NRK Meny
Normal

Valgkomiteen i SV vil fortsatt ha Lysbakken

SVs valgkomité står fast ved innstillingen av Audun Lysbakken til vervet som partileder.

Video Audun Lysbakken

TRAKK SEG: Audun Lysbakken trakk seg som statsråd mandag, etter saken om tildeling av midler til selvforsvarskurs for jenter.

Foto: Nyhetsspiller

– Innstillingen står ved lag, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Olivia Salles overfor NRK.

Komiteen har mandag kveld hatt samtaler på telefon for å drøfte situasjonen som oppsto etter at Lysbakken trakk seg som barne-, likestillings- og inkluderingsminister tidligere på dagen.

Statsråden gikk av blant annet etter saken om tildeling av midler til selvforsvarskurs for jenter.

Komitéleder Tora Aasland har også bekreftet innstillingen overfor NTB.

– Valgkomiteen har hatt samtaler på telefon etter det som har skjedd. Det vi er enige om, er at innstillingen ligger fast, sier Aasland til NTB.

Partileder ikke i regjeringen

Kjersti Markusson

ADVARTE: Kjersti Markusson, medlem av SVs valgkomité, sa mandag at det vil være problematisk for Lysbakken som partileder å ikke sitte i regjeringen.

Foto: NRK

Aasland vil ikke kommentere om avgjørelsen støttes av en samlet valgkomité.

Både avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen, sentralstyret og landsstyret i partiet støtter Lysbakken.

Eks-statsråden er den eneste kandidaten til å ta over for Halvorsen under SV-landsmøtet til helgen, etter at både nestleder Bård Vegar Solhjell og stortingsrepresentant Heikki Holmås har trukket seg som kandidater.

Dermed kan Lysbakken bli en partileder som sitter på Stortinget men ikke i regjeringen. Statsminister Jens Stoltenberg og avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen har sagt at de mener det ikke vil være problematisk.

Uenig valkomitémedlem

Kjersti Markusson, medlem av SVs valgkomité, sa mandag at hun ikke var enig i Stoltenberg og Halvorsens vurdering.

– Jeg er ikke en av dem som mener det er uproblematisk. Tvert imot, sa Markusson til VG Nett.

Den tidligere statssekretæren på Statsministerens kontor, mener det blir krevende for Lysbakken å sette seg inn i alle de mindre sakene som regjeringen behandler, når han ikke får embetsverket til å hjelpe seg.

Tror Halvorsen stepper inn

Kristin Hoff, statsviter

– Jeg tipper Kristin Halvorsen kommer til å gå inn som Jens Stoltenbergs partner og gjøre den viktigste jobben i regjeringen, sier statsviter Kristin Hoff.

Foto: NRK

– Vi ser et parti i krise på vei ut av krisa. Og den er mindre i dag enn det den var for en uke siden, sier statsviter Kristin Hoff til NRK om SVs situasjon.

Saken har rullet lenge nå, uten at det har kommet opp noen voldsomme, nye avsløringer, mener Hoff. Hun tror ikke Lysbakkens autoritet er vesentlig svekket nå.

– Han måtte ikke gå av slik han gjorde i dag. Men han hadde ikke blitt ferdig med denne saken, hvis han ikke hadde trukket seg. Han skjøv jo statssekretæren foran seg veldig lenge, men sa til slutt: Jeg tar ansvaret, påpeker statsviteren.

Hoff tror mer eller mindre hele partiet står bak Lysbakken. Hun mener man der har blitt enige om at han skal få ro til å reise partiet.

– Så vil partiet prøve å finne en midlertidig løsning for regjeringen og regjeringens underutvalg. Jeg tipper Kristin Halvorsen kommer til å gå inn som Jens Stoltenbergs partner og gjøre den viktigste jobben i regjeringen. SV kommer ikke til å ta noen sjanser i regjeringen frem mot valget i 2013, tror statsviteren.

Saken fortsetter under videoen

Video Magnus Takvam, Marie Simonsen og Hanne Skartveit snakker om Lysbakkens avgang i Dagsnytt 18 05.03.2012

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Magnus Takvam, Marie Simonsen og Hanne Skartveit snakker om Lysbakkens avgang i Dagsnytt 18 05.03.2012

– Dette lukter trøbbel

Politiske kommentatorer pekte mandag også på at situasjonen kunne bli vanskelig for regjeringen og statsminister Stoltenberg.

– Det er i regjeringen politikken utormes, det er der uenigheter drøftes og hvor man inngår kompromisser. Det skjer ansikt til ansikt, uke etter uke, og det blir i hvert fall litt ekstraarbeid å ha en partileder utenfor, sa Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen i «Dagsnytt 18».

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit påpekte at Lysbakken nå skal markere seg selv og partiet sitt fra en annen maktbase enn i regjeringen, nemlig fra Stortinget.

– Hvordan blir forholdet mellom ham og statsrådene i regjeringen? Dette lukter trøbbel lang vei, spør du meg, sa Skartveit.

– Ap misliker dette sterkt

Det er halvannet år til neste stortingsvalg, og markeringsbehovet for partilederne minker neppe i de kommende månedene.

– Jeg tror Ap misliker veldig det som skjer nå, med at SV får en partileder som er langt unna, sa Skartveit.

Hva en partileder som sitter på Stortinget men ikke sitter i regjeringsansvaret kan finne på, er ikke godt å si, ifølge den politiske redaktøren.

– Samtidig er han den minst erfarne partilederen, og den med minst erfarne med regjeringsarbeid. At det er han som ikke skal være med på møter i underutvalget og så videre, det kan bli ganske utfordrende, for å si det forsiktig, spådde Skartveit.

Video Lysbakken snakker om avgangen i Dagsrevyen 5. mars 2012

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Lysbakken snakker om avgangen i Dagsrevyen 5. mars 2012.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger