Hopp til innhold

Ba om å bli strøket fra Nobel-listen

Mordechai Vanunu ber Den norske nobelkomite stryke ham fra listen over nominerte til Nobels Fredspris 2010. Gjett hva komiteen svarte.

Mordechai Vanunu ( i midten) blir passa på av to fangevaktarar før rettshøyringa i Jerusalem.

FLERE ARRESTASJONER: Mordechai Vanunu har vært arrestert i Israel ved en rekke anledninger.

Foto: Dan Balilty / Scanpix/AP

Mordechai Vanunu ble holdt fengslet i Israel fra 1986 til 2004, mange av årene i isolasjon, etter at han offentliggjorde opplysninger om Israels utvikling og besittelse av kjernefysiske masseødeleggelsesvåpen.

Les også: - Ikke aktuelt å gi asyl til Vanunu
Les også: Vanunus kjæreste tar ordet
Les også: - Vanunu må setjast fri straks
Les også: Vanunu møtte norsk kvinne
Les også: Jurister vil gi Vanunu asyl

Nå har fredsaktivisten sendt brev til Den norske nobelkomiteen for å bli strøket fra listen over nominerte til Nobels Fredspris i 2010. NRK har vært i kontakt med Vanunu. Han ønsker ikke å uttale seg til norske medier om saken.

– Vil ikke knyttes til fredsprisvinner

– Vi går vanligvis ikke ut med informasjon om nominerte, men det har blitt kjent at han har sendt et brev til Nobelkomiteen om at han ikke ønsker å bli nominert. Grunnen han oppgir, er at han ikke ønsker å motta en pris som Shimon Peres har mottatt, sier Nobelkomiteens direktør Geir Lundestad til NRK.

Nobel-direktør Geir Lundestad

FØRSTE GANG: Nobel-direktør Geir Lundestad sier han aldri har hørt om at noen vil trekke seg fra listen over nominerte.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Dette fordi Vanunu anser Peres for å være det israelske atomprogrammets far. Vanunu ønsker derfor ikke på noen måte å bli knyttet til Peres.

Første gang i historien

Ludestad sier Nobelkommiteen har opplevd både trusler om tilbakelevering og ett tilfelle der mottakeren av prisen har nektet å motta den.

– Jeg kan imidlertid ikke huske noe tilfelle der man på et så tidlig tidspunkt som Vanunu ber om at nominasjonen blir trukket tilbake. De fleste vil vel kanskje det som litt pretensiøst at man sier fra seg en pris som det er høyst uklart om man er noen reell kandidat til, sier Lundestad.

– Hvordan forholder Nobelkomiteen seg til forespørselen?

– Vi har fått gyldige nominasjoner på Vanunu, så han må jo føres opp på listen sammen med de andre. Det må også nevnes i den sammenheng at han ikke ønsker seg prisen. Han kommer til å stå på listen når dette skal behandles, sier Lundestad.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger