Hopp til innhold

Iran om dronenedskyting: – Vi har sendt et tydelig budskap til USA

Amerikanske myndigheter bekrefter at en av deres droner har blitt skutt ned av et iransk luftvernmissil. Iran bestrider at nedskytingen skjedde i internasjonalt luftrom.

USA bekrefter at drone ble skutt ned

BEKREFTER: Amerikanske myndigheter bekrefter overfor Reuters at en drone av denne typen, en U.S. Navy MQ-4C Triton, er skutt ned. Dronetypen er utstyrt med infrarøde kameraer, så den kan overvåke gjennom skydekke.

Foto: US NAVY / Reuters

Iranske medier meldte natt til torsdag at en amerikansk drone var blitt skutt ned i Hormozgan-provinsen sør i landet.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået IRNA har Den iranske revolusjonsgarden identifisert dronen som en RQ-4 Global Hawk. Dronetypen brukes vanligvis til overvåkning.

I en TV-sendt tale torsdag sa general Hossein Salami at Iran ikke ønsker krig med noe land.

– Våre grenser er Irans «røde linje», og vi vil svare sterkt på alle former for aggressiv oppførsel. Iran er ikke ute etter krig med noe land, men vi er forberedt på å forsvare landet, sier Salami.

I en uttalelse gjengitt av iransk statlig TV, fordømmer landets utenriksdepartement USAs dronebruk på det sterkeste. I uttalelsen heter det at Iran vil komme med en kraftig reaksjon på USAs «provoserende» opptreden.

Uenige om luftrom

Bill Urban, en talsmann for det amerikanske forsvaret, ville først ikke kommentere opplysningene. På spørsmål fra nyhetsbyrået AP avviste han samtidig at USA hadde et fartøy i området.

Like før klokken halv ni, norsk tid, torsdag, bekrefter imidlertid amerikanske myndigheter at en amerikansk drone er skutt ned av iransk luftforsvar.

Kilden, som snakker med Reuters anonymt, sier imidlertid at dronen ble skutt ned over Hormuzstredet, som – i motsetning til Hormozgan-provinsen – er internasjonalt luftrom.

Reuters skriver også at det er snakk om en annen dronetype, en U.S. Navy MQ-4C Triton. Dronetypen er imidlertid svært lik den Den iranske revolusjonsgarden omtaler.

Amerikansk drone

Den iranske revolusjonsgarden hevdet å ha skutt ned en drone av denne typen, en RQ-4 Global Hawk. Amerikanske kilder sier imidlertid at det er snakk om en annen, lignende dronetype.

Foto: HANDOUT / Reuters

Krangler om krigsskip

Meldingene om dronenedskytningen kommer midt oppi den pågående ordkrigen mellom USA og Iran. Forrige uke ble to tankskip, deriblant John Fredriksens «Front Altair», angrepet i Omanbukta.

USAs utenriksminister Mike Pompeo kom raskt på banen og sa at Iran er ansvarlig for angrepene.

Tidligere denne uken ble det kjent at en amerikansk drone skal ha blitt forsøkt skutt ned kort tid før tankskipene begynte å brenne, opplyser amerikanske kilder til CNN. Dronen skal ha observert de to tankskipene i forkant av at de begynte å brenne.

Iran har avvist å stå bak angrepet på de to tankskipene.

Bilder fra Press TV.

Bilder fra Press TV.

– Eskalerende situasjon

Nyhetsbyrået AP skriver at frykten for en åpen konflikt med Iran er stor, 40 år etter den iranske revolusjon.

Magasinet The New Yorker har snakket med Wendy R. Sherman, som var med på å forhandle frem atomavtalen med Iran under tidligere president Barack Obama. Intervjuet ble publisert før de siste meldingene om dronenedskyting.

Sherman legger ikke skjul på at hun er bekymret, og sier det finnes «kompromissløse krefter», både i Iran og USA.

– Det vi ser nå er en eskalerende syklus mellom «hard-hard-liners» i begge land. De spinner hverandre opp en vei som kan lede til en krig som er unødvendig, og som etter min mening kan bli forferdelig ødeleggende, sier Sherman.

Kerry og Sherman

Wendy R. Sherman (i rødt), sammen med tidligere utenriksminister John Kerry, avbildet i 2015. De to følger med på en uttalelse tidligere president Barack Obama kom med om atomavtalen med Iran.

Foto: POOL / Reuters

– Vi følger med på Iran

President Donald Trump kunngjorde 8. mai 2018 at USA trekker seg fra atomavtalen med landet. På dagen ett år etter kunngjorde Iran at de også går bort fra deler av atomavtalen.

Atomavtalen legger sterke begrensninger på Irans atomprogram slik at det ikke skal kunne brukes til å produsere atomvåpen.

Iran firedoblet nylig sin produksjon av såkalt lavt anriket uran, i et forsøk på å presse europeiske land til å inngå en atomavtale med nye vilkår.

Den siste tiden har USA trappet opp sin militære tilstedeværelse i Midtøsten, noe som knyttes til det anstrengte forholdet til Iran.

USAs president Donald Trump uttalte nylig at det er for tidlig å gå i nye forhandlinger med Iran.

– Vi følger med på Iran. Vi har mye på gang når det gjelder Iran. Vi er veldig forberedt på Iran. Vi får se hva som skjer. La meg bare si dette, vi er veldig godt forberedt, sa Trump til amerikanske medier tidligere denne uken.

AKTUELT NÅ