Hopp til innhold

Opposisjonsflertall for lavere fergepriser

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt er enige om forslag om lavere fergepriser.

Eresfjord fra Fjord1

PRISKAMP: Prisen for fergebilletter har blitt en het politisk potet i vinter. Her ligger Fjord1s ferge Eresfjord til kai i Åfarnes.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Sp, Ap, SV, Frp og Rødt har blitt enige om lavere fergepriser. Opposisjonspartiene kommer til å fremme et felles forslag om prisene i Stortinget i morgen, 23. februar.

Forslaget vil få flertall i Stortinget. De ber blant annet regjeringen komme med forslag til lavere ferjepriser i revidert nasjonalbudsjett i år, og siden en halvering av prisene.

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake i revidert nasjonalbudsjett 2021 med forslag til reduserte fergetakster allerede for inneværende år, og en forpliktende plan for halvering av fergepriser på både riksveg- og fylkesvegsamband. Løsninger for lavere takster for pendlere skal prioriteres og reduksjonen skal finansieres av staten», opplyser gruppen i en pressemelding.

Skal halveres – men ikke ennå

Sverre Myrli (Ap)

Sverre Myrli (Ap)

Foto: Terje Heiestad

Arbeiderpartiets transportpolitiske talsperson, Sverre Myrli sier det har vært viktig at prisene skal halveres.

Men det blir ikke i løpet av dette året.

– Det tar nødvendigvis noe tid, men vi starter i år og målet er at takstene skal halveres. Det har vært viktig for oss at dette skal være en varig ordning og at det skal finansieres av staten, sier Myrli.

Frp fikk ikke støtte fra de andre partiene i å bruke 1,5 milliarder kroner i en egen krisepakke for å halvere fergeprisene i år.

Bård Hoksrud

Bård Hoksrud (Frp)

Foto: Nils Skumsvoll

– Dette kunne Ap og Sp sørget for at fikk flertall, men det ønsket de ikke. Det er synd, først og fremst for alle pendlerne og andre som er avhengige av fergene i det daglige langs kysten vår, sier Bård Hoksrud, samferdselspolitisk talsperson i Frp.

Det ble enighet mellom partiene om å gi regjeringen ordre om å redusere fergeprisene i forbindelse med revidert budsjett.

Hoksrud sier at han er glad Frp kom såpass langt, men at han mener at deres forslag var vesentlig bedre.

Høyre: Åpne for å se på forslag

Finanskomiteens leder Mudassar Kapur fra Høyre sier partiet vil holde fergeprisforslaget utenom koronakrisepakken, som er den som skal diskuteres i Stortinget i morgen.

– Store deler av befolkningen langs kysten er avhengig av et godt og rimelig fergetilbud. Høyre er åpne for å vurdere forslag knyttet til dette, men vi mener som vi har sagt hele tiden at denne diskusjonen hører hjemme i forbindelse med statsbudsjettet og ikke i en koronakrisepakke, skriver Kapur i en e-post til NRK.

De ulike forslagene

Herøysund, Boreal ferge Søvik - skal over til Herøy

Fergen mellom Herøy og Sandnessjøen er blant dem som vil få lavere pris.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Før opposisjonen ble enige i kveld, har Ap, Frp og Sp, som har flertall på Stortinget, frontet tre ulike forslag.

AKTUELT NÅ