Usikkert om Navarsete leder Sp-møtet

Liv Signe Navarsete vet ennå ikke om hun blir frisk nok til å lede sitt siste landsmøte som Sp-leder. Ola Borten Moe kan få jobben med å hilse landsmøtet som fungerende partileder dersom hun må holde seg hjemme.

Liv Signe Navarsete

VIRUS: Liv Signe Navarsete har vært sykmeldt siden slutten av februar på grunn av virus på balansenerven. Hun håper å bli frisk nok til å delta på landsmøtet mandag.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Interne stridigheter, maktkamp og et skuffende stortingsvalg gjorde at Liv Signe Navarsete i januar bestemte seg for å gå av etter seks år som Sp-leder.

Førstkommende mandag skal Senterpartiet velge ny ledelse på et ekstraordinært landsmøte i Lillestrøm.

Men det er fortsatt uklart om Navarsete får holde sin siste tale som partileder. Hun har vært sykmeldt siden slutten av februar på grunn av virus på balansenerven, og hun vet ennå ikke om formen tillater at hun deltar.

Ønsker å delta

«Liv Signe er fortsatt sykmeldt. Hun ønsker selv å delta på landsmøtet mandag, og har dialog med sin lege om det er tilrådelig ut fra hennes helsesituasjon. I samråd med sin lege vil Navarsete i løpet av helgen beslutte om hun kan være til stede på Lillestrøm mandag», skriver medierådgiver i Senterpartiet, Carsten Lier, i en SMS til NRK.

Ola Borten Moe

ØNSKER VERV I LEDELSEN: Ola Borten Moe kjemper for å fortsette som nestleder. Sterke krefter i partiet har vanskelig for å svelge at han blir sittende etter at Liv Signe Navarsete trakk seg for å skape ro internt i partiet.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Første nestleder Ola Borten Moe fungerer som leder i hennes fravær. Dersom Navarsete ikke blir frisk til landsmøtet, kan han få oppgaven med å holde lederens tale. Det kan etter det NRK forstår også være aktuelt å ha en videohilsen fra Navarsete.

For Navarsetes støttespillere kan det oppleves som et slag i magen at nettopp Borten Moe kan ende opp med å holde lederens til landsmøtet.

Striden mellom de to var en avgjørende årsak til at Navarsete trakk seg for å skape ro i partiet.

Den roen har imidlertid uteblitt.

Mange har tatt til orde for at også sørtrønderen bør trekke seg fra ledelsen, men Borten Moe stiller til gjenvalg som første nestleder.

Selv om Borten Moe er omstridt, kjemper sterke krefter i partiet for at han skal fortsette i ledelsen. For dem representerer Navarsete problemet, og når hun trekker seg, regner de med at partiet kan samle seg og se framover.

Sørget for å åpne Facebook-gruppe

Viruset på balansenerven gjør Navarsete kvalm og svimmel, og i perioder er hun slått ut og helt uten krefter. Andre dager er formen bedre, og hun har ikke holdt seg helt unna politikken de siste ukene.

I går fortalte Dagens Næringsliv at Navarsete tok om temaet på et telefonmøte i sentralstyret sist onsdag. Med et knapt flertall bak seg fikk hun viljen sin i at forumet skulle åpnes igjen, sier flere kilder til avisen.

Skittentøyoppvask preger landsmøteoppkjøring

Hun har imidlertid ikke vært frisk nok til å kommentere de mange lekkasjene i media de siste ukene. Den 17. mars publiserte Aftenposten en e-post der ordføreren i Stjørdal og én av Borten Moes nærmeste støttespillere, Ivar Vigdenes, ba Navarsete trekke seg.

I e-posten, som ble sendt rett før jul, kom han med knallharde angrep mot sin egen partileder. Han kritiserer Navarsetes lederskap og deltakelse og skriver at han har opplevd partilederen som bidragsyter til et miljø preget av mistenkeliggjøring og paranoia i partiet i Oslo.

Sist lørdag kom en ny «brevbombe».

Denne gangen hadde Dagens Næringsliv fått tak i et brev tidligere kommunikasjonssjef Torvild Sveen sendte til valgkomiteen i midten av mars.

Også her var beskyldningene mot Navarsete sterke. Sveen hevder Navarsete nærmest overvåket Borten Moe og at hun brukte enhver anledning til å mistenkeliggjøre ham.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger