Hopp til innhold

22. juli manglet sikkerhetsvakten verneutsyr – det gjør han fortsatt

22. juli i fjor befant Thomas Vogt seg i den raserte høyblokka, ikledd skjorte, penbukse og en egenkjøpt sikkerhetsvest. 14 måneder etter terrorangrepet mangler sikkerhetsvaktene i regjeringskvartalet fortsatt verneutstyr.

Regjeringskvartalet og Thomas Vogt

Brannvesen og Delta var utstyrt med verneutstyr da de gikk inn i høyblokka 22. juli. Sikkerhetsvakt Thomas Vogt var med Delta inn i den raserte høyblokka, men hadde på seg det antrekket han har i dag.

Foto: Thomas Winje Øijord/NTB Scanpix/Kristine Hirsti/NRK

Regjeringskvartalet 22. juli

Store ødeleggelser i høyblokka og regjeringskvartalet 22. juli.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Sikkerhetsvaktene som passer på regjeringskvartalet og departementene, mangler fortsatt viktig verneutstyr over 14 måneder etter terrorangrepet i fjor.

Thomas Vogt fungerte som kjentmann for beredskapstroppen Delta 22. juli i fjor. Han husker godt hvordan det så ut inne i høyblokka og følelsen av å være der uten verneutstyr, sammen med beredskapstroppen som var rustet fra topp til tå.

– Det var kaotisk. Det var glass over alt, møbler hadde veltet, vinduer og dører hadde blåst ut og trappene hang i armeringsjern.

LES OGSÅ: – Ny sikkerhetstabbe i regjeringskvartalet

– Hadde ligget dårlig an i penbukse

Han fulgte beredskapstroppen opp til 17 etasje, i trapper som så vidt hang sammen.

– Jeg fulgte etter beredskapstroppen og låste opp de dørene jeg hadde nøkler til, slik at de slapp å bryte seg inn. Beredskapstroppen hadde på seg flammehemmende kjeledresser med oksygen og pusteutstyr, samt hjelmer.

– Jeg hadde på penskjorte, pensko og penbukse. Det slo meg at det var litt ulik bekledning, da jeg gikk opp trappene. Jeg kunne ha tenkt meg litt mer HMS og sikkerhetsutstyr. Jeg hadde i bakhodet at jeg hadde ligget litt dårligere an enn beredskapstroppen hvis noe hadde skjedd, sier Vogt.

Da Delta fikk beskjeden om skyting på Utøya sto Vogt igjen alene i 13. etasje.

– Tråkket du feil kunne du ramlet ned i etasjen under, eller etasjen under der igjen. Det var da ting begynte å slå meg, at det kunne gå galt, sier Vogt.

LES OGSÅ: Vil ha en ny, uavhengig gransking av sikkerheten i Regjeringskvartalet

– Vaktledere ikke trent til å takle kriser

Leder i fagforeningen Parat Hans-Erik Skjæggerud forteller at det mangler både sikkerhetsutstyr og kriseøvelser hos vaktene i regjeringskvartalet.

– Det er en del mangler knyttet til verneutstyret til sikkerhetsvaktene i regjeringskvartalet. De har ikke flammehemmende utstyr, de har ikke hjelmer som de kan bruke i operative situasjoner, de har ikke vernebriller og ikke oksygenapparat, sier han.

Utstyret er viktig å ha ved en eventuell hendelse, mener han.

Hans-Erik Skjæggerud

Hans-Erik Skjæggerud i Parat.

Foto: Parat

– Det gjennomføres ikke kriseøvelser i Departementenes Servicesenter (DSS) i dag. Avdelingens vaktledere er heller ikke trent til å håndtere kriser. Det er de som skal være fremste ledd dersom det skulle skje noe.

– De ansatte synes dette er ugreit. Dette har vi adressert til de ansvarlige, og opplever at det vil forbedres.

Skjæggestad mener det handler om en sikkerhetskultur som ikke er god nok.

– Sikkerhet må forankres fra bunn til topp i alle ledd. Man trenger ikke en rapport for å få på plass sikkerhetstiltak, sier han.

LES OGSÅ: Sikkerhetssjef i Regjeringskvartalet går av med umiddelbar virkning

–Inngått avtale

DSS skriver i en mail at de har bemannet opp vakttjenesten betydelig det siste året. Men innrømmer at det er behov for anskaffelse av ytterligere verneutstyr.

De skal ha gjort en vurdering av behovet, og en rammeavtale på kjøp av verneutstyr er nå inngått. Nytt utstyr skal, ifølge dem, være i produksjon og under levering.

AKTUELT NÅ