Hopp til innhold

Utenlandske navn blir ofte strøket fra valglistene

Over 5 prosent av Senterparti-velgerne i Oslo strøk Aisha Naz Bhatti fra lista. Hun er ikke den eneste kandidaten med utenlandsk navn, som fikk mange strykninger.

Aisha Naz Bhatti

Aisha Naz Bhatti (Sp) sier det er viktig at Stortinget gjenspeiler befolkningen.

Foto: Fouad Acharki / NRK

En gjennomgang Aftenposten har gjort viser at det i tillegg til profilerte politikere i de store partiene var kandidater med utenlandske navn som oftest ble strøket fra listene i Oslo.

Omar Upadhyay (Frp), Zaineb Al-Samarai (Ap), Qaman Kalif Musse (Sp), Mudassar Hussain Kapur (Høyre) og Seher Aydar (Rødt) er blant navnene som fikk en stor andel strykninger.

– Det er tydeligvis noen velgere som ikke ønsker å ha kandidater med utenlandsk bakgrunn på Stortinget, sier forsker Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning til avisen.

Endrer ikke resultatet

Ved stortingsvalg kan velgerne gjøre endringer på listene ved å stryke kandidater eller endre på rekkefølgen på kandidatene.

Etter Bhatti fra Sp var det Trine Skei Grande (V), Jonas Gahr Støre (Ap) og Carl I. Hagen (Frp) som fikk størst andel strykninger fra sine partiers velgere.

Også Mazyar Keshvari (Frp), Ola Elvestuen (V), Christian Tybring-Gjedde (Frp) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) står også høyt oppe på listen.

Trine Skei Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande er blant de profilerte partilederne som fikk stor andel strykninger.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Det er likevel bare mellom 1 og 5,7 prosent av partienes velgere som har strøket disse kandidatene. For å få effekt, må over halvparten av partiets velgere gjøre samme endring eller stryke samme kandidat.

At Bhatti ikke endte opp på Stortinget, skyldes altså ikke strykninger, men at bare 2,1 prosent av Oslos velgere stemte på Senterpartiet. Nasjonalt gjorde partiet et brakvalg med 10,3 prosent av stemmene, og nesten dobbelt så mange mandater som i forrige periode.

Ikke overrasket

– Det gir mening at man stryker en kandidat man har et forhold til, men når det gjelder kandidater med ikke-norske navn kan det virke som at personer gjør et unntak, tror forsker Saglie.

Bhatti, som fikk 439 strykninger fra Senterpartiets 7778 velgere i hovedstaden, er ikke overrasket over at kandidater med minoritetsbakgrunn som oftest blir strøket fra listene.

Hun påpeker at kandidatene allerede har vært gjennom en nominasjonsprosess i partiene sine, før listeplasseringen blir bestemt.

– Jeg tenker det er andre muligheter for å gi velgere en reell innvirkning på politikken enn ved stryking, sier hun til Aftenposten.

Stortingssalen har plass til 169 representanter, hvor representantene sitter fylkesvisSalen er formet som en halvsirkel, og fylkesmandatene sitter på rad 2 til rad 7.
Trykk på prikkene i salen for informasjon om representantene
Trykk på partiprikkene under for å filtrere

AKTUELT NÅ