Vinterferieværet skaper krøll på veiene

Flere fjelloverganger i Sør-Norge er mandag kveld stengt på grunn av kraftig vind og mye nedbør. I Nordland blir det vanskelige kjøreforhold utover kvelden.

Uvær ved Haukeliseter fjellstue

UTEN TELEFON: Haukeliseter fjellstue i Vinje i Telemark er uten telefonforbindelse.

Foto: Anders Sten Nessem / Den norske turistforening

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det er problemer på mange av fjellovergangene mellom øst og vest, sier trafikkoperatør Therese Thowsen i Statens vegvesen til NRK.

På det som for mange har vært den første dagen i vinterferien, har flere veier blitt stengt:

  • Riksvei 7 over Hardangervidda, Riksvei 13 over Vikafjellet og Fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet er stengt på grunn av uvær, og vil ikke bli gjenåpnet mandag
  • Fylkesvei 53 Tyin - Årdal er stengt på grunn av snøras og blir heller ikke gjenåpnet mandag.
  • E16 over Filefjell er foreløpig åpen, men kan bli stengt på kort varsel.

Det er kolonnekjøring på E134 over Haukelifjell og på Fylkesvei 50 Hol-Aurland, og det kan også bli det på Riksvei 52 Hemsedalsfjell.

– Folk må beregne god tid og beregne god tid før de skal ut og kjøre. Det er fare for at flere strekninger kan bli stengt i kveld, opplyser Thowsen.

Saken fortsetter under bildet

Måløybrua

STENGT: Måløybrua var tidlig mandag ettermiddag stengt på grunn av sterk vind. Det var ventet at vinden kunne øke på til sterk storm ved Stad utover dagen.

Foto: Bjarne Eldevik

– Folk bør holde seg i ro

Vegvesenet i Møre og Romsdal ber folk i fylket om å holde seg hjemme på grunn av vanskelige kjøreforhold og at veier kan bli stengt på kort varsel.

– Folk som bor i tradisjonelt rasutsatte steder bør holde seg i ro i kveld, sier avdelingsdirektør Knut Nauste til NRK.

Flere veier i fylket er stengt på grunn av ras eller fare for ras. Europaveien over Ørskogfjellet har mandag kveld blitt åpnet igjen, etter å ha vært stengt etter to store snøskred i Skorgedalen.

Saken fortsetter under bildet

Ørskogfjellet

INGEN BILER: Veien over Ørskogfjellet var stengt mandag grunnet uvær og skred, men ble åpnet igjen.

Foto: Statens vegvesen / Web-kamera

Vanskelige kjøreforhold i nord

– Det er sterk vind og mye nedbør langs kysten på hele Vestlandet nå, og også innover i landet, sier vakthavende meteorolog Berit Hagen ved Værvarslinga for Vestlandet til NRK.

Det er meldt liten storm langs kysten i Møre og Romsdal, i Trøndelag og i Nordland mandag kveld.

– Det blir vanskelige kjøreforhold med vind, snø og snøfokk i Nordland i kveld, sier vakthavende meteorolog Hanneke Luijting ved Værvarslinga i Nord-Norge til NRK.

– Det blir vanskelige kjøreforhold på mange veier i Nordland i kveld, og det samme vil gjelde for Troms tirsdag morgen, opplyser vaktoperatør Stian Kjønnås ved Vegtrafikksentralen Nord-Norge til NRK.

Mandag kveld er Fylkesvei 805 Napp - Myrland i Nordland stengt på grunn av fare for ras. Fergesambandet Bodø-Moskenes.Værøy-Røst er innstilt.

Fjellstue uten telefon

Det er tett snødrev og vindkast opp i sterk kuling i området ved Haukeliseter fjellstue i Vinje i Telemark, Den Norske Turistforenings største anlegg.

Fjellstuen har mandag vært uten telefonforbindelse hele dagen, og ifølge Telenor er estimert rettetid tirsdag klokken 16.00. Daglig leder Anders Steen Nessem er frustrert.

– Vi har cirka 80 gjester her oppe og jeg er selvfølgelig bekymret for om det skjer en nødsituasjon selv om leverandøren mener at man kan få kontakt med nødnumre, skriver Nessem i en e-post til NRK.

Saken fortsetter under bildet

Taket hos CNC Produkter kollapset

SNØEN TOK TAKET: Slik så hallen til industribedriften CNC Produkter i Leksvik i Sør-Trøndelag ut da dagslyset kom mandag. Store snømengder førte til at det 400 kvadratmeter store taket raste sammen.

Foto: Frode Jensen Hammervold / CNC Produkter

Økt skredfare

Været denne uken gir mye våt og tung snø. I Leksvik i Sør-Trøndelag førte store snømengder til at et 400 kvadratmeter stort tak på en industribygning raste sammen natt til mandag.

Det har allerede gått mange snøskred, og folk blir nå oppfordret til å ta alle forholdsregler.

– Snøskredfaren er stor enkelte steder i fjellet. Det blir mye nedbør og vind, og temperaturen vil variere en del, så ingrediensene for snøskred er tilstede, sier statsmeteorolog Bjørn Røsting til Yr.no.

Men det er ingen grunn til å holde seg unna fjellet. Så lenge man går i flatt terreng, tar alle forholdsregler og sjekker grundig hvor det er snøskredfare, mener skredekspertene at du er trygg.

– Så lenge du ikke befinner deg i terreng med mer enn 30 grader helling, er det rimelig trygt. Hvis terrenget er brattere enn 30 grader, er skredfaren til stede, sier fagansvarlig for snøskred i NGI, Christian Jaedicke.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger