Hopp til innhold

Utvalg vurderer bevæpning i Norge: – Vil undersøke terrorangrep i Europa

FOLLO/OSLO (NRK): Terrorhandlingene i Europa de siste ukene får tillitsvalgte i politiet til å gjenta sitt krav om å bære våpen til enhver tid. Om kort tid begynner et regjeringsoppnevnt utvalgt som skal vurdere bevæpningen av politiets arbeid.

Et nytt, regjeringsoppnevnt utvalg skal vurdere bevæpning i Norge. Utvalgsmedlem sier det er naturlig å vurdere terroraksjonene i Europa den siste tiden.

GJENNOMHULLET: Gjerningsmannen i Nice drepte 84 personer før han selv ble skutt og drept, opplyser politiet.

Arne Jørgen Olafsen snakker om bevæpning

Arne Jørgen Olafsen er fungerende politimester i Øst politidistrikt, og er med i det regjeringsoppnevnte utvalget som skal vurdere bevæpning.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

En sommer der grufulle terroraksjoner i flere europeiske land har preget nyhetsbildet, nærmer seg slutten. 15. august begynner et nytt utvalg, ledet av lagmann Kari Lynne ved Frostating lagmannsrett, arbeidet med å vurdere praksisen med et ubevæpnet norsk politi.

Blant medlemmene i ekspertutvalget, som ble oppnevnt i mai, finner man fungerende politimester i Øst politidistrikt, Arne Jørgen Olafsen. Olafsen er påpasselig med å ikke forhåndsprosedere sitt – eller utvalgets – standpunkt, men sier det blir naturlig å se til sommerens terroraksjoner i arbeidet med den nye rapporten.

– Jeg er ganske sikker på at vi vil både reise ut og møte politi ute i Europa, og vi vil lese evalueringsrapporter fra de ulike hendelsene som har skjedd, sier Olafsen.

Hans Jørgen Olafsen i operasjonssentralen

SKAL VURDERE: Fungerende politimester i Øst politidistrikt, Hans Jørgen Olafsen, sitter i utvalget som skal vurdere dagens bevæpningspraksis. Politibetjentene Madeleine Delbeck og Vigdis Sjøvik Olsen er tydelige på at de ønsker seg et bevæpnet politi.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Skal diskutere enkeltepisoder

14. juli ble en 31 år gammel gjerningsmann til slutt skutt og drept av politiet, etter å ha tatt livet av 84 mennesker under feiringen av nasjonaldagen i den sørfranske byen Nice.

Politirapportene etter angrepet er en av flere som vil bli undersøkt grundig før mars neste år, når utvalgets rapport etter planen skal være klar.

– All utvikling og alt som skjer, er sentralt. Utvalget vil helt sikkert diskutere enkeltepisoder og det generelle trusselbildet. Det er klart at alle situasjoner rundt i Europa der politiet har brukt våpen, vil bli vurdert, sier Olafsen.

Politiførstebetjent Håvard Sundheim, som også er tillitsvalgt ved Grønland politistasjon, er ofte ute på oppdrag i Oslos gater. Sundheim har fått med seg at politi i Europa flere ganger i løpet av sommeren har brukt kuler for å stoppe terrorister. Han mener dette må føre til at norsk politi skal bære våpen permanent.

– Det er klart at politiet her blir berørt av det. Vi tenker at det kan skje her også. Det er ikke tvil om at vi tenker mye på det i det daglige, i jobben, når vi er ute, sier Sundheim.

Tillitsvalgt Håvard Sundheim patruljerer i gatene

TIDSKRITISK: Politiførstebetjent Håvard Sundheim i Oslo politidistrikt mener det er helt nødvendig at politiet får bære våpenet på hofta.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Tidskritisk

Etter en periode med midlertidig bevæpning, har patruljeringen siden februar foregått med tjenestevåpenet nedlåst i en Zarges-kasse i bilen, i tråd med reglene for «fremskutt lagring».

Det er ikke godt nok, mener Sundheim:

– Det er ikke tvil om at det er veldig tidskritisk, om det skjer noe. Er vi er ute av bilen, kan det ta ett minutt, kanskje lengre, før vi kommer oss tilbake til bilen, får låst ut våpenet, og faktisk kan gjøre noe med situasjonen, sier han.

Politiets fellesforbund, den største fagforeningen for ansatte i Politiet, har lenge vært en tydelig forkjemper for generell bevæpning av politiet.

De ansatte ved operasjonssentralen i Ski, hjertet av politidistriktet til utvalgsleder Arne Jørgen Olafsen, kan være litt friere enn sjefen når det gjelder å uttale seg om bevæpning av politiet.

– Jeg er for en generell bevæpning. Norge er ikke så langt unna resten av Europa. Vi skal ikke være så naive at vi skal tro at det ikke også kan skje her, sier politibetjent Madeleine Delbeck til NRK.

Politiet vil ikke gå tilbake til fremskutt lagring, fordi det tar lang tid å hente opp våpenet fra våpenkasse.

VIDEO: Mange politifolk ønsker ikke dagens ordning, der tjenestevåpenet er låst ned i en metallkasse i bilen. I denne videoen fra november kan du se hvor lang tid det tar å låse opp våpenet.

AKTUELT NÅ