NRK Meny
Normal

Utelivsnekt for fotballbøller

Utelivsbransjen i Lillestrøm går sammen om å nekte voldelige fotballsupportere inngang på puber og restauranter. Økt vold i miljøet er årsaken.

Utesteder i Lillestrøm nekter voldelige fotballsupportere inngang

Puben Martin's på Lillestrøm

Puben «Martin's» ligger i Storgata i sentrum av Lillestrøm.

Foto: NRK

Lillestrøm er tilholdssted for en av landets største grupperinger med såkalte «risikosupportere». I forrige uke fortalte NRK at volden i denne delen av supportermiljøet har blitt grovere. Volden fortsetter også etter sesongslutt.

Politiet mener også at stadig flere mindreårige blir rekruttert inn i miljøene.

Nektes på 12 puber

Kenneth Faanes

Kenneth Faanes er daglig leder på et av Lillestrøms største utesteder. Han sier fotballbøllene sprer frykt rundt seg.

Foto: NRK
Tormod Johansen

Tormod Johansen er innehaver at skjenkestedene «Klimt» og «Jekyll & Hyde»

Foto: NRK

Nå har eierne av serveringssteder i romeriksbyen fått nok. På et fellesmøte nylig ble det bestemt at de voldelige fotballsupporterne skal nektes adgang på i alt tolv puber og restauranter.

– Vi deler ikke for de holdningene de voldelige supporterne står for. De sprer frykt blant gjester og har en voldelig oppførsel som vi tar fullstendig avstand fra, sier Kenneth Faanes. Han er daglig leder på utestedet «Martin's», som ligger midt i Storgata i Lillestrøm.

– Vi kan ikke ha det sånn at familier skal føle det utrygt å gå i Lillestrøm. Om vi klarer å holde dem unna våre utesteder, tror vi det også blir mindre attraktivt å være med i dette miljøet, sier Tormod Johansen, eier av utestedene «Klimt» og «Jekyll & Hyde».

Slår ned gjester og kaster glass

De to opplyser at det har vært en rekke hendelser knyttet til skjenkestedene de driver.

– Vi har hatt episoder med glasskasting. Vi har hatt reelle slåsskamper. Og vi har hatt hendelser hvor personer har stupt inn på et sted og slått ned gjester, forteller Johansen.

Og de får støtte av politiet, som i år har måttet bruke store ressurser på å hindre at de ulike grupperingene har gått løs på hverandre.

– Vi ser det som veldig positivt at utelivsbransjen er engasjert, sier politioverbetjent Halvard Askilsrud i Romerike politidistrikt.

Nekter kriminelle gjenger

– Denne gangen setter de jo fokus på risikosupportere som har vært en utfordring for oss de siste årene. Spesielt det siste året har det vært en veldig negativ utvikling, legger han til.

Det er første gang i Norge at hele grupper av risikosupportere nektes adgang på denne måten. Tidligere har utesteder i flere av de store byene praktisert dette overfor kriminelt belastede MC-miljøer som Hells Angels og Bandidos.

– Vi er ikke redde for reaksjoner. Forhåpentligvis er de så voksne selv at de forstår vår avgjørelse og respekterer den, sier Kenneth Faanes på «Martins»

Slåsskjemper på 16 år

Hallvard Askilsrud

Politioverbetjent Hallvard Askilsrud på Romerike politidistrikt.

Foto: NRK
Vegg på pub med fotballbilder

Interiøret på puben «Martin's» på Lillestrøm er preget av fotball.

Foto: NRK

Politiet mener at ungdommer helt ned i 16 år har deltatt i organiserte slagsmål mellom risikosupportere denne høsten.

– Vi har satt i verk flere tiltak, blant annet har vi kalt inn mange av de unge til bekymringssamtaler, og de vil også bli fulgt opp på nyåret med oppfølgingssamtaler, sier Askilsrud.

– Det er for å forebygge at flere kommer inn i denne tunge grupperingen med mye vold og mye rus. Vi er veldig bekymret for den utviklingen vi ser med flere unge i alderen 16 til 20 år som er med i denne grupperingen, utdyper han.

Også utestedene har lagt merke til utviklingen.

Røper seg på sjargongen

– Vi ser jo at rekrutteringen blir yngre og yngre, og de blir flere og flere. Vi tror vi kan bidra til å redusere denne aktiviteten ved å gjøre som vi nå gjør, sier Tormod Johansen.

– Hvordan skal dette fungere i praksis?

– Vi møter jo noen utfordringer, men nå er vi så heldige at miljøet selv ofte gir seg til kjenne, blant annet gjennom språkbruk. Og det setter oss jo i stand til å kjenne dem igjen.

– Hva hvis enkeltpersoner bryter med miljøet?

– Hvis de over tid klarer å bevise at de er ute av miljøet, så er selvsagt velkomne hos oss. Vi utestenger ikke mennesker på livstid. Viser de en holdningsendring og tar avstand fra vold, så kan de komme tilbake senere, er beskjeden fra Faanes.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med en rekke personer i gruppen av risikosupportere som knyttes til fotballklubbene Lillestrøm og Vålerenga. Ingen av henvendelsene er så langt besvart.

Denne videoen, som ifølge politiet viser voldelige fotballsupportere på Haugenstua i Oslo fredag, er lagt ut på sosiale medier av personer med tilknytning til miljøene.

Denne videoen, som ifølge politiet viser voldelige casualsgrupperinger som møtes på Haugenstua i Oslo, er lagt ut på sosiale medier i begynnelsen av desember av personer med tilknytning til miljøene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger