Hopp til innhold

- Ikke lønnsomme pasienter

Nils Christian Astrup har levd med kroniske smerter nesten hele livet. Han er en av få heldige, som har fått tilbud om behandling.

Nils Christian Astrup
Foto: Kjell Hernes / NRK

Du ser det ikke på ham. Men Nils Christian Astrup har levd med kroniske smerter i femti år helt siden jagerflyet han fløy kræsjet.

Pasienter med kroniske smerter får ikke den hjelpen de trenger, mener sykehusprofessor.

 

- Sykehusene må først og fremst behandle livreddende og kurativt. Kroniske smertepasienter tjener ikke sykehusene på, sier overlege og professor ved Rikshospitalet, Harald Breivik.

Han hevder at denne typen pasienter alltid kommer nederst på listen.

I går fortalte Dagsrevyen historien om Kjersti og hennes kamp for å få hjelp.

Hun hadde kroniske smerter i nakke og hode i mer enn 12 år, men fikk avslag da hun søkte om plass på en smerteklinikk. Hun var avhengig av Paralgin Forte, og ville slutte. Men helsen sviktet og hun døde.

Håpløs hverdag

I mange går gikk Astrup på sterke vanedannende medikamenter. Men så begynte hverdagen rett og slett å bli håpløs. For ett år siden fikk han plass på smerteklinikken på Rikshospitalet, som en av få.

- For meg personlig og min kone har livssituasjonen blitt bedre etter behandlingen på smerteklinikken, sier Astrup.

- Må prioriteres

Professor Breivik krever at denne pasientgruppen virkelig må prioriteres, ikke bare på papiret slik som det står i retningslinjer fra 1996.

- De som har kroniske lidelser skal prioriteres høyt, men kommer i stedet lavt nede på listen, sier Breivik.

Det finnes smerteklinikker på de fleste av landets universitetsykehus. Men det monner lite når 30 prosent av nordmenn lever med kroniske smerter. Ventetiden er lang. Kanskje får en av tre hjelp.

For Kjersti er kampen over. For Nils Christian Astrup har riktig medisinering gitt ham livet tilbake.

AKTUELT NÅ