Hopp til innhold

«Hilde» tok strømmen fra tusenvis og skapte trøbbel til sjøs og på veien

Uværet «Hilde» feide over Midt-Norge og Helgeland lørdag kveld, og fortsetter utover natten. Tusenvis av husstander er fortsatt strømløse og E6 er stengt gjennom store deler av Helgeland.

Ekstremværet Hilde vil feie mot de ytterste delene av kysten med en vindstyrke som tilsvarer kortvarig orkan, melder Meteorologisk institutt.

SE VIDEO: Ekstremværet «Hilde» hamrer inn over Trøndelag og Helgeland.

– Det har vært orkan, vind med middelstyrke på over 63 knop (32,6 meter per sekund), flere steder langs kysten lørdag kveld, sier statsmeteorolog Haldis Berge ved Vervarslinga på vestlandet til NRK kl. 23.20.

Vindkast på 41 meter per sekund på Nærøysund bro, Vikna

STERK VIND: Vindkast på 41 meter per sekund på Nærøysund bro, Vikna.

Foto: Knut Olav Pettersen

De kraftigste vindkastene ble målt på Nordøyan fyr i Vikna kommune i Nord-Trøndelag, med 49 meter per sekund klokken 22. Her var middelvinden på 39 meter per sekund.

På Helgelandskysten nådde vinden toppunktet i 01/02-tiden, ifølge statsmeteorolog Berge.

– Vinden løfter bilene

I ytre strøk av det sørlige Helgeland mistet minst 16.000 strømmen lørdag kveld. Verst gikk det ut over Brønnøysund, Vega og Sømna, ifølge kraftleverandøren Helgelandskraft.

– Det er ekstremt. Vi sliter med å få satt i gang noe vettugt, fordi vinden er så sterk. Vi har mannskaper ute, men vinden er så sterk at den begynner å løfte på bilene, sier Frode Dorp i Nettdivisjonen i Helgelandskraft til NRK.

– I ytre strøk er salt på strømlinjene hovedproblemet. Det blir som et fyrverkeri, folk som er i nærheten ser sikkert skikkelige gnistregn, forteller han.

Trær rev ned ledninger

I indre strøk av Helgeland var hovedårsaken til strømbruddene trær som falt ned over kraftlinjene.

Trær tok også strømmen fra folk i Trøndelag. I Nord-Trøndelag var mellom 10.000 og 20.000 husstander strømløse lørdag kveld. Siste oppdaterte tall fra NTE, som kom i 00.30-tiden, var 18.000.

– Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fått melding om at alt tilgjengelig mannskap hos selskapene som opplever strømbrudd er ute for å lokalisere feil og starte feilretting. Det er imidlertid vanskelige forhold på grunn av vindforholdene og mye trenedfall, skriver NVE i en pressemelding like før klokken 01.00.

(Saken fortsetter under videoen)

E6 stengt

Uværet skaper også trøbbel på hovedveien i Helgeland.

– E6 er stengt fra fylkesgrensa i sør og opp til Korgfjelltunnelen, og dermed over Korgfjellet i Hemnes kommune, sier operasjonsleder Vegard Vordal i Helgeland politidistrikt til NTB i 2-tiden natt til søndag.

Statens vegvesen melder samtidig at E6 er midlertidig stengt lenger nord over Saltfjellet, fjellområdet som skiller Helgeland fra Salten.

Både i trøndelagsfylkene og på Helgeland er så godt som all båt- og fergetrafikk innstilt alle steder.

– På Vega utenfor Brønnøysund er all ferge- og båttrafikk innstilt, samt at hele øya er uten strøm. Rimelig isolert da. Det får da vel være ekstremt nok, skriver Kjetil Trøen i en e-post til NRK i 23-tiden.

Han forteller videre at mannskapet ombord på ferga lørdag kveld slet med å holde båten til kai uten å ødelegge kaianlegg og selve ferga, og at det var stor flo i området.

Hurtigruten har måttet kansellere mange avganger denne helga på grunn av uværet langs kysten.

– Det har nesten aldri skjedd. Det er jo uvanlig at man får uvær som treffer hele kysten på en gang, sa kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten til NRK lørdag.

(Saken fortsetter under bildet)

Sjark vart berga

SLEPT TIL KAI: En sjark havnet i havsnød utenfor Sykkylven, men ble slept til kai av en brønnbåt.

Foto: Hans-Olav Landsverk

Havari og brann

Uværet skapte også trøbbel til sjøs sør for Trøndelag.

To personer havnet i havsnød da sjarken de var om bord i holdt på å gå ned ved Sykkylven i Møre og Romsdal. To venner var ute og fisket etter kveite, og trodde at det skulle gå bra fordi det var meldt sørvestlig vind.

– Plutselig dreide vinden nordvest, og det var nesten som om noen åpnet opp et lokk. Vinden kom brutalt, sa den ene fiskeren, Ronny Håhjemsvik, til NRK lørdag kveld.

Ronny Håhjemsvik

BERGET: Ronny Håhjemsvik og Sergey Vavilin havnet i havsnød med en sjark, og er glad for at alt til slutt gikk bra.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

En ferge og en brønnbåt kom fiskerne til unnsetning, og til tross for sterk vind i området ble sjarken slept til kai.

Enda lenger sør, utenfor Florø, begynte et godsskip å brenne lørdag kveld. Grunnet de ugunstige værforholdene i området, måtte et forsøk på å evakuere deler av besetningen avbrytes.

I 23-tiden opplyste Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) at brannen var under kontroll, og at det danskregistrerte skipet ville seile for egen maskin mot Florø. HRS opplyste senere at brannen hadde blusset opp igjen, og at to andre skip ble sendt for å hjelpe til med slukkingen.

Godsskipet frakter militært materiell for Forsvaret, til bruk i en øvelse på Vestlandet. Tolv av personene om bord er norske soldater.

Vurderte avsperring

Lørdag kveld og natt til søndag vurderte politiet å sperre av deler av Trondheim sentrum på grunn av sterk vind.

– Løse plater flyr gjennom lufta, og det er en risiko ved å oppholde seg i områder med sterk vind. Vi vurderer fortløpende vær og føre, og om vi må gå inn og regulere ferdselen i byen, sa operasjonsleder Leif Berglund ved Sør-Trøndelag politidistrikt til NRK.no klokken 22.50.

Etter hver roet imidlertid vinden seg noe, og politiet opplyser like før klokken 01.30 at de ikke har fått meldinger om personskader som følge av ekstremværet. Dermed blir det trolig heller ikke aktuelt å stenge av deler av byen.

– Grunnen er rett og slett at det ikke blåser så mye som det gjorde tidligere i kveld. Dermed har meldingene om løse bygningsgjenstander også begynt å avta, sier operasjonsleder Bjørn Handegard til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Ekstremværet Hilde herjer i Trøndelag

VURDERTE AVSPERRING: Det blåste kraftig i Trondheim sentrum lørdag kveld, og politiet vurderte å sperre av deler av sentrum.

Foto: Aksel Kroglund Persson

Teltet på topp

Men enkelte lot seg ikke skremme av værmeldingene: Aleksander Mork og faren hans dro like godt ut på telttur på Gråkallen, en fjelltopp i Trondheim kommune, lørdag kveld.

– Vi hadde med vindmåler som overraskende målte 40,6 meter per sekund i kastene. Det var vanskelig å holde seg på bena, skriver han i en e-post til NRK.

Mork forteller at det var en utfordring å sette opp teltet uten å knekke teltstengene. Etter å ha fortøyd teltet godt til bakken med barduner, sto det godt.

– Det endte med at vi pakket sammen og gikk ned. Dette er et telt som brukes på polferder der vinder kan bli veldig kraftige, og jeg må si jeg lot meg imponere voldsomt! Problemet var at det var øredøvende å sitte inne i det. Vi ropte for å kommunisere med hverandre, avslutter Mork.

Dreier vestlig

Meteorologisk institutt varslet i 23-tiden lørdag kveld sterk storm 30 meter per sekund og kortvarig orkan 35 meter per sekund ytterst på kysten fra sent lørdag kveld til tidlig søndag morgen.

De lokale vindkastene inn over land ventes å bli mellom 40 og 50 meter per sekund, og det ventes mellom 13 og 15 meter høye bølger inn mot kysten.

Vindretningen er for øyeblikket er sørvestlig, slik at det er fyrstasjonene og de ytre strøkene som har hatt sterkest vind. Det blåser likevel kraftig mange steder innover i landet.

– Vinden vil i de neste timene dreie mer vestlig og det øker da mulighetene for sterkere vind innover i landet. Det ventes høye bølger inn mot kysten av Helgeland og Trøndelag, opplyste statsmeteorolog Berge i 23-tiden.

Aleksander Mork og faren slo opp telt i vinden på Gråkallen lørdag kveld.

TESTET TELTET: Aleksander Mork og faren hans dro like godt ut på telttur på Gråkallen, en fjelltopp i Trondheim kommune, lørdag kveld.

AKTUELT NÅ