Unge Venstre til regjeringen: Øk drivstoffavgiftene eller gå av

ARENDAL (NRK): Regjeringen må gå dersom de ikke øker avgiften på bensin og diesel i neste års statsbudsjett, krever Unge Venstre og KrFU. FpU er allerede på glid.

ungdomspartilederdebatt Arendal

UNGDOMSDEBATT: Fra venstre: ordstyrer Kjetil Løset, Tord Hustveit (Unge Venstre), Lage Nøst (Grønn ungdom), Andrea Sjøvoll (SU), Erling Laugsand (Senterungdommen), Mani Hussaini (AUF), Kristian Tonning Riise (Unge Høyre) Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU) og Ida Lindtveit (KrFU).

Foto: Bendiksby, Terje / NTB Scanpix

6. oktober blir det klart hvor langt regjeringen – og særlig Frp – er villige til å strekke seg for å møte sentrums krav om et grønt skatteskifte.

Under Arendalsukas ungdomspartilederdebatt kom det fram at både Unge Venstre og KrFU mener moderpartiene bør sette hardt mot hardt der det gjør vondest for Frp: Drivstoffavgiften.

– Ikke noe å snakke om

Debattleder Kjetil Lønset stilte spørsmålet: «Må denne regjeringen gå av dersom den ikke godtar å øke avgiftene både på diesel og på bensin med én krone literen?»

– Jeg skal ikke kommentere kronebeløpet, men drivstoffavgiften må opp denne høsten, hvis ikke må regjeringen gå, svarte Tord Hustveit i Unge Venstre.

– Jeg skal heller ikke kommentere noe beløp, men det er helt vesentlig for oss at regjeringen tar tak, og faktisk øker disse drivstoffavgiftene. Hvis ikke man leverer på dette, så har vi ikke noe å snakke om, sa KrFU-leder Ida Lindtveit.

Fra debatt under arendalsuka

FRA DEBATTEN: Unge Venstres Tord Hustveit fikk spørsmål om regjeringen må gå dersom den ikke øker drivstoffavgiften.

Tidligere denne måneden var finansminister Siv Jensen (Frp) og Venstre-leder Trine Skei Grande på studietur til Canada for å lære om hvordan delstaten British Columbia har økt skattene på CO2, og senket skattene for lønnsmottakere og bedrifter.

Jensen har tidligere sagt til NRK at Frp støtter prinsippet om at forurenser betaler, så lenge det totale skattetrykket ikke går opp. Men så langt har ikke Frp-lederen gitt noe klart svar på om hun dermed er villig til å gjøre det dyrere for folk å fylle tanken.

– Må bli billigere å kjøre bil

FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud lar seg ikke skremme av Unge Venstres og KrFUs ultimatum. Han åpner for å støtte en økning av drivstoffavgiftene, men har ett viktig forbehold:

– Så lenge det blir billigere å kjøre bil enn det er i dag.

Svendsrud er ikke bekymret for at uenighet rundt drivstoffavgiften kan bli spikeren i kista for samarbeidet mellom Høyre/Frp-regjeringen og Venstre og KrF.

– Selv om vi har ulik agenda, så har vi en enighet om at det totale skattetrykket skal ned, og at de miljøvennlige alternativene skal belønnes. Det mener jeg er en genial måte å løse det på.

– Er du da også med på at de miljøfiendtlige valgene skal straffes?

– Ja, så sant du da belønnes for å velge miljøvennlig. Du skal ha en tjukkere lommebok når regnestykket går opp.

– Det er lettere å velge bort bilen i storbyen. Hvordan unngå at pendlere i distriktene taper?

– Noe av det viktigste vi gjør er å sørge for at det blir billigere å kjøpe nye, miljøvennlige biler som kan gå på alternative drivstoff. Jeg har ikke et mål om at det skal bli færre bilister, men at det skal bli mer miljøvennlige biler på veiene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger