Hopp til innhold

Vaksinen kan komme for sent

Norske kommuner er godt i gang med svineinfluensavaksineringen, men for store deler av befolkningen kan den komme for sent.

Vaksinering mot svineinfluensa
Foto: Marit Hommedal / Scanpix

En ringerunde nrk.no har gjort til flere av landets kommuner viser at de fleste allerede har fått og startet vaksinering av risikogruppene. Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø har alle fått første leveranse, men trenger mer.

– Vil få flaskehalser

– Vi er lovet 36 000 doser, men regner med at vi trenger rundt 60 000, sier Peter Martin, medisinsk fagsjef i Oslo kommune , som regner med at de vil oppleve problemer knyttet til distribueringen av vaksinen.

– I en så stor by som Oslo vil det bli flaskehalser, sier Martin.

I Bergen har de allerede snart brukt opp sin første vaksinedose, og regner med at resten forsvinner i dag.

– Vi har 530 vaksinasjonsdoser igjen som vi regner med å dele ut i løpet av dagen. I Bergen fikk vi 15 000 doser i forrige uke, men trenger 35 000 for å dekke risikogruppen samt helsepersonell, sier Robert Rastad, informasjonsdirektør i Bergen kommune .

Mer om vaksinen på myndighetenes nettside pandemi.no

Kan holde på ut desember

I følge Folkehelseinstituttet regner man med å starte vaksineringen av folk utenfor risikogruppene fra midten/slutten av november, og både i Oslo og Bergen er det snakk om flere titusener som ønsker vaksinen.

– Vi regner med at rundt 30 % av befolkningen ønsker vaksinen i Bergen, så det er snakk om en 70- 80 000 mennesker. Og med de leveransene vi har fått til nå så har vi håndtert 15 000 mennesker i uken, sier Rastad, som dermed indikerer at vaksineringen vil ta rundt fem uker, og at folk ikke vil kunne få vaksinen sin før mot slutten av året.

Også i Tromsø, der de til nå ikke har opplevd noen store problemer knyttet til svineinfluensaen, vil de ikke få vaksinert hele befolkningen før utbruddet kan ha nådd sin topp.

– Vi merker trykket etter vaksinen, og det vil være flere syke i Tromsø enn hvis vi hadde fått vaksinert før utbruddet, sier smittevernoverlege i Tromsø kommune , Glenn Severinsen.

– Øker for hver uke

Folkehelseinstituttet antar at over 100 000 nordmenn har eller har hatt svineinfluensaen i Norge.

Instituttet på sin side kan ikke med sikkerhet si når utbruddstoppen vil komme.

– Men vi ser en sterk økning i antall smittede fra uke til uke, sier Jann Storsæter, overlege ved vaksineavdelingen til folkehelseinstituttet.

I mange kommuner er vaksinasjonsapparatene på plass. Det er mangel på nye doser som gjør at vaksinasjonen tar tid.

Frykter at smittetoppen kommer for tidelig

Kommuneoverlege i Lillehammer , Frode Veian, sier de fikk 2000 doser forrige uke, og er nå tomme. Kommuneoverlegen frykter at smittetoppen kommer før de fleste er vaksinert.

– Hvis vi får en influensatopp før vi har gjennomført vaksineringen er det mulig vi ikke trenger å vaksinere alle. Men det vet vi ikke og vaksinene kommer ikke noe raskere av den grunn, sier Veian.

Også i Stavanger tror de ikke at folk er vaksinert før nærmere nyttår.

– Vi regner med at vi regner med å holde på ut året. Og at rundt halvparten av befolkningen ønsker vaksinen. Vi vil be fastlegene om hjelp til å gjennomføre massevaksinasjonen, og vi tror det er sannsynlig at rundt 25 % av befolkningen vil bli syke, sier smittevernlege i Stavanger kommune Jens Holm til nrk.no

Kritiske til informasjonen

Også flere leger nrk.no har vært i kontakt med er kritiske til informasjonshåndteringen til folkehelseinstituttet.

– Vi har hatt et nært samarbeid folkehalsa og informasjonen har stort sett vært grei, men de to siste ukene har det vært litt kaotisk, og det har skapt en del usikkerhet. Ikke mist i forhold til når og hvor mye vaksine vi kan få, sier Glenn Severinsen i Tromsø kommune og får støtte fra Holm i Stavanger.

– Jeg personlig er fornøyd med informasjonene jeg har fått, men jeg har jo hørt fra andre leger at de er misfornøyd med den informasjonen eller mangel på informasjon som har kommet fra Folkehelsa. Spesielt det at informasjonen kommer så sent og i siste liten som blant annet dette med betalingen, sier Holm.

AKTUELT NÅ