Valentinsdagen: – Ikke basér all kjærlighet på én dag

STOROSENTERET, OSLO (NRK) – Det kan være fint å feire kjærligheten, men det er viktig å ikke legge all for mye vekt på Valetinsdagen. Det mener parterapeut Catrin Eide. Hun minner om at man kan trenge oppmerksomhet året rundt.

Catrin Eide

SATS PÅ HVERDAGENE: Catrin Eide anbefaler par å bli enige om hvordan de vil at Valetinsdagen skal markeres.

Foto: NRK

Denne helgen kommer nordmenn trolig til å kjøpe kort, konfekt, blomster og andre valetinsgaver for rundt 255 millioner kroner. Ikke minst er det de unge som åpner lommeboka på denne dagen, viser en undersøkelse hovedorganisasjonen Virke har gjennomført.

NRK møter parterapeuten på Storosenteret i Oslo, der omsetningen av hjerteformede esker med sjokolade og langstilkede, røde roser er i gang.

– Behøver ikke være dyrt

Parterapeuten sier det er viktig å ikke basere all kjærlighet på én dag i året. Samtidig mener hun at det kan være fint å feire kjærlighetens dag eller å lage en dag i året der paret feirer sin kjærlighet.

– For mange handler dette om å gi oppmerksomhet og det behøver ikke være noe dyrt. Det kan være viktig for noen, sier hun

– Men bør vi ikke gi oppmerksomhet året rundt?

– Jo, det bør vi absolutt. En dag med oppmerksomhet kan jo føles litt fattigslig, svarer hun.

– Kvinner har ofte større forventninger

Hun sier at kvinner ofte har større forventninger om å få en liten pakke eller litt kaffe på senga, og at denne materialistiske oppmerksomheten også kan være viktig.

– Hvis den ene parten forventer å bli overrasket på denne dagen kan skuffelsen ligge i at «du skjønner ikke at dette er viktig for meg». Opplevelsen av at «du kjenner ikke meg og skjønner ikke hva jeg ønsker meg» kan være ganske sårende for mange, sier hun.

Da gjelder det å snakke sammen, fortelle det til partneren sin og si at man blir lei seg.

Eide sier det i noen tilfeller kan være viktig å snakke med partneren om Valetinsdagen. «Hva syns vi om denne dagen. Hva skal vi gjøre? Er det noe vi vil feire og i så fall hvordan tenker vi at vi kan feire den.»

Og hvis man først bestemmer seg for å gi en gave på denne dagen, forslår parterapeuten å gi bort en opplevelse.

– Å prøve gå inn i kjærestens verden og tenke seg hva det er han eller hun kan tenke seg, hva det er den andre vil ha, anbefaler hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger