Sigrid-siktet varetektsfengsles i fire nye uker

OSLO TINGRETT (NRK.no): Politiet tror den siktede 37-åringen vet hvor flere eiendeler til Sigrid kan være og at han vil fjerne bevis dersom han slippes fri. Den mistenkte holdes fortsatt i varetekt seks og en halv måned etter pågripelsen.

Siktet 37-åring

Retten besluttet å holde den drapssiktede 37-åringen i fortsatt varetekt etter fengslingsmøtet torsdag. Her i samtale med forsvarer Karen Forbrigd (t.v.) etter fengslingsmøtet torsdag.

Foto: Svein Olsson, NRK

Sigrid Schjetne

Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant fra Østensjø natt til 5. august. Hun ble funnet drept i et skogholt på Kolbotn 3. september.

Foto: Privat

Politiet har fremdeles en rekke ubesvarte spørsmål i Sigrid-saken. De har ikke funnet drapsvåpenet og vet heller ikke hvordan Sigrid forsvant fra Østensjø.

Politiet mener det er stor fare for at den drapssiktede 37-åringen vil forspille bevis dersom han løslates. Det la også retten vekt på da den besluttet å holde ham i fortsatt varetekt torsdag.

– Det er blant annet gjenstander på avveie som politiet er veldig interessert i å finne, sier politiadvokat Cecilie Gulnes til NRK.no.

– Hva slags gjenstander er det?

– Vi savner blant annet noen av eiendelene til Sigrid. Jeg vil ikke gå inn på hva det dreier seg om, men det er i hvert fall helt sentralt for oss å finne, for der kan det være spor, sier Gulnes.

Hun uttaler til NRK at det er trolig at den siktede vil fjerne bevis.

Gulnes og Stabell

Politiadvokat Cecilie Gulnes og bistandsadvokat Harald Stabell i samtale foran torsdagens fengslingsmøte i Sigrid-saken.

Foto: Svein Olsson, NRK

– Vi mener at siktede vil fjerne dem eller ødelegge dem hvis han løslates, sier Gulnes.

– Dere mener han vet hvor disse gjenstandene er?

– Ja, det er det jo grunn til å mene, ja, svarer Gulnes.

– På ingen måte avklart hvordan hun forsvant

Politiet har heller ikke funnet drapsvåpenet ennå.

– Det vil selvfølgelig være svært viktig for etterforskningen å finne drapsvåpenet hvis det er brukt en gjenstand eller et våpen, sier Gulnes.

I dag møtte den drapssiktede 37-åringen igjen i fengslingsmøte i Oslo tingrett. Han har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet i september i fjor og tok betenkningstid da rettens fengslingskjennelse ble klar torsdag.

I tillegg til at det er flere gjenstander politiet ikke har kontroll på, er det også en rekke ubesvarte spørsmål når det gjelder hva som skjedde den kvelden Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant fra Østensjø i Oslo.

– Det er en god del ting vi vet, men det er fortsatt en del ubesvarte spørsmål som går på når ting skjedde, og hvordan ting skjedde. Hvordan Sigrid forsvant fra Østensjø, er for eksempel på ingen måte avklart, sier Gulnes.

Mener politiet har hatt god nok tid

Forsvarer Karen Forbrigd mener imidlertid at de etterforskingsskrittene som politiet påberoper seg er av mer hypotetisk karakter, og at de derfor ikke kan begrunne videre bruk av brev- og besøkskontroll.

– Det er gjort omfattende beslag i saken, de har etterforsket alle tenkelige og utenkelige spor, og det er ikke flere spor å etterforske. Han har nå sittet sju og en halv måned uten kontakt med omverden og ønsker muligheten til å få besøk av familie og de nærmeste.

Forbrigd mener også at man etter så mange måneder må forvente at alle resultater på tekniske prøver som kan kaste lys over skyldspørsmålet nå er på plass.

– Politiet har hatt all mulighet til å ransake og beslaglegge på alle de steder hvor han har hatt tilhold og oppholdt seg i det aktuelle tidsrommet, sier hun.

16-åringen forsvant fra Østensjø natt til 5. august. Hun ble funnet drept i et skogholt på Kolbotn i Oppegård 3. september.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sigrid Giskegjerde Schjetne

16-årige Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant da hun var på vei hjem fra en venninne natt til 5. august i fjor.

Foto: Privat / NTB scanpix

Lot seg avhøre igjen

Den drapssiktede 37-åringen har igjen latt seg avhøre, etter å ha nektet i tre og en halv måned. Tirsdag denne uken ble han avhørt for første gang siden han ble innlagt til observasjon på Dikemark i desember.

Også rett etter at han slapp ut fra observasjonen, nektet han å snakke med politiet.

– Nå ønsker han å forklare seg. At han nå er ute fra observasjonen på Dikemark er en av grunnene, sier forsvarer Ida Andenæs fra Advokatfirmaet Elden til NRK.no.

– Hva er de andre grunnene?

– Det vil jeg ikke kommentere. Det er en helhetsvurdering, svarer Andenæs, som var med i tirsdagens flere timer lange avhør.

Den drapssiktede 37-åringen slapp ut fra observasjonen på Dikemark 28. februar.

Spesialistene i psykiatri Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud sammen med nevropsykolog Anne Lill Ørbeck har fått frist til 12. april med å levere sin sakkyndigrapport.

– Viktig bevisgrunnlag mot ham

Politiet mener de har sterke bevis mot 37-åringen.

– Det er jo en god del tekniske spor i denne saken. Det er et viktig bevisgrunnlag mot siktede. Så var det sånn at han passerte gjennom en bom i Oslo rett før Sigrid forsvant, og det passer veldig godt med kjøreruten opp til forsvinningsstedet. I tillegg er han knyttet til funnstedet. Det er et sted han har jobbet de gangene han har vært i Oslo, sier politiadvokat Gulnes.

Politiet har også tekniske spor som knytter ham til en låve på Bryn i Oslo, hvor det er funnet blod fra Sigrid.

37-åringen ble pågrepet sammen med en 64-åringen, og begge ble drapssiktet. 64-åringen er senere løslatt, men siktelsen opprettholdes.

– Han er fremdeles siktet. Det vil bli en vurdering av hans sak i forbindelse med innsendingen av saken. Vi har sagt, og kommer til å holde, at vår plan er å sende denne saken inn til statsadvokaten før sommeren, sier Gulnes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger