NRK Meny
Normal

Venstre: – Vi håper psykiatrien ikke bare blir en festtale

Venstres Ketil Kjenseth krevde svar fra statsministeren i onsdagens spørretime på hva hun skal gjøre med de lange ventetidene i psykiatrien.

Venstres Ketil Kjenseth krevde svar fra statsministeren i onsdagens spørretime på hva hun skal gjøre med de lange ventelistene i psykiatrien.

SE VIDEO fra Stortingets spørretime onsdag 20. januar da Venstre utfordret statsminister Erna Solberg (H) på psykiatri.

Bakgrunnen var NRKs kartlegging denne uka som viser at halvparten av alle drap de siste ti åra ble begått av personer med alvorlige, psykiske lidelser.

Statsministeren innrømte at verken forebygging eller behandling av psykisk syke i Norge er bra nok:

– Jeg er ydmyk på at her er det mye å gjøre. Vi må bli gode til å ha et forebyggende apparat, og å se hverandre, men jeg tror vi skal være enige om at vi ikke er der i dag, verken når det gjelder det forebyggende eller det sterke og gode, akutte tilbudet.

Kjenseth pekte på at Solberg i sin nyttårstale lovte at hennes regjering skulle satse på psykisk helse, og utfordret statsministeren på dette.

– Vi håper det ikke blir med en festtale, selv om vi ikke kan kreve en månelanding, poengterte Venstre-politikeren retorisk.

Lover å prioritere forebyggende hjelp

Solberg understreket sterkt at de fleste psykisk syke ikke er farlige, men at noen få er det. Derfor er både forebygging og behandling viktig, forklarte hun.

– Vi vil prioritere å bygge opp det forebyggende tilbudet, la hun til.

Ifølge Solberg har regjeringa bestemt at de regionale helseforetakene de neste åra skal prioritere psykisk helsevern framfor annen, somatisk sykdom.

– I tillegg har vi sagt at psykisk helse og rus skal være de første områdene hvor vi innfører fritt behandlingsvalg, nettopp for å sørge for at vi styrker rettighetene til de svakeste gruppene hvor vi mener behandlingsopplegget er for dårlig, sa Solberg i spørretimen.

På spørsmål om hva regjeringa vil prioritere av kommunehelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten eller private aktører, svarte Solberg unnvikende at:

– Min prioritet er pasientene, og verken privat eller noen annen sektor, men vi trenger et mangfold av tilbud, så vi må bygge opp begge deler.

Peker på feil ressursbruk

Til NRK etter spørretimen utdypet statsministeren at Norge trenger å styrke psykisk helsevern på alle plan, men at noe av problemet også ligger i feil bruk av ressursene:

– Vi må også hjelpe folk som ikke hadde trengt å bli innlagt i spesialisthelsetjenesten på et tidligere tidspunkt, slik at vi kunne ha brukt de ressursene vi allerede har for dem som er alvorlig psykisk syke.

Hun viser til at mange av de sakene NRK har omtalt denne uka dreier seg om så tunge saker, at forebyggende arbeid ikke ville ha hjulpet.

– Men dersom flere av dem som kunne ha fått forebyggende behandling får det istedenfor plass i spesialisthelsetjenesten, så har vi mer ressurser til de tyngste i spesialisthelsetjenesten også, sier Solberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger