Hopp til innhold

Uventet inflasjonshopp etter høye matpriser

En overraskende prisstigning i blant annet matvarer og flybilletter har gitt nordmenn mindre å rutte med, viser SSBs siste konsumprisindeks.

liten gutt i matbutikken med mor

Matvareprisene steg med 1,1 prosent fra mai til juni i år, mens de falt 0,5 prosent i samme periode i fjor, viser SSBs konsumprisindeks for juni. Rask vekst i matvarepriser har bidratt til å øke inflasjonen.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

– Det var et kraftig hopp i det vi kaller underliggende inflasjon, som gikk fra 2,4 prosent i mai til 3,2 i juni. Og det gir en uventet og kraftig prisvekst i Norge, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets til NRK.

Statistisk sentralbyrå (SSB) kom i dag med en overraskende offentliggjøring av konsumprisindeksen (KPI) for juni: Kjerneinflasjonen på årsbasis gjorde et hopp på 0,8 prosentpoeng til 3,2 prosent i juni.

Det var langt mer enn det ekspertene forventet for juni måned: Norges Bank anslo en uendret prisvekst på 2,5 prosent fra mai til juni.

Kraftig vekst i matpriser

Prisutviklingen på matvarer har bidratt til den overraskende prisveksten og gitt inflasjonen et byks.

– Hvis dette vedvarer, betyr det at reallønnsveksten blir så godt som ingenting. Vi har i utgangspunktet høy inflasjon i Norge i forhold til mange andre land, og reelt sett øker lønningene i Norge bare så vidt i takt med prisveksten, sier Bruce i Nordea.

Med inflasjonshopp blir kronen mindre verdt når vi handler varer, fordi prisene har steget mer enn lønnsveksten. Og med et moderat lønnsoppgjør i år, ligger folks kjøpekraft hengende etter prisveksten.

Likevel tror ikke Bruce matvareprisene vil fortsette å øke.

– Jordbruksoppgjøret ga et moderat resultat, så jeg forventer ingen kraftig vekst videre. Men en jevn utvikling i matprisene, det må vi nok regne med fremover.

Erik Bruce, sjefsanalytiker i Nordea Markets

Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets.

Foto: Simon Solheim / NRK

Dyrere flybilletter

Bruce trekker også fram den svake norske kronen som en sentral faktor til inflasjonshoppet. Dette gjør importerte varer dyrere.

– Samtidig ser vi at prisene på flybilletter har økt mye den siste tiden, og det er ikke så rart med tanke på at prisveksten skjedde i forkant av skoleferien. Og med en svak krone gjør det pakkereiser og flybilletter dyre, sier Bruce.

Prisene på flyreiser steg drøye 18 prosent den siste måneden.

Statistikken fra SSB viser også at den svake kronen har gjort matvarehandelen dyrere i norske butikker.

Matvareprisene steg med 1 prosent fra mai til juni i år, mens de falt 0,5 prosent i samme periode i fjor.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger