- Vanskelig å etterforske Aker Kværner

- Det kan bli vanskelig å etterforske Aker Kværner for medvirkning til totur på Guantanamobasen på Cuba.

 

Guantanamobasen på Cuba
Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Det sier advokat Mette Yvonne Larsen i advokatfirmaet Stabell og Co som har laget en rapport om selskapets ansvar på oppdrag fra Amnesty International.

- Årsaken er at det bør klargjøres hvem som har utført torturen, sier Larsen. 

 

- For å konstatere og dømme noen for medvirkning, så må man kjenne til hvem som har begått forbrytelsen og helst kunne navngi vedkommende. Det blir vanskelig fordi vi vet at at ledelsen på Guantanamo har forsøkt å pulverisere ansvar og ikke navngi de personene som har begått handlingene direkte. Det kan være politiets hovedproblem, sier MetteYvonne Larsen.

Straffeansvar

Hun mener det ikke er noen tvil om at Aker Kværner kan straffes i Norge for det amerikanske datterselskapets virksomhet på Cuba. Larsen sier ansvaret inntraff i det øyeblikk selskapet fikk vite om den ulovlige fangebehandlingen.

- Ett eksempel; Aker Kværner har levert strøm til lyskasterne som sto på 24 timer i døgnet rett i ansiktet på fangene og det må Aker Kværner vite er tortur både etter norsk og internasjonal rett.

- Hvordan kan dere være sikre på at Aker Kværner kunne vite at det foregikk ulovligheter som mishandling og tortur?

- I 2002 ble ansatte i det amerikanske datterselskapet som gjorde jobben på Cuba intervjuet i VG under overskriften "Kampen mot tortur". Da mener vi at de visste, fordi Aker Kværner fikk anledning til å kommentere. Etterpå har menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch kommet med rapporter, norsk UD har kritisert Aker Kværner og det er nærmest allment kjent at det har foregått tortur i Guantanamo-leiren, sier advokaten. 

SV-politikeren Ivar Johansen anmeldte ifjor Aker Kværner, men saken ble henlagt.

I rettssystemet ligger selve saken om selskapets virksomhet på Cuba nå hos Oslo statsadvokatembete, som skal gi sin vurdering av gangen videre til riksadvokaten.

 

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger