Varmere vær i sikte

Etter en kjølig mai, ser det endelig ut til at temperaturene kryper nærmere 20-tallet i starten av juni. Dette gjelder i hvert fall i sør.

Sommerbilde fra Ingierstrand Bad i Oslofjorden

Med unntak av noen fine dager i april, har det ikke vært badetemperaturer i Norge hittil i år. I juni er 20-tallet på gradestokken heldigvis innen rekkevidde, ifølge meteorologen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe tror gradestokken vil vise temperaturer opp mot 20 grader i starten av juli.

Foto: Knut Fjeldstad, Fjeldstad, Knut / Scanpix

– Prognosene viser en varmere værtype fra midten av den første uka i juni. Men dette gjelder bare sør i Norge, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Langtidsvarselet som kommer fra Det europeiske værsenteret viser et rødt felt over østlandsområdet og Sør-Norge de to første ukene i juni.

Det betyr at gradestokken kan vise temperaturer over gjennomsnittet for juni de siste 30 årene.

Varmt det siste året

Mai har vært en kjølig måned hittil, og temperaturen har ikke vært over 20 grader noe sted i landet. På Østlandet har det vært spesielt kaldt sammenlignet med tidligere år, mens det i Tromsø har ligget mer på normalen.

Til sammenligning bød april på rekordvarme med nesten tre grader varmere gjennomsnittstemperatur i Oslo-området enn til vanlig.

Også nord i landet var april varmere enn normaltemperaturen.

– Flere steder i landet har gjennomsnittstemperaturen vært høyere enn normaltemperaturen det siste året. Det er tydelig at det blir varmere, forklarer Alsvik Walløe.

Spår gjennomsnittlig sommer

Det europeiske værsenteret publiserte i dag også prognoser som viser hvordan været kan bli de tre neste månedene.

Mens resten av verden kan vente seg temperaturer over snittet, er det ventet normaltemperaturer her i nord.

Værvarselet for de neste tre månedene

Kartet fra Det europeiske værsenteret viser hvor i verden temperaturen vil bli høyere enn vanlig de neste tre månedene. Norge er stort sett hvitt, noe som betyr at temperaturen vil ligge helt på snittet. I sør er det gult og litt oransje, noe som tyder på høyere temperaturer.

Foto: Det europeiske værsenteret / ECMWF
Hans Olav Hygen

Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt presiserer at prognosene for de neste tre månedene er svært usikre fortsatt.

Foto: Bård Gudim

– Fjoråret var et rekordår, og i år kan vi nok vente oss en mer normal sommer, sier Hans Olav Hygen som er seksjonsleder for klimainformasjon ved Meteorologisk institutt.

Hygen mener det er svært vanskelig å spå været så langt fram, men det er i hvert fall lite som tyder på ekstremvarme hittil.

– Det er viktig å huske på at prognosene viser et gjennomsnitt for tre måneder. Om juni blir kjempevarm og juli blir kald, vet vi derfor ingen ting om enda.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger