NRK Meny
Normal

Urnorske verdier rett hjem i TV-stua

For mange er søndagens høydepunkt å bli med opp på en fjellhylle, til en gammel eneboer, med løypestreng som eneste forbindelse til det moderne Norge.

Bilder fra TV-serien "Der ingen skulle tru ..."
Foto: NRK

Jon Skaar i Fyksesund i Hardanger

Eneboeren Jon Skaar i Fyksesund i Hardanger har lang vei til frisøren.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

Seertallene på TV-suksessen "Der ingen skulle tru …" har rundet én million seere. Omtrent annethvert TV-apparat i Norge står innstilt på NRK1 når serien sendes på søndagskveldene.

Programmets hjemmeside

Se programmet i Nett-TV

Viser fram livsverket

Sosialantropolog Ida Hydle på NOVA (Norsk Instititt for forskning på oppvekst, velferd og aldring) forklarer suksessen med at serien bygger på urnorske verdier som går rett hjem i TV-stua.

Per Ragnar Kjepso

Per Ragnar Kjepso bor på garden Kjepso, og er typisk for de selvstendige hovedpersonene i serien.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

- Det dreier seg om mennesker som viser frem sine livsverk og formidler urnorske verdier, og ikke ren nostalgi, understreker hun.

Hydle mener at programmet betyr en virkeliggjøring av verdier som mange føler er i ferd med å gå tapt i det moderne Norge. Hun viser til at nøysomhet, overlevelse, sjølberging som ideal har stor plass.

- Norge er et karrig land, og det er bare kort tid siden vi var fattige bønder som slet med å overleve. Der kommer idealer som nøysomhet, overlevelsesvilje og sjølberging inn, og dette er programmet en påminnelse om, sier hun.

Utrolig suksess

Oddgeir Bruaset og Tor Sivertstøl

Seriens far, Oddgeir Bruaset, ute på opptak.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

For sjette TV-sesongen på rad har nordmenn sittet klistret foran skjermen for å følge eneboere på ødegarder i fjellsider og dalkroker så uveisomme at det nesten er et under at TV-teamet klarer å ta seg fram.

Men de jukser sjelden med helikopter-transport, forsikrer programleder Oddgeir Bruaset. Han og kameramannen er blitt flinke til å klatre og ta seg fram.

Kongelig inspirasjon

Forløperen til serien var et enkelt-program han lagde for NRK Møre og Romsdal en 17. mai på 70-tallet, da han var på en fjellgard i Geirangerfjorden.

Programmet fra fjellgarden i Geiranger inspirerte dronning Sonja til å arrangere deler av sølvbryllupsfeiringen på nettopp denne garden med den fenomenale utsikten.

Anita Martinsen på fjellgarden Fossdal

Anita Martinsen på fjellgarden Fossdal har ingen andre barn å leke med.

Foto: Rune Hansen / NRK

Der og da, i Geiranger, ble interessen vakt for mennesker som levde helt annerledes, og Bruaset leverte inn forslag til flere programmer.

Ikke lenge etterpå møtte han en 90-åring som levde alene på en holme i en islagt fjord, og som tok seg fram over isen i isopor-fylte verandakasser. - Det er nesten ikke grenser for folks oppfinnsomhet og livsvilje, sier han.

Planlegger 2010

Etterhvert er det blitt over 30 programmer i serien som har stått jevnlig på sendeplanen siden 2001.

- Og det skjer stadig at folk som blir portrettert i serien får besøk fra fjern og nær, forteller Bruaset.

Fjellgard i Mørkrisdalen i Luster

Geir Vetti bor på en fjellgard i Mørkrisdalen i Luster og kaller seg 'husdoktor'.

Foto: Rune Hansen / NRK

Det er allerede bestemt at det blir en ny omgang neste år, og Oddgeir Bruaset er allerede i gang med å planlegge 2010-sesongen. Men om serien får holde på så lenge er enda ikke avgjort, sier han.

Eksotisk og eventyrlig

Han er like overrasket som alle andre over seriens enorme popularitet og levedyktighet.

- Det er sikkert flere grunner til det. Eldre seere syns nok det er trivelig med et gjensyn med ting de opplevde som barn, og ser litt nostalgisk på det. Unge folk fra urbane miljøer syns derimot at dette er spennende, nesten litt eventyraktig og utenkelig.

Pop i Norden

Programmene sees ikke bare i Norge, men er også populære innen Nordvisjonsutvekslingen, der NRK bytter programmer med søsterkringkastere i de andre nordiske landene. Både i Sverige, Finnland og Danmark har seriene gått, og noen av programmene er også vist på Island.

Vil du bli med til stader "der ingen skulle tru at nokon kunne bu", så er det bare å benke seg her:

Se programmet i Nett-TV

Bildegalleri: Se menneskene og stedene i TV-serien

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger