Utleier var 55.000 i leieinntekter fra å miste 2 millioner i koronastøtte

Bjørvika Apartments har slitt med å få leid ut egne og andres leiligheter under koronapandemien, og fikk så vidt koronastøtte i fjor høst.

Kveldsbelysning over Oslo by

POPULÆRT OMRÅDE: Bjørvika Apartments leier blant annet ut leiligheter i Bjørvika i Oslo, hvor Sørengakaia er én av områdene.

Foto: Berit Roald / NTB

I Oslos mest attraktive boligstrøk er det tett med utleieleiligheter. Men færre turister, studenter og arbeidsinnvandrer gjør det vanskelig å leie ut eiendom.

Derfor har regjeringen åpnet opp for at eiendomsbransjen kan få koronastøtte.

Én av de større mottakerne innen eiendomsbransjen er Bjørvika Apartments. Selskapet har hittil hatt rett på over 14 millioner kroner i koronastøtte, og har 40 ansatte.

Selskapet fremleier eiendom. Det vil si at 9 av 10 leiligheter som leies ut, eies av andre selskaper. Apartments Invest i samme konsern eier resten på rundt 30 leiligheter, og har ikke mottatt direkte koronastøtte.

Daglig leder Ole Henrik Engen er uenig i at selskapet driver med utleie eller at de fremleier eiendom. Les hele hans svar lenger ned i saken.

Akkurat innenfor ordningen

Bjørvika Apartments får koronastøtte for å dekke faste kostnader som leien videre til eierne av leilighetene.

Men det skal lite til for å falle ut av ordningen. Alle bedrifter som har mindre inntektsfall enn 30 prosent mister nemlig retten til statsstøtte. Grensen er absolutt.

Bjørvika Apartments mistet mye inntekter under den første store nedstengingen i fjor vår. Ifølge Engen var snittprisen for leilighetene i porteføljen 30 prosent lavere i 2020 enn i 2019.

Da september og oktober kom, falt inntektene med 30,3 prosent. I november og desember var fallet på 33 prosent, ifølge Brønnøysundregistrene.

I høst hadde selskapet akkurat mistet nok inntekter til å få koronastøtte.

Hvis inntektsfallet bare var 55.000 kroner eller 0,34 prosentpoeng mindre i september og oktober, ville selskapet gått glipp av 2 millioner kroner i koronastøtte, viser tall fra Brønnøysundregistrene.

NRK snakket med BN Bank-direktør Endre Jo Reite i forrige uke, som mente koronastøtten kan føre til at utleiere tjener mer på å la leiligheter stå tomme enn å sette ned leieprisen.

Dagens Næringsliv omtalte først at Bjørvika Apartments hadde fått over 14 millioner i koronastøtte.

– Tilfeldig

Daglig leder Ole Henrik Engen mener selskapet ikke hadde forutsetninger til å skjønne hvor nærme grensen inntektsfallet var, fordi regjeringen fortalte i november at koronastøtten også ville være mulig å søke for september til februar.

I den gamle ordningen, som løp ut i august, ble inntektsfallet justert med veksten til selskapet.

– Det var med andre ord tilfeldig at vi havnet under omsetningsgrensen for september og oktober ettersom reglene for beregning av omsetningsfall uten vekstfaktor først ble kjent for næringslivet på nyåret, skriver Engen i et svar til NRK.

Han viser også til at september og oktober var årets beste måneder med et belegg over 90 prosent.

Dyre Oslo-leiligheter

I tillegg til at prisene er skrudd ned med 30 prosent, har også Bjørvika Apartments hatt tomme leiligheter.

NRK har besøkt hjemmesiden til Bjørvika Apartments. Et søk 18. februar viser at 18 leiligheter er ledige for innflytting på dagen.

Det koster fra 689 kroner døgnet å leie en ettromsleilighet, mens en treromsleilighet koster 1.265 kroner i Oslo. Det gir en månedspris mellom 20.000 og 37.000 kroner.

– Våre priser er dessverre vesentlig lavere enn dette. Dere refererer her til prisene på vår webside hvor man kan booke online opp til 29 dager, men dette utgjør en relativt liten andel av våre bookinger, skriver Engen, og viser til at en normal booking er fra én til seks måneder, og fortsetter:

– Prisene i denne klart største delen av vårt marked er vesentlig lavere enn prisene for bookinger kortere enn 30 netter.

– Hvor mange leiligheter er ledige akkurat nå?

– På grunn av de nye utvidede reiserestriksjonene og nedstengte grenser, har vi ganske mange ledige leiligheter akkurat nå, skriver Engen, og viser til at kundene fra utlandet har forsvunnet på grunn av reiserestriksjonene til regjeringen.

– Hvordan ville det slått ut for leieinntektene fra Bjørvika Apartments til egne leiligheter i Apartments Invest dersom selskapet satte ned leien ytterligere og fikk leid ut flere leiligheter, istedenfor å komme under kompensasjonsordningen?

– Vi har redusert prisene betydelig, i snitt 30 prosent, og derved oppnådd et belegg i 2020 på nesten 80 prosent. Det er ikke tomme leiligheter som er hovedgrunnen til vårt omsetningsfall, men nettopp prisreduksjonene vi har gjennomført for å holde hjulene i gang, skriver Engen.

Megler: – Bør leie ut litt billigere

Formålet med kompensasjonsordningen er å hindre at ellers levedyktige bedrifter går konkurs. Eiendomsmegler Nils Nordvik mener statsstøtte til eiendomsbransjen generelt bommer på målet.

– Jeg tror ikke eiendomsbransjen innen utleie vil lide. Det er klart det lønner seg å ha bolig. Jeg tror ikke utleiere av bolig går konkurs, sier han til NRK.

Han viser at selskaper som risikerer å gå konkurs normalt har lite egenkapital. Et eksempel han trekker frem i andre enden er utelivsbransjen, som gjerne ikke har andre verdier enn møbler, alkohol og kassekreditt.

– Det er andre bransjer som trenger de pengene. Hvis du ser utelivsbransjen, så må de stenge. Det er helt nedstengt. Derimot har eiendomsmarkedet gått hele tiden, prisene går oppover, det er lav rente, sier Nordvik.

Nils Nordvik

KRITISK TIL KORONASTØTTE: Eiendomsmegler Nils Nordvik mener utleiere kan få leid ut attraktive boliger om leien settes ned.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Den viktigste egenkapitalen til utleiere er som regel boligene. Ifølge Eiendom Norge steg verdien av boliger i Norge med nesten 9 prosent i snitt i fjor. Det betyr at utleieselskaper- og konsern kunne få koronastøtte samtidig som egenkapitalen ble sterkere.

– Hvis du ikke får leid ut til 1.200 i døgnet, hva bør du gjøre?

– Man bør leie ut litt billigere. Hvis du er edruelig, får du likevel inntekt uten å belaste samfunnet, sier Nordvik.

Ap ber regjeringen rydde opp

Boligpolitisk talsperson Siri Gåsemyr Staalesen mener også ordningen kommer skjevt ut når utleiere får støtte.

Hun frykter at enkelte selskaper balanserer på grensen for støtte, og derfor lar være å leie ut til redusert pris.

– Ordningen skal ha legitimitet i folket. Folk mener det er feil, men regjeringen vil ikke gjøre noe. Det er regjeringens ansvar å finne løsninger og å se på handlingsrom for å tette smutthull, sier hun til NRK.

Siri Gåsemyr Staalesen (Ap) mener dobbelt statsborgerskap kan slå negativt ut for de mest sårbare i samfunnet.

Boligpolitisk talsperson i Ap, Siri Gåsemyr Staalesen.

Foto: Bernt Sønvisen

– Mange hoteller får støtte på samme grunnlag. Hva er forskjellen på hoteller og andre utleiere?

– Hvis du har krav på kompensasjon, skal du få den. Men utleiere som heller lar leiligheter stå tomme enn å sette ned prisen, utnytter systemet, sier Gåsemyr Staalesen.

Arbeiderpartiet fremmet sammen med Senterpartiet et forslag i Stortinget om at selskaper som er illojale overfor kompensasjonsordningen, skal betale tilbake støtte. Forslaget ble nedstemt denne uken.

Nybø vil ikke ramme reiseliv

SV har gått hakket lenger, og ble nedstemt tirsdag da partiet foreslo å fjerne hele boligsektoren fra kompensasjonsordningen.

Men hvem som i så fall fortsatt skulle fått penger, er vanskelig å finne ut av. Sekkebetegnelsene på boligsektoren i kompensasjonsordningen er vage.

Omfanget av hvor mange utleiere som får koronastøtte er derfor usikkert. Like bedrifter kan offisielt drive innen ulike bransjer, mens ulike bedrifter kan også drive innen samme bransje.

Nybø mener opposisjonens forslag om «opprydding» teoretisk er mulig, men kan skape forskjellsbehandling.

– Hvis du tar ut dem som leier ut fast eiendom fordi du vil ramme noen som leier ut i Oslo, må du ta ut dem som leier ut i Lofoten, i Midt-Norge og de som driver innen reisevirksomheter og nå ikke har mulighet til å leie ut, sier hun til NRK.

Henter 50 personer fra asylleiren Moria

VANSKELIG Å ENDRE STØTTEORDNING: Næringsminister Iselin Nybø (V) er opptatt av å ha en rask og effektiv ordning for koronastøtte. Den må være automatisert hvis tusenvis av søknader skal behandles i timen. Ordningen vil bli tregere om søknadene må behandles manuelt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger