Valla gir sin historie

Gerd-Liv Vallas bok «Prosessen» beskriver forholdet mellom henne og statsminister Jens Stoltenberg som langt kjøligere enn det som tidligere er kommet frem.

Tidligere LO-leder Gerd Liv Valla

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla på dagens pressekonferanse.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Stoltenberg var blant annet opptatt av at også Gerd-Liv Valla skulle gå på noen nederlag i det offentlige ordskiftet.

Valla-saken kom tross alt frem i lyset like etter at Stoltenberg selv hadde tapt den offentlige debatten rundt sykelønnssaken og Odfjell-saken.

Vallas bok

«Prosessen» av Gerd-Liv Valla.

Utdrag fra boken

«Prosessen» tar for seg hvordan Valla opplevde tiden mellom 10. januar, da LO fikk Ingunn Yssens oppsigelsesbrev, og 10. mars, dagen etter at Valla trakk seg som leder i LO.

Valla skriver i dagboken sin 22. januar i år:

"Det var unødvendig av dere å bringe opp debatten om valgkomitéen nå, sier jeg og legger til at det at det også var sjofelt av Martin Kolberg å presse meg torsdag kveld, på et tidspunkt hvor jeg forberedte et viktig sekretariatsmøte og en avgjørende pressekonferanse.

- Det kunne dere spart meg for.

Da roper Jens inn i øret, ja nærmest skriker:

- Det sier du? Som har håndtert en personalsak helt elendig! Du som sparket oss da vi lå nede!

Jeg blir forfjamset, vippet av pinnen, greier ikke svare annet enn:

- Sparket når dere lå nede? Hva mener du?

Så gjenvinner jeg fatning, begynner å ramse opp eksempler på det motsatte. Du har selv sagt, sier jeg til Jens, du har selv sagt - husker du, for eksempel på kartellkonferansen på Gol foran en stor forsamling - at uten Gerd-Liv ville det ikke blitt noe regjeringsskifte."

NETT-TV: Føler du deg sveket av Jens?

Faksimile Vallas bok

Faksimile fra Gerd-Liv Vallas bok «Prosessen».

- Umulig å ikke fortelle

Gerd-Liv Valla startet pressekonferansen med å takke Cappelens forlagssjef Ida Berntsen, samt medforfatter Stian Bromark.

- Hvorfor skrive bok, har mange spurt meg. Og jeg forstår spørsmålet, sa Valla.

- Men saken har så store dimensjoner for LO, og jeg synes det ble umulig for meg å ikke fortelle min historie. Min personlighet har blitt angrepet, og det har vært nødvendig å skrive en ærlig bok, fortalte Valla.

NETT-TV: - Jeg er ikke bitter, jeg er forbauset

- Som en dobbel tsunami

- Det er en person jeg gjerne skulle ha spart for flere detaljer, og det er Ingunn Yssen. Men det var hun som valgte det offentlige rommet for diskusjonen, og ikke LO, sa Valla.

Hun mente begge parter hadde gjort sine feil i saken som dag etter dag ble brettet ut i media, særlig i Norges største avis, VG, der daglige lekkasjer havnet på forsiden.

- Medieoppstyret var som en dobbel tsunami, mente den tidligere LO-lederen, som kanskje angret på at hun selv ikke slo tilbake tidligere.

NETT-TV: - Jeg har prøvd å være nøytral

- Sterke karakteristikker

Valla fortalte også kort om opplevelsen av Fougner-utvalgets gransking.

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla under lanseringen av «Prosessen».

Foto: NRK

- Det at psykiatere gir en person sterke karakteristikker, har vært helt utrolig. Mye av rapporten de skrev ble lekket til media uten at jeg fikk anledning til å se den, fortalte Valla om psykiatrirapporten til Fougner-utvalget.

NETT-TV: Valla om Fougner-utvalget

- Må være tøff

Valla ville ikke trekke tilbake hennes nå berømte utsagn om at hun ikke er noen pusekatt, og mente at tøffhet er en viktig egenskap i enkelte posisjoner.

- Den første pressekonferansen var ikke så god. Jeg syntes angrepet var så sterkt, og jeg prøvde å holde meg mer oppreist enn jeg faktisk var. Men jeg står fast på det at det er nødvendig å være tøff som leder av LO.

NETT-TV: - Jeg gjorde feil

- Et ragnarokk

Før jul i fjor ble Gerd-Liv Valla kåret til Norges mektigste person. Etter nyttår handlet alt bare om saken der LOs tidligere internasjonale sekretær Ingunn Yssen hevdet å ha blitt mobbet og trakassert av Valla. I mars trakk Valla seg som leder i LO.

- Det har vært et ragnarokk, sa Valla da.

NETT-TV: - Den første pressekonferansen var ikke god

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger