USA sender ny ambassadør til Norge

Norge har gått mer enn to år uten ambassadør fra USA. Nå har Senatet endelig godkjent nominasjonen av Sam Heins som ny utsending til Oslo.

Den amerikanske ambassaden i Oslo.

OSLO: Sam Heins fra Minnesota skal snart innta den amerikanske ambassaden i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Sam Heins

TIL NORGE: Sam Heins er USAs nye ambassadør til Norge.

Det er gledelig at Senatet i USA har godkjent nominasjonen av Sam Heins som ny amerikansk ambassadør til Norge, skriver utenriksminister Børge Brende (H) på Twitter.

– Velkommen til Oslo, skriver han.

USAs president Barack Obama nominerte menneskerettsadvokaten Samuel D. Heins som ny norgesambassadør i fjor vår.

Heins er 72 år gammel og fra Minnesota. Han var en av de største pengegiverne da Obama stilte til gjenvalg. Godkjennelsen er også omtalt i Minnesota-avisen Star Tribune.

Laster Twitter-innhold

Beklager på vegne av hele USA

USA har ikke hatt ambassadør i Norge siden 2013. I desember uttalte eks-ambassadør Ben Whitney at det truer de økonomiske og politiske båndene mellom landene, og sendt en beklagelse til både regjeringen og det norske folk.

Republikaneren Benson «Ben» K. Whitney var USAs ambassadør til Norge fra 2006 til 2009.

I dag er Jim DeHart Chargé d'Affaires ved USAs ambassade i Oslo, men ingen har overtatt jobben som ambassadør etter demokraten Barry White før nå. White reiste hjem i 2013 etter fire år på norsk jord.

4. JULI

TIDLIGERE AMBASSADØR: Ben Whitney fryktet at forholdet mellom USA og Norge tar skade av at det ikke har vært noen amerikansk ambassadør her siden 2013.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tråkket i salaten

Først i 2014 utnevnte Obama-administrasjonen Whites etterfølger. Forretningsmannen George Tsunis fikk oppdraget, men kom seg aldri til Norge.

Under en høring i Senatets utenrikskomité avslørte nemlig Tsunis mangelfulle kunnskaper om norske fohold.

På spørsmål fra republikanske John McCain om Frp, svarte Tsunis at partiet er et marginalt parti som spyr ut hat, og som den norske regjeringen har tatt avstand fra. Han omtalte også Norge som en republikk – ikke et monarki.

Etter kraftige innsigelser fra både republikansk og demokratisk hold, trakk Tsunis seg som ambassadørkandidat.

George Tsunis tabbet seg ut da han skulle forklare hvilken rolle Fremskrittspartiet har i norsk politikk.

VIDEO: Her tråkker Tsunis i salaten foran Senatets utenrikskomité.

Nektet å godkjenne

I forrige uke beklaget utenriksminister John Kerry overfor NRK at utnevnelsen er blitt blokkert så lenge.

– Dette handler om politiske prosesser i Senatet her i USA, og ikke om Norge, men jeg har tro på at utnevnelsen snart vil bli godkjent, sa den amerikanske utenriksministeren.

Den republikanske senatoren Ted Cruz som er presidentkandidat og vant nominasjonen i Iowa, nektet å godkjenne en rekke nominasjoner i protest mot Atomavtalen med Iran president Obama.

Cruz er imidlertid nå midt i en knallhard valgkamp og sier at han har oppnådd det han ville med protesten. Det kan være viktigere for ham å framstå som en mer samarbeidsvillig politiker i denne fasen av valgkampen.

SISTE NYTT

Siste meldinger