NRK Meny
Normal

UNHCR: – Statsløse i Norge skal ha opphold

Norske myndigheter har for lite kunnskap til å vurdere om personer som kommer hit er statsløse mener FNs høykommissær for flyktninger og sier Norge ikke følger 1954-konvensjonen fullt ut.

Lindholm Billing

FNs høykommissær for flyktninger kommer med flere anbefalinger til norske myndigheter fordi UNHCR mener de ikke følger 1954-konvensjonen fullt ut.

Foto: Unicef

– Norske myndigheter må utvide sin kompetanse slik at de kan vurdere om en person er statsløs ifølge 1954-konvensjonen eller ikke, sier Karolina Lindholm Billing, assisterende regionsjef i FNs høykommissær for flyktninger for Nord-Europa.

De har levert en rapport til Barne- og likestillingsdepartementet hvor de kommer med en rekke anbefalinger til norske myndigheter om statsløse personer.

– I asylsøknaden gjør man en vurdering om personen har statsborgerskap i et land eller er statsløs. Men denne prosessen er ikke god nok i Norge, til at man kan gi statsløse fulle rettigheter, sier Lindholm Billing.

Statsløse i Norge er blant annet statsløse palestinere eller statsløse kurdere.

FNs anbefalinger

FNs høykommissær for flyktninger anbefaler at alle personer som har fått avslag på asylsøknaden, men som ikke kan returneres fordi det de kan være statsløse skal få en god gjennomgang av saken sin.

De skal få opphold og alle rettigheter så lenge de ikke kan få dette i landet de reiste fra.

– Det er brist i kunnskapen blant norske myndigheter om hva det innebærer av ansvar, sier Lindholm Billing, som understreker at de ikke tror Norge prøver å unndra seg dette.

Det er lite kunnskap om hva 1954 konvensjonen egentlig innebærer.

– Det kommer personer til Norge som er statsløse asylsøkere som får opphold som flyktninger, men det finnes ingen mulighet for en person som ikke kvalifiseres som flyktning men som er statsløs å få opphold i dag.

– Og det mener dere at de burde?

– Ja, det er et ansvar ifølge 1954-konvensjonen.

Ikke egen prosedyre

Det er Justisdepartementet og UDI som har ansvaret for å prosessen med å

Bærvahr

Dag Bærvahr i UDI sier de ikke har prosedyre for å vurdere om en person er statsløs slik FNs høykommissær for flyktninger etterlyser.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

vurdere om en person er statsløs.

– I dag foreligger det ikke en egen prosedyre for statsløse, sier Dag Bærvahr, fagdirektør for asylavdelingen i UDI.

Han sier det bare er ordinær asylsøkerprosedyren som gjør at man blir annerkjent som flyktning eller får opphold på humanitært grunnøag.

Det er denne prosedyren FNs høykommissær for flyktning

Skal se på rapporten

Solveig Horne

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne har mottatt rapporten fra FNs høykommissær for flyktninger.

Foto: Solvår Flatås / NRK

– Nå skal vi gå gjennom rapporten og se hvilke anbefalinger som kommer, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

– Nå jobber vi med en forskriftsendring for de barna som er statsløse og som er født i Norge slik at det skal bli enklere for dem å få norsk statsborgerskap.

Men dette gjelder bare for barn som er født i Norge.

er mener UDI må ha.

– Hvis anbefalingene går på at det skal være et eget oppholdsgrunnlag for statsløse må vi forelegge det for Justisdepartementet, sier Bærvahr.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger