Hopp til innhold

Valgfunksjonær kastet ut: «Skal du ha den homolisten?»

En valgfunksjonær på Fagerborg i Oslo ble kastet ut av valglokalet etter at velgere ble spurt om de ville stemme på «homolista».

kirkevalg 2015

FANT IKKE VALGLISTER: Eivind Eide (t.v.) og Lars Martin Mediaas reagerer på mangel på valglister og det de opplever som mangel på nøytral holdning hos en valgfunksjonær under Kirkevalget i Oslo.

Flere velgere NRK har snakket med reagerer på måten valgfunksjonæren opptrådte på.

Da en eldre kvinne etterlyste listen fra Åpen folkekirke, skal valgfunksjonæren ha spurt: «Skal du ha den homolisten?». Da fikk flere velgere nok.

– Det er uholdbart og totalt uakseptabelt. Denne funksjonæren prøvde åpenbart å påvirke valget. Hvordan kan en sånn person være ansvarlig for at valget skal gå riktig for seg, spør Eivind Eide.

Denne funksjonæren prøvde åpenbart å påvirke valget

eivind eide, velger

Flere var vitne til episoden hvor kvinnen ble spurt om «homolisten.»

– Vi ble provosert fordi det var veldig ufint og uproft. Vi spurte om dette var valgfusk. Til slutt ba vi ham forlate valglokalet, forteller Lars Martin Mediaas, som leverte en skriftlig klage.

– Reagerte på oppførselen

En av valgfunksjonærene, Vilde Vevatne, var selv vitne til det som skjedde.

– Jeg la tidlig merke til ham og reagerte på oppførselen. Han generaliserte veldig og nesten hver gang sa han uoppfordret til velgerne at «Disse er for homofilt ekteskap», «Disse er mer konservative». Han brukte også uttrykk som «Skal du ha den homolisten?» Det er jo ikke en valgfunksjonærs oppgave, mener Vevatne.

Andre valgfunksjonærer forsøkte å snakke mannen til rette, men til ingen nytte. – Det vi sa gikk tydeligvis ikke inn, konstaterer den kvinnelige valgfunksjonæren.

– Jeg har ikke gjort noe galt

Valgfunksjonæren, som forlot valglokalet én time før stengetid, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av at han skal ha opptrådt i strid med reglementet.

– Jeg husker ikke helt hva jeg sa, men jeg har ikke kommentert listene. Nå er jeg bare forferdelig lei meg. Jeg har ikke gjort noe galt, sier mannen, som var valgfunksjonær for første gang.

Jeg har gjort så godt jeg kunne for fellesskapet og har ikke sagt noe som kunne støte noen

valgfunksjonæren som ble kastet ut

– Prøvde du å påvirke velgerne?

– Jeg oppførte meg etter boken og prøvde etter beste evne å informere. Jeg har gjort så godt jeg kunne for fellesskapet og har ikke sagt noe som kunne støte noen, sier valgfunksjonæren, som bekrefter at han ble bedt om å komme seg ut.

Tomt for stemmesedler

Flere av velgerne reagerer også på at det var tomt for stemmesedler til den ene av de to kandidatene til Kirkevalget; Åpen folkekirke.

– Funksjonæren sa det bare var én liste og pekte på Nominasjonskomiteens liste. Jeg spurte: «Mener du alvor?», forteller Lars Martin Mediaas.

En velger tilbød seg da å løpe over til valglokalet til kommune- og fylkestingsvalget på samme skole for å kopiere listene, men der var ingen kopimaskin tilgjengelig.

– Skal ikke drive valgagitasjon

Gry Friis Eriksen er valgkoordinator i Oslo bispedømme. Hun sier alle valgfunksjonærer må gjennomgå et to timers kurs.

– Hva kan en valgfunksjonær si i valglokalet?

– Ingenting. Vi har stresset veldig at det ikke skal drives valgagitasjon. Dersom noen spør skal de henvise til brosjyrematerialet. Det er to likeverdige lister.

Vi har stresset veldig at det ikke skal drives valgagitasjon

valgkoordinator i Oslo bispedømme, Gry Friis Eriksen

– Hvordan kan et valglokale gå tom for valglister?

– Jeg vet ikke, men med en gang vi fikk greie på det hentet vi flere lister, svarer Gry Friis Eriksen.

AKTUELT NÅ