Hopp til innhold

Unge vet lite om hivsmitte

Nesten én av to ville vært forsiktige med nærkontakt med en hivsmittet. – Ubehagelig når noen ikke vil holde deg i hånden, sier hivpositiv.

Hermansen

POSITIV: Jakob Hermansen har vært hivpositiv i ti år, og mener noen fortsatt er uvitende om hvor liten smitterisikoen er.

Foto: NRK/Anne Lindholm

Kunnskapen om hivsmitte er lav, viser en ny undersøkelse om kunnskap om hiv i arbeidslivet gjort for Helsedirektoratet.

– Så snart man er åpen om sykdommen, mister man kontroll. Når folk fortsatt tror at det er farlig å holde en hivpositiv i hånden, så vet du ikke hva som kan bli sagt om deg, sier Jakob Hermansen.

– Føles som en skjerm

Han fant ut at han var hivpositiv for ti år siden, og har siden jobbet i organisasjoner for hivpositive i Danmark. Da han kom til Norge for to og et halvt år siden var det naturlig for ham å oppgi at han hadde jobbet i de organisasjonene, men ikke at han var hivpositiv.

– Man skriver jo ikke at man har andre kroniske sykdommer i en CV, sier Hermansen, og legger til at det jo ikke er noen smitterisiko forbundet med å jobbe med en som er hivpositiv.

I jobben som lærer har han fått antydninger fra foreldre om at de ikke synes han burde jobbe på skoler. Han har også opplevd at folk har trukket seg unna når han sier at han er hivpositiv.

– Det er en følelse av å ha en skjerm rundt deg, og opplevelsen av at folk ikke vil kysse deg, eller holde deg i hånden eller være naken med deg i en seng, det er ubehagelig, sier Hermansen.

Unge vet lite

En ny undersøkelse fra Helsedirektoratet bekrefter det Hermansen sier, og nesten halvparten av de spurte i undersøkelsen sier de ville vært forsiktige med å ha nærkontakt med en hivpositiv kollega.

– Behovet for mer åpenhet om hiv i arbeidslivet er stort. Det skal ikke være slik at mennesker som lever med hiv skal måtte hemmeligholde sin egen sykdom og være engstelige for ubegrunnet stigmatisering fra kolleger, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

VIL HA MER ÅPENHET: Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Foto: Rebecca Ravneberg / Helsedirektoratet

Hun sier mange sitter med en ubegrunnet frykt, og at det særlig er unge og de eldre som vet for lite om hiv.

– Det at de i 50- og 60-årene er redde for hivsmitte kan henge igjen fra 80-tallet, da man visste veldig lite om hiv og aids. Det som er bekymringsverdig er at de under 30 vet lite. Det kan komme av at vi har vært for dårlige til å snakke om hiv etter at det kom gode medisiner, tror Granlund.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger