NRK Meny
Normal

– Regner med at de neste samtalene stanser streiken

Det kan bli nye samtaler mellom partene i lærerkonflikten onsdag, men foreløpig har ikke lærerorganisasjonene mottat noen invitasjon fra KS.

Anne Finborud fra Skolenes Landsforbund på vei inn til Riksmeklingsmannen

Leder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund på vei inn til Riksmeklingsmannen tidligere denne måneden. Hun har tro på at de neste samtalene kan bidra til å få avsluttet streiken.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det er 50 dager siden de første lærerne gikk ut i streik, og arbeidsgiverorganisasjonen KS sa tirsdag at de ville invitere til nye møter i dag.

Fortsatt har ikke lærerorganisasjonene fått noen invitasjon, men de har positive forventninger til de nye signalene fra KS.

KS sier til NRK at de avgjør senere i dag om de inviterer til nye samtaler allerede i løpet av onsdagen.

– Regner med at de flytter steiner

Leder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund har store forventninger til neste runde med samtaler.

– Vi er beredt til å møte i dag så fort vi får invitasjon, og det ser vi fram til. Vi er spente på hva KS-styret helt konkret har bestemt å tilby oss. Vi regner faktisk med at de kommer med et tilbud der de har flyttet steiner i forhold til den skissa vi fikk tidligere, sier Finborud til NRK.

– Har du tro på at de neste samtalene kan bidra til å få avsluttet streiken raskt?

– Det er vårt håp, og vi forventer det nå, ja, sier Finborud.

– Selv om vi er enige blir jo ingenting gjort

Leder i utdanningskomiteen, Trond Giske (Ap), nestleder i utdanningskomiteen Iselin Nybø (V) og skolepolitisk talsmann Henrik Asheim (H) møttes til debatt om lærerkonflikten i Politisk kvarter onsdag morgen.

Iselin Nybø

Nestleder i utdanningskomiteen Iselin Nybø (V).

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

De tre var enige om utfordringene lærerne står overfor og at hverdagen deres er preget av byråkrati, at de har liten frihet til å opptre som pedagog, og at det er generelt for få lærere.

– Selv om vi er enige om at ting må gjøres, er fortsatt ingenting gjort før det er gjort. Vi har en regjering med gode intensjoner, men jeg tror hele Stortinget, og ikke minst Venstre må bruke sin posisjon til nettopp å presse på slik at vi faktisk ser resultatene, sier Iselin Nybø (V).

Henrik Asheim

Skolepolitisk talsmann Henrik Asheim (H).

Foto: Høyre

Asheim mener de rødgrønne partiene kan ta på seg skylden for dagens lærersituasjon.

– Det er litt pussig at vi alle er enige om situasjonen vi har havnet i. Det kan jo hende det handler om det som har blitt gjort. Selv om Arbeiderpartiet nå er veldig for å fjerne byråkratiet i skolen, bygget de jo opp det byråkratiet sammen med Sv og Sp, sier Asheim.

– Det foregår en fryktelig interessant debatt om fremtiden, den synes jeg du kan melde deg på. Spørsmålet er hva gjør vi for dagens lærere, hvordan gjør vi deres jobb lettere, hvordan kan de hjelpe barna våre til å lære så mye som mulig, sier Trond Giske (Ap).

– Tillitskrise

Statsminister Erna Solberg var klar i sin tale da hun uttalte seg om lærerstreiken mandag. Regjeringen kan ikke bryte inn med mindre det er fare for liv og helse.

Solberg beklaget at lærerne er i streik, men avviste at hun kunne gjøre noe for å få fram en løsning:

– Det er åpenbart en tillitskrise mellom lærerne og KS. Men dette er en lovlig streik, det betyr at regjeringen ikke kan avbryte streiken, og det er opp til partene å løse konflikten, sa Solberg til NRK mandag, da hun var med på åpningen av nye Hersleb skole i Oslo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger