Vanunu håper på ny sjanse

Den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu håper at den norske rødgrønne regjeringen vil gi asylsøknaden hans en ny sjanse.

Mordechai Vanunu
Foto: HAIM ZACH / AP

I dag gav israelske myndigheter ham ett år til med restriksjoner, noe som innebærer at han ikke får forlate Israel , ikke kan snakke med utlendinger, og i praksis ikke får arbeide.

Nytt håp

Men nå vil Vanunu søke om asyl i Norge igjen, både på grunnlag av at det tidligere i dag ble kjent at Utlendingsdirektoratet ved forrige søknad mente at han oppfylte vilkårene for konsesjon og fordi han i dag har fått støtte fra flere norske politikere.

HØR: Vanunu fatter nytt håp

HØR: Mange støtter Vanunu

- Jeg håper at nyheten i dag vil føre til noe nytt, og jeg vil gi den nye norske regjeringen en sjanse, sier han til NRK.

Han sier også at den nye regjeringen er sosialistisk og ikke konservativ som den forrige, og håper at dette vil føre til at den vil se på saken hans på nytt.

Dessuten peker han på at han etter alle disse årene ikke lenger har noen atomhemmeligheter.

- Jeg har sonet dommen min i fengsel, men er i fengsel på nytt, og det på femte året, legger han til.

Erna Solberg

Erna Solberg overprøvde UDI i asylsaken i 2004.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Instruerte UDI

Vanunu søkte om asyl i Norge i 2004. Utlendingsdirektoratet mente dengang mente at han fylte vilkårene for asyl, men Erna Solberg instruerte direktoratet til å avslå søknaden fra ham da hun var kommunalminister.

- Det stemmer at UDI mente at Vanunu innfridde alle vilkår bortsett fra ett, nemlig at han ikke var her i landet da han søkte asyl, sier Solberg til avisen.

- Det hadde vært en utenrikspolitisk sak rettet mot israelske myndigheter, dersom vi hadde hentet han ut fra Israel. Vi drøftet denne saken i regjeringen og kom til at å hente Vanunu ut, ville være en aktiv handling rettet mot Israel. Det ville ha vært feil i forhold til de utenrikspolitiske prosessene vi var engasjert i i Midtøsten, sier hun.

- Svært kritikkverdig

Mordechai Vanunu avslørte Israels atomvåpenprogram i 1986. Han ble bortført fra Roma av den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad, og ble dømt til 18 års fengsel i en hemmelig rettssak.

Tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch mener behandlingen av Vanunu er svært kritikkverdig, og at det ren formalisme at han ikke kunne bli innvilget opphold i Norge fra Israel.

- Vanunu er en varsler i positiv forstand. Han fortalte en sannhet som verden hadde krav på å få kjennskap til, nemlig at Israel hadde atomvåpen. Fra norsk side burde svaret ha vært helt greit: Velkommen hit, sier Willoch, som mener det er sterkt beklagelig at Erna Solberg overprøvde UDI.

Også politikere fra regjeringspartiene er opprørt over opplysningene og krever at Vanunus søknad må vurderes på nytt.

SISTE NYTT

Siste meldinger