NRK Meny
Normal

Utelukker ikke at flere må gå

- Vi kan ikke utelukke at flere må gå i departementet, sier Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

Anne-Grethe Strøm-Erichsen.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det er fire siktelser som gjelder ansatte i Forsvaret og Forsvarsdepartementet.

I statsråd fredag ble det klart at Jan Erik Finset kommer inn som sjef for Fellesoperativt Hovedkvarter etter at viseadmiral Jan Reksten motvillig trakk seg fra stillingen onsdag.

Åpenbart regelbrudd

- Det er åpenbart at viseadmiral Jan Reksten har brutt vårt interne regelverk. Økokrim sin etterforskning får vise om han har gjort mer enn det, sier Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen til NRK Nyheter.

Hun understreker at Kripos gjør sine uavhengige undersøkelser, samtidig som forsvarsdepartementet sørger for at interne rutiner og etikk er overholdt.

Flaggkommandør Arne Morten Grønningsæter er også siktet for korrupsjon. I likhet med Reksten skulle han frabeordres sin stilling i dag, men etter forhandlinger går Grønningsæter nå ut i lønnet permisjon fra sin toppstilling i Forsvarsdepartementet.

En av de tre som er siktet for grove bestikkelser er Siemens' tidligere divisjonsdirektør Petter Moestue. Han skal også ha spandert på assisterende departementsråd Morten Tiller som har kjørt prosessene i Forsvarsdepartementet de siste dagene.

Tiller var ekspedisjonssjef i Forsvarsdepartementet i 1999, da blant annet et julebord på restauranten Blom i Oslo ble arrangert. I følge VG var han den mest prominente gjesten på julebordet. Petter Moestue som var kontraktsansvarlig i Siemens Business Services, tok hele regningen på snaut 28.000 kroner.

SVs medlem i forsvarskomiteen,Bjørn Jacobsen, har tidligere sagt til NRK at han er lei av å se uniformer i rettssalen i stedet for ute i aktiv tjeneste.

- Forsvaret kan jo ikke komme i Stortinget og syte og bære seg om mer penger før de ordner opp i det økonomiske rotet og den sannsynlige korrupsjonskulturen som har funnet sted, sier Jacobsen.

Nå må forsvaret gjenvinne tilliten i Stortinget og i befolkningen.

- Vi skal rydde opp. Etiske retningslinjer har høyt fokus nå, sier forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger