Hopp til innhold

Vant etter åtte års kamp mot Nav, men så startet kampen om pengene

NAV får kraftig kritikk for å ha brukt svært lang tid på å betale ut trygdepenger når de taper saker i retten. Brukere som har krav på flere hundre tusen kroner, har i enkelte tilfeller måttet vente over ni måneder.

NAV får kraftig kritikk for å ha brukt svært lang tid på å betale ut trygdepenger når de taper saker i retten.

VIDEO: NAV får kraftig kritikk for å ha brukt svært lang tid på å betale ut trygdepenger når de taper saker i retten.

– Det er kjempeydmykende. Jeg har vært utrolig heldig fordi jeg har hatt en mor som har støttet meg. Uten det hadde jeg mistet leiligheten, jeg hadde mistet hjemmet mitt.

Kvinnen NRK møter forteller om en lang kamp mot systemet der hun har kjent på alt fra sinne til resignasjon. Etter å ha kjempet i åtte år, fikk hun medhold i kravet om uførestøtte på i alt 300.000 kroner fra Nav. Men da startet kamp nummer to, for dager og uker gikk uten at pengene kom.

– Egentlig er jeg rasende. Jeg er skit forbanna, sier hun etter å ha ventet i seks måneder til før hun fikk det hun hadde krav på.

Gro Sandvold

Gro Sandvold

Foto: Arld Sandsvik / NRK

Trygdrettsadvokat Gro Sandvold forteller om flere saker der klienter vinner fram i lagmannsretten, men der pengene likevel uteblir.

– Det tar ikke bare uker, det tar måneder, sier hun.

Advokaten har mange ganger sett at det kan gå både et halvt år og ni måneder fra en klient vinner fram til pengene er på konto.

– Er du så heldig at du har litt oppsparte midler, så klarer du deg i ventetiden. Er du så heldig at du er gift eller har samboer, så du kan bli forsørga, overlever du. Men har du ikke det står du uten sikkerhetsnett, sier hun.

Hun har flere ganger sett gleden over en seier over NAV snu til resignasjon og fortvilelse.

Ellen Chr. Christiansen

Ellen Chr. Christiansen

Foto: Arild Sandsvik / NRK

De siste årene har NAV tapt rundt 20 saker i lagmannsretten. Direktør Ellen Chr. Christiansen forteller at de behandler rundt 150.000 uførevedtak hvert år, men tar selvkritikk på at noen utbetalinger tar for lang tid.

– Jeg kommer til å være veldig tydelig overfor min ledere på at saker som kommer i retur fra lagmannsretten får høy prioritet. Det dreier seg om såpass få saker totalt, så de bør vi klare å behandle raskere, sier hun.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger