Hopp til innhold

Utøya-overlevende til regjeringen

Kulturminister Anniken Huitfeldt deler en helt spesiell historie med sin nye rådgiver Åsmund Aukrust.

Video Utøya-overlevende til regjeringen

VIDEO: Amund Aukrust deler en helt spesiell historie med Anniken Huitfeldt.

22. juli i år hadde Åsmund Aukrust en løpende telefonkontakt fra Utøya med statsråden som nå blir hans nye sjef, kulturminister Anniken Huitfeldt. Samtalen denne skjebnetunge dagen var både lang og dramatisk.

26 år gamle Åsmund Aukrust er 22. juli-generasjonens første politiske rådgiver i regjeringen. 102 dager etter massakren på Utøya begynte han i dag som politisk rådgiver for statsråden han deler en helt spesiell historie med.

LES OGSÅ: Truga med å kopiere Behring Breivik

Tidlig varsel

Kontakten mellom Huitfeldt og Aukrust blir en av de tidligste varslene til regjeringen om det forferdelige som utspiller seg. Huitfeldt får en telefon fra Åsmund Aukrust bare ni minutter etter at skytingen starter, klokken 17.31.

– Jeg prøvde å ringe politiet, men kom ikke gjennom. Da kom jeg på å ringe Anniken. Jeg regnet med at hun hadde en direktelinje til både politiet og PST slik at hun fikk varslet om det som skjedde på øya, sier Aukrust.

Anniken Huitfeldt, som oppholdt seg på hotellrommet sitt i Molde da Åsmund ringte, sier at hun med en gang skjønte det var alvor.

– Jeg hørte det på stemmen hans. Jeg tenkte at det nå var viktig å holde hodet kaldt. Jeg ringte til politiet og sendte en SMS til statsministeren, husker hun.

Video De deler en helt spesiell historie

VIDEO: Se hele intervjuet med Anniken Huitfeldt og Amund Aukrust.

LES OGSÅ: Politiet vil slippe pressen til under Breivik-rettsmøte

LES OGSÅ: Innrømmer helsesvikt i én av fem kommuner etter 22. juli

LES OGSÅ: Her er restene av bombebilen

– Skyting og skriking

Siden holdt de to kontakten på SMS, fordi Åsmund ikke torde å ringe. Den siste meldingen ble sendt kl. 19.11. Da meldte Anniken Huitfeldt at gjerningspersonen på Utøya var pågrepet.

– Jeg fikk melding om at han var pågrepet, men hørte fortsatt skyting og skriking. Jeg turte ikke å gå ut av teltet jeg hadde gjemt meg i de siste to timene før politiet kom og hentet ham ut, sier Åsmund Aukrust.

Anniken Huitfeldt og Åsmund Aukrust har kjent hverandre i flere år. Kulturministeren sier at det ikke har noe med 22. juli å gjøre at Aukrust nå blir politisk rådgiver. Den jobben får han på grunn av sin kompetanse og sitt engasjement, sier hun.

LES OGSÅ: Slik jobber 22. juli-etterforskerne

LES OGSÅ: Lippestad vil be om strafferabatt

LES OGSÅ: PST må inn til 22. juli-avhør

LES OGSÅ: Refser kritikk av Utøya-ungdommene

LES OGSÅ: Åpnere om følelser etter 22.juli

LES OGSÅ: - Åpenhet og trygghet er samme sak

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger