NRK Meny
Normal

Værnes må stenge tidligere

Luftrommet mellom Trondheim og Stokmarknes er åpnet for begrenset trafikk fram til klokken 20. Widerøe har to ruter i gang i nord.

Fly på Værnes

Flytrafikken fra Trondheim til Stokmarknes er åpnet og Widerøe gjør seg klar til avgang.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Prognosene tilsier at det åpne luftrommet blir tilnærmet fritt for aske i tidsrommet, opplyser Luftfartstilsynet.

Situasjonen blir fortløpende evaluert utover dagen.

Avinor og Luftfartstilsynet opplyser at åpningen av luftrommet i nord er begrenset. Dessuten vil det være områder innenfor dette luftrommet hvor flytrafikk fortsatt må holde seg unna.

Det ligger forløpig an til at luftrommmet i området Bodø, Lofoten, Helgeland kan holdes åpent i 12 timer, mens luftrommet over Værnes kan holdes åpent i rundt 6 timer.

Widerøe sendte sitt første fly av gårde klokken 10.05 med kun én passasjer. I første omgang er det ruter mellom Bodø og Trondheim via Helgeland, og ruter mellom Bodø, Lofoten, Evenes, Stokmarknes og Narvik som blir fløyet, melder NTB.

Widerøe understreker at dette kan endre seg etter hvert som vindretningene skifter. Det er dermed uklart hvor lenge flyene kan gå i trafikk.

Prioriterer luftambulanser

Sikkerhetssjef Håvard Breivik ved Bodø lufthavn bekrefter at flyplassen nå er delvis åpnet, men at luftambulanser vil bli prioritert.

– Luftambulanse og den typen virksomhet vil være prioritert, men det vil også gå noe kommersiell trafikk, sier han til NTB.

– I enkelte områder innenfor det aktuelle luftrommet nord for Værnes vil det fortsatt ikke være forsvarlig å fly. I disse områdene vil Avinor gjennomføre nullrate i henhold til sine prosedyrer.

I praksis betyr dette at luftrommet er stengt i områder der Avinor praktiserer nullrate, sier informasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet til NTB.

Værnes-Stokmarknes

Trondheim Lufthavn Værnes holder åpent i seks timer fra klokken 09 for begrenset trafikk. Reisende oppfordres til å ta kontakt med flyselskapet for nærmere informasjon.

Det totale bildet for flytrafikken ser foreløpig ikke så veldig mye bedre ut, ifølge Avinor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nye prognoser for askeskyen fredag

Grafikken viser de siste prognosene for hvordan askeskyen fra vulkanutbruddet vil legge seg over Nord-Europa fra klokken 06 fredag og fram til midnatt. Flyforbudssonen er markert med rødt.

Foto: Met.no

– Det spørs om det er særlig hensiktsmessig å åpne noen lokale strekninger for bare en kortere periode, sier konsernsjef Sverre Quale i Avinor.

Quale sier at det imidlertid er positivt for luftambulansetjenesten, som kan utføre oppdrag dersom det er snakk om liv og helse, og man er avhengig av å transportere pasienter over lengre avstander.

Fredag morgen kommer Meteorologisk institutt med en prognose for utviklingen de neste ti dagene.

Muligheten for en langvarig lammelse av norsk luftfart er i høy grad til stede. Grunnet ulik vindstyrke på ulike høyder, vil spredningen av vulkanasken bli stor.

– Partiklene kan gå meget langt og være i luften i fem til sju dager, sa direktør Anton Eliassen ved Meteorologisk institutt torsdag.

Askeskya fredag 16. april klokka 06

Askeskyen fredag 16. april klokken 06.

Foto: Meteorologisk institutt / NRK

Åpner delvis i Sverige

Luftrommet over Sverige åpnes igjen fredag. Åpningen foregår trinnvis med start nord i landet.

Den svenske luftfartsmyndigheten LFV skriver på sine nettsider at luftrommet åpner i deler av Norrland fredag.

Carl Selling i LFV sa tidligere fredag at det er ventet at vinden vil snu, og at askeskyen derfor vil drive bort fra Norrland, melder NTB.

Luftrommet over Danmark holdes stengt til i ettermiddag, opplyser de danske luftfartsmyndighetene Naviair.

– Prognosene er ikke spesielt positive, så luftrommet kan i alle fall ikke åpnes klokken 12, som vi først antydet. Det kommer ikke på tale, sier en talsmann for Naviair.

Avinor besluttet å stenge hele luftrommet over Norge torsdag formiddag på grunn av vulkanutbruddet i Island. Utbruddet under isbreen Eyjafjalljökull sender en sky av aske som kommer inn over Nord-Europa og får store konsekvenser for flytrafikken.

Stenger luftrommene

Store deler av det polske luftrommet ble stengt fredag.

Luftrommet ble stengt fredag morgen. Årsaken er askeskyen fra vulkanutbruddet på Island. De eneste fungerende flyplassene i Polen er Krakow og Rzeszow.

Luftrommet over Østerrike ble fredag stengt for all flytrafikk. Flyplassene i Wien, Salzburg og Linz stenges i løpet av ettermiddagen, opplyser Austro Control. Det er usikkert hvor lenge luftrommet kommer til å være stengt.

I tillegg stenger Tsjekkia deler av luftrommet over landet på grunn av askeskyen som kommer inn over Europa fra Island.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger