NRK Meny
Normal

Varetekt opp for FN-kommisjon

Hver fjerde innsatte i norske fengsler sitter uten dom. Nå skal den utstrakte bruken av varetekt opp i FNs torturkommisjon i Geneve.

Planlegging
Foto: NRK

Mange varetektsfanger i norske fengsler sitter over ett år før de løslates eller stilles for retten.

Basic Haris sitter i Oslo fengsel på ubestemt tid. Tobarnsfaren er mistenkt for en narkotikaforbrytelse, men er hverken tiltalt eller domfelt.

NETT-TV: Sitter uten dom

Bård Larsen

Mange får psykiske problemer i varetekt, sier vaktleder Bård Larsen i Oslo fengsel.

Foto: NRK

- Jeg venter bare på hovedforhandlingen. Jeg stoler ikke mer på politiet. Det er for dårlig at de ikke sier hvilke konkrete beviser de har mot meg. Hvorfor tar de ikke ut tiltale hvis de har alle beviser? spør han.

Mange får psykiske problemer

Haris har så langt sittet 38 uker i varetekt, og situasjonen hans er langt fra unik.

Mer enn femti personer har sittet i over ett år og ventet.

Hver fjerde fange i norske fengsler er varetektsfange, og varetekten utgjør 18 prosent av det totale antallet ngselsdøgn.

Bruken av varetekt koster staten over 300 millioner kroner i rene fengselsutgifter hvert år. Hver varetektsfange koster det offentlige 1400 kroner per døgn. 

Anders Ryssdal

Leder i Den Norske Advokatforeningen, Anders Ryssdal, er glad for at torturkommisjonen nå tar opp bruken av varetekt.

Foto: NRK

Varetektstiden tilbringes for det meste i passivitet på cellen, og fengselsbetjentene merker stor forskjell på de som er domfelt og de som venter i uvisshet.

- Ofte får de psykiske problemer, og det fører til mer og tyngre arbeid for oss. Det gjør at vi trenger mer ressurser, sier vaktleder Bård Larsen i Oslo fengsel.

I motsetning til i Sverige, er det ingen regler i Norge for hvor lang tid politiet kan bruke på etterforskningen før en eventuell tiltale må reises.

Må forsvare praksisen

Tall fra kriminalomsorgen viser at det i gjennomsnitt sitter 569 personer i varetekt hver eneste dag.

Nå må norske myndigheter svare for den utstrakte bruken av varetekt for FNs torturkommisjon.

- Dette er et av temaene Norge må svare på når de skal forklare sin politikk for FNs torturkommisjon. Langvarig bruk av varetekt og tildels også bruk av glattcelle er noe av det man er opptatt av der, sier Anders Ryssdal, som er leder for Den Norske Advokatforening.

Han er glad for at torturkommisjonen nå tar opp den norske varetektsordningen.

- Jeg tror at det er veldig viktig at FN holder øye med alle land, også de såkalt modne vestlige demokratier og rettsstater. Det er ikke slik at rettsstaten er noe vi har en gang for alle, det er noe vi må jobbe med hele tiden, og det er bra at noen følger med fra utsiden, sier Ryssdal.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger