- Det var ingen gode mennesker der

Serbiske Milivoje Bokic forteller om tortur i fangeleiren i Bosnia i 1992. For første gang kan en mistenkt krigsforbryter bli stilt for en norsk domstol.

Milivoje Bokic, tidligere fange
Foto: NRK

En 41 år gammel bosnier, som nå er norsk statsborger,  er siktet for grove overgrep mot serbiske fanger under krigen. 

Milivoje Bokic er en av Bosnias mest anerkjente skulptører. 19 juli 1992 plyndret soldatene galleriet hans, før de tok ham med til fangeleiren Dretelj sør i Bosnia. Lastebilen de ble fraktet i, var full av serbiske sivile.

Nett-TV: Uforståelig for vanlige mennesker

Spor leder til Norge

Først nå, 16 år etter, undersøkes det hva som skjedde i fangeleiren. Et av sporene peker mot Norge.

I Oslo kretsfengsel sitter en 41 år gammel bosnier med norsk statsborgerskap. Kripos mistenker ham for grove overgrep i fangeleiren. Milivoje Bokic var en av fangene.

- Det var en tragedie. Det forbryterne gjorde er helt ubegripelig for vanlige folk, forteller han.

Minnene er sterke.

- Det var ingen gode mennesker der. Det var bare folk som likte å gjøre forbrytelser. Vi fikk så mye juling at vi ikke kunne røre oss etterpå.

Det satt i alt 200 menn og kvinner som fanger i denne fangeleiren sommeren 1992. Mennene ble stuet inn i en hangar, kvinnene i en annen. De hadde en ting til felles: De var serbere.

Torturert

Folk fikk spiker stukket under neglene. De ble tvunget til å spise avføring, drikke urin og kysse rompa til hunder. Det er utrolig. Helt utrolig!

Milivoje Bokic

NRK har vært i kontakt med et titalls ofre. De fleste tør ikke eller orker ikke fortelle om det som hendte. Men noen sier ja til å snakke anonymt.

- Soldatene kom om dagen for se hvor kvinnene de likte hadde soveplass. Om kvelden kom de tilbake og hentet kvinnen de hadde plukket ut, forteller en.

Norsk forsvarer

Heidi Backe-Wiig er forsvarer for bosnieren som er mistenkt for krigsforbrytelser.

- Han benekter å ha lagt hånd på noen, sier hun.

Men han innrømmer imidlertid å ha vært soldat i den kroatiske paramilitære styrken HOS. Det var denne styrken som jaget serbiske sivile og holdt dem fanget i fangeleiren.

- Han var en av de ti-femten sikkerhetsvaktene til lederen for styrken. Deres oppgave var å beskytte ham og følge ham under transport. De kunne også  få ordre om å følge fanger til fangeleiren, sier Bache-Wiig.

Norge har nettopp fått en ny lov om krigsforbrytelser. Bosnieren blir den første mistenkte krigsforbryteren som møter i en norsk rett siden andre verdenskrig.

Hør i nett-radio: Søndagsavisa: Mistenkt krigsforbryter for norsk domstol

Vet du noe om krigsforbrytere i Norge? 

Tips vår journalist Hege Moe Eriksen

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger