Hopp til innhold

USA og Russland enige om våpenhvileavtale for Syria

Avtalen innebærer at alle parter skal legge ned våpnene på mandag.

MIDEAST-CRISIS-SYRIA-KERRY

ENIGE: Det var rundt midnatt fredag at kunngjøringen kom. Våpenhvilen er del av en større plan for å redusere volden i Syria, og Kerry opplyser at dersom den varer i flere uker vil USA samarbeide med det russiske militæret i Syria.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Våpenhvilen er del av en større plan for å redusere volden i Syria, og Kerry opplyser at dersom den varer i flere uker vil USA samarbeide med det russiske militæret i Syria.

– I dag kunngjør USA og Russland en plan som vi håper vil redusere volden, lette på lidelsene og gjenoppta bevegelsene mot en framforhandlet fred og en politisk overgang i Syria.

Det sa Kerry etter å ha sittet i forhandlinger med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Genève gjennom hele fredagen.

Avtalen innebærer at alle parter i Syria skal legge ned våpnene mandag 12. september.

Utenriksminister Børge Brende skriver på Twitter at avtalen er viktig.

Laster Twitter-innhold

– Assad vil følge våpenhvilen

– USA går den ekstra milen her fordi vi tror at Russland og min kollega har kapasiteten til å presse Assad-regimet til å stoppe denne konflikten og komme til bordet for å skape fred, sa Kerry.

Lavrov bekrefter avtalen og sier at den vil styrke kampen mot terrorisme og gjøre det lettere å få inn nødhjelp til sivilbefolkningen i Syria. Han sier at Syrias president Bashar al-Assad er forberedt på å følge avtalen.

USA og Russland lyktes i februar med å få i stand en landsomfattende våpenhvile i Syria, men den brøt relativt fort sammen.

Siden har det vært gjort flere forsøk på å få i stand våpenhviler i enkelte områder av landet, men også disse har fått kort levetid.

Militært samarbeid

Den siste avtalen er resultatet av flere måneders forhandlinger mellom de to landene. For at avtalen skal fungere er Russland nødt til å presse Assad-regimet til å stanse alle angrep mot Syrias væpnede opposisjon og mot sivile områder.

USA må på sin side overtale moderate opprørsgrupper til å bryte med ekstremistgrupper.

Dersom våpenhvilen varer i en uke vil USA begynne samarbeid med Russland om angrep mot ekstremistgruppa IS og gruppa som tidligere gikk under navnet Nusrafronten.

Avtalen innebærer også deling av etterretningsopplysninger.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger