På målestasjonen Florida i Bergen ble det målt ny toppnotering med 23,8 grader. Den gamle rekorden på 23,1 grader var fra 2005.

Også i nord har det varme været i oktober ført til nye lokale rekorder.

I Vallsjø i Vega kommune satte de fylkesrekord for Nordland. Her var den tidligere rekorden 19, 0 grader satt i 2005. Den nye rekorden er nå 21, 9 grader, satt på den 14. oktober.

Vinterdagen hadde rekordvarme

Tafjord og Surnadal hadde 25,5 grader, også dette den 14. oktober i år, som ifølge primstaven og tidligere tiders kalender er den første vinterdagen. De som var opptatt av værtegn måtte i gamle dager ut og kikke på været på denne datoen. 14. oktober skulle du nemlig få vite hvordan vinteren ble.

Kart over varmluftbølge over Norge

Her er værsituasjonen over Norge da Hordaland satte ny varmerekord for oktober måned.

Fønvind på Nordvestlandet

– Det varme været som forårsaket noen av disse rekordene, er skapt av luftmasser presset opp mellom lavtrykk og høytrykk. I Bergen lå dessuten restene av den tropiske orkanen Michael ute i Atlanterhavet den 11. og 12. oktober. I Tafjord og Surnadal hadde vi noen dager etter også en fønvind-effekt som gjorde det ekstra varmt, sier statsmeteorolog John Smits.

John Smits

Statsmeteorolog John Smits sier slike værsystemer ofte opptrer på høsten. Det kan skje ved at varmluft blir presset opp mellom et lavtrykk fra vest og et høytrykk fra øst.

Foto: Hallvard Sandberg / Nrk

I midten av oktober var vi mest opptatt av skadeflommen i Skjåk, som også delvis var en effekt av de samme værsystemene, ifølge Smits.

LES OGSÅ: Flomkaos: Veger og bruer bukker under

Over 20 grader på 13 steder

21 værstasjoner satte lokal varmerekord i år. 13 av værstasjonene her i landet kan vise til temperaturer på over 20 grader i oktober.

Fem av disse stasjonene hadde over 20 grader for første gang noensinne.

I Verdal i Trøndelag ble også den gamle rekorden slått ettertrykkelig. Ny rekord er på 22,5 grader. Den gamle lød på 21,7 grader og ble satt for 13 år siden.

Store forskjeller

Statsmeteorolog John Smits sier det er vanlig med store forskjeller på temperaturene i oktober.

– I Folldal var forskjellen på den varmeste og den kaldeste dagen sist måned hele 41,2 grader. Når det gjelder oktober måned er denne forskjellen bare slått av Tynset i 1973 med laveste temperatur på minus 23,0 og den høyeste var 18,2 grader. Altså en forskjell på 43,6 grader, sier Smits til NRK.

AKTUELT NÅ