Hopp til innhold

Vanskelig å spå askeskyens bevegelser

Flyplassen på Værnes ble i morgentimene åpnet for trafikk, men nå sier Avinor at de nok må stenge igjen innen få timer.

Meltveit Kleppa og Strøm-Erichsen på PK om askeskyen

Pressekonferanse om askeskyens påvirkning fredag kl. 14.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

I morgentimene i dag ble det åpnet for noen få flyavganger til og fra flyplasser mellom Trondheim og Stokmarknes, men fortsatt står det meste av flytrafikken i Norge og store deler av Europa.

På grunn av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island har mye av flytrafikken i både Norge og resten av Europa blitt satt ut.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier stengingen av luftrommet kan få alvorlige helsekonsekvenser.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

- Situasjonen er fremdelses slik at lufttrafikken er stengt i store deler av landet. Det er kommet en begrenset åpning for trafikk mellom Bodø og Trondheim, men dette kan endre seg, sa samferdselsminister Magnhild Meltveit-Kleppa på en pressekonferanse nå i ettermiddag.

Les: 17.000 avganger innstilt

Klokka 14 holdt norske myndigheter med samferdsels- og helseministeren en pressekonferanse med siste nytt om stengingen av luftrommet over Norge.

Siden onsdag kveld har luftrom over Norge vært stengt for trafikk. Avinor stengte da luftrommet over Nord-Norge og morgenen etter var hele Norge uten muligheter for tranport luftveien. Dette skaper utfordringer for helsevesenet sa helseministern på pressekonferansen i dag.

– Det kan få store konsekvenser for de som er akutt syke, og det kan dermed gå utover liv og helse, sier Anne-Grete Strøm Erichsen.

Prognose for askeskyen fra London pr. fredag ettermiddag

Siste prognose fra Met Office i London viser at det ser ut til å klarne noe over Nord-Norge, men det vil fortsatt være aske over blant annet Gardermoen en stund til.

Foto: Volcanic Ash Advisory, London / Met Office

Usikre prognoser

Med seg på pressekonferansen hadde Avinor de siste prognosene for askeskyens bevegelse over Norge.

De viser at Trøndelag nå ser ut til å bli dekket av skyen igjen ganske snart, men at det kan bli bedre forhold for større deler av Troms.

- Det går nå som vi trodde. Værnes må nå stenges innen et par timer fordi askeskyen nå trekker seg noe nordover, sier Sverre Quale konsernsjef i Avinor.

Les: Værnes stenger igjen i ettermiddag

Han har likevel et håp om at man kan åpne flyplassen i Tromsø etter hvert, men tør ikke love noe fordi det er vanskelig å spå hva som skjer med askeskyen.

- Vi forholder oss til 16-timersvarslet fra London fordi det endrer seg hele tiden. Vi trodde ikke vi skulle kunne åpne så mye i går som vi i dag fikk åpnet, sier Quale.

Les: Åpner Tromsø lufthavn

Anton Eliassen og Magnhild Meltveit Kleppa

Anton Eliassen, direktør for Meteorologisk institutt la fram sine langtidsprognoser for askeskyen for blant annet samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

De siste prognosene fra spesialistene i London (se kart over) virker til å si at det klarner noe i Nord-Norge det neste døgnet, men det ser ikke ut til å bli askefritt over Sør- og Øst-, Midt- og Vest-Norge det neste døgnet.

Noe bedring

Askeskyenes bevegelse avhenger av vær og vind, og i hvor stor grad det kastes ny aske opp i lufta fra vulkanen på Island.

I morgentimene i dag ble det åpnet for fly i området mellom Trondheim og Stokmarknes, og både Widerøe og SAS har fått av gårde noen få flygninger.

Les: Trondheim - Bodø åpnet

Bakgrunnen er at det nå er mindre aske i lufta over dette området.

Luftrommet området rundt Bodø er i første omgang åpnet i 12 timer, mens luftrommet over Værnes i Midt-Norge holdes åpent i 6 timer.

Situasjonen utvikler seg hele tiden og norske luftfartsmyndigheter forholder seg hele tiden til ekspertisen ved det internasjonale overvåkingssenteret i London.

Langtidsvarsel for askeskyen

Selv om det er svært vanskelig å forutse hvor askeskyen beveger seg har Meteorologisk institutt her i Norge gjort et forsøk på å beregne seg fram til hvordan det vil utvikle seg 10 dager fram i tid.

Beregningene langt fram i tid ser ikke veldig lyse ut. Selv om asken driver noe bort i disse dager mener meteorologene at det er fare for at asken kommer tilbake i neste uke.

Direktøren for Meteorologisk institutt, Anton Eliassen, viste på pressekonferansen oversikter som tydet på at det midt i neste uke ville være vel så mye aske over Sør-Norge som denne uka.

Prognose 23042010

Dette kartet viser askeskyen torsdag i neste uke etter den beregnede langtidsprognosen fra Meteorologisk institutt her i Norge.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ