Hopp til innhold

Eksperter slår alarm: 20-åringer skjønner ikke egen økonomi

Vet du egentlig hva avdrag og rente betyr? Over halvparten av landets 20-åringer innrømmer at de har lite peiling på grunnleggende sider ved sin egen økonomi. Straffen kan bli rådyr.

jenter

MYE SLØSING: – Det er lite sparing og mye sløsing i vår aldersgruppe, sier studentene Sandra Ericsson (24) og Natalie Larsson (25) om funnene i den nye undersøkelsen.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

– Det er skremmende tall, og rett og slett sjokkerende å se hvor lite de vet, sier ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus Bank om undersøkelsen Sentio nylig gjennomførte for banken.

Her ble 1100 personer i alderen 20 til 60+ spurt om sitt forhold til sin personlige økonomi. Mens totalt 65 prosent svarte ja på spørsmål om de føler at de kan nok om privatøkonomiske spørsmål, var resultatet i aldersgruppen 20 til 30 alarmerende: Hele 54 prosent svarte nei, viser den ferske undersøkelsen som presenteres i dag.

Studentene Sandra Ericsson (24) og Nathalie Larsson (25) er ikke overrasket over funnene.

– Shopper og går på byen

– Mange bryr seg ikke så veldig om dette, og forstår ikke konsekvensen av dårlige valg. Folk i vår aldersgruppe sparer lite, men bruker penger på shopping, byen, kino, spise ute og så videre. Kanskje mange er litt bortskjemt hjemmefra. Men det kommer jo an på hvem man spør. Selv er jeg student og har knapt økonomi, sier Ericsson til NRK.no.

Ifølge Setsaas, som er mye i kontakt med unge om privatøkonomiske spørsmål, er kunnskapshullene helt grunnleggende: Mange sliter med å forstå hva som ligger i begreper som renter og avdrag, inkasso, betalingsanmerkning og kausjonist. Samtidig blir man ved fylte 18 år etter loven ansvarlig for sin egen økonomi, og i 20-årene blir mange låntakere for første gang i sitt liv, gjennom studie-, bolig- og eventuelt billån.

I tillegg får mange kredittkort og fristes med tilbud gjennom nedbetaling fra ulike forhandlerne. I fjor var over 28.000 i aldersgruppen 18 til 24 år registrert med betalingsanmerkninger, ifølge Intrium Justitia.

– Unge må lære seg hva det vil si å ikke betale regningen i tide, og hva det vil si å kjøpe på avbetaling. De må også sette seg inn i hva en låneavtale koster og hvordan man setter opp en spareplan. Det kan få store konsekvenser dersom en ikke forstår dette, sier Setaas til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet...

undersokelse

UNDERSØKELSEN: Her er undersøkelsen Sentio har utført på oppdrag for Fokus Bank.

Foto: Sentio Research

I vår har NRK.no skrevet mye om utfordringene unge førstegangsetablerere møter på boligmarkedet med strengere krav til egenkapital. Nye tall mandag spår fortsatt prisvekst de neste årene. Boligdrømmen kan fort bli skjøvet enda lengre frem i tid dersom man ikke skaffer seg bedre oversikt. En kredittsjekk som avslører dårlig økonomisk kontroll kan også gjøre helt enkle ting som å opprette et mobilabonnement vanskelig.

– Viktig for velvære

setsaas

SKREMMENDE: Ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus Bank bruker ord som skremmende og sjokkerende om unges kunnskapsnivå om egen økonomi.

Foto: Håvard Kallestad / Fokus Bank

– Dårlig kunnskap kan føre til dårlige og lite gjennomtenkte handlinger. Vi vet at unge er overrepresentert på statistikk over betalingsanmerkninger. Man kan jo kjøpe alt på avbetaling nå, da er det viktig å regne hva sluttprisen blir, og om det lønner seg å vente. Hvis ikke gjør man seg selv en bjørnetjeneste, sier hun.

Dag Jørgen Hveem, ekspert i privatøkonomi ved Handeslhøyskolen BI, hever også en advarende pekefinger.

– Lærepengen kan bli dyr, og ødelegge mange år økonomisk sett – for noen i ytterste konsekvens hele livet. Og det er ikke til å komme unna at i vår verden er den betydelig del av velvære knyttet til at man har en grei økonomi, og da tmener jeg ikke rik, men at man klarer seg fint. Uten kunnskap om dette og med en for tung ryggsekk å bære, risikerer man å havne på utsiden. Det er dramatisk for unge som er i en fase hvor man skal etablere seg, sier Hveem til NRK.no.

Han mener nøkkelen er å lære ungdom å komme opp i det han kaller «flytsonen», ved å først bygge en grunnleggende økonomisk plattform, og deretter finne ut hvordan man kan leve komfortabelt ut i fra de forutsetningene man har.

– Og der er det et stort sprik, for noen er både flinke og økonomisk heldige med foreldrene man har fått tildelt, som tar det ansvaret. Men langt fra alle har foreldre som kan stille opp økonomisk så det monner, sier Hveem.

Også Setaas mener foreldre må bli flinkere til å lære barna sine viktigheten av økonomisk styring tidlig, men peker på et paradoks: Over tre av ti i aldersgruppene 40 til 60 mener de mangler oversikt. Samtidig svarer 39 prosent unge at de søker kunnskap hos familie og venner.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Boliger til under én million

FJERN BOLIGDRØM: Den manglende kontrollen over egen økonomi kan skyve boligdrømmen, som for mange unge er vanskelig å realisere, enda lengre frem i tid.

Foto: Faksimile / Finn.no

– Skyldes kunnskapsmangelen at temaet er for vanskelig, eller at unge ikke gidder å sette seg inn i det?

– Spør man unge om viktigheten av penger, sier de at det er noe av det viktigste. Jeg tror villigheten er der, men at flere må ta ansvaret for å gi dem den kunnskapen. Foreldre må bli flinkere til å involvere barna i temaet tidlig. Og skolen må ta sin del av ansvaret. Jeg håper personlig økonomi blir et obligatorisk fag, sier hun.

Hveem etterlyser også mer fokus på den enkle, men svært viktige privatøkonomien i skolen.

Gjeldsboble

– Privatøkonomi er for lite inne i skoleverket, og må gis større innpass i opplæringsplanen. Gjerne gjennom et tett samarbeid med finansnæringen og det offentlige. Man må starte så tidlig som mulig, for konsekvensene av inkompetanse forplanter seg videre om det ikke gjøres noe med i tide, sier Hveem til NRK.no.

Studierektor ved BI i Oslo Dag Jørgen Hveem

TRAUSTE TING: - Det er trauste ting som skal forstås, derfor gjelder det å lære det bort på en litt mer morsom måte, sier BI-ekspert Dag Jørgen Hveem.

Foruten venner og familie, er internett en viktig kilde til informasjon for unge voksne som vil forstå egen økomi bedre. 24 prosent søker kunnskap på denne måten, mot bare ti prosent gjennom banken direkte. Fokus Bank har forsøkt å bøte på kunnskapsmangelen gjennom spillet Pengeby, som har over én million brukere, og programmet Mind your money. Flere banker bør gå denne veien, mener Hveem.

– Nominell rente, effektiv rente, sparing – det er en del trauste ting her som man må gjøre noe morsomt med for å nå ut til dette alderssegmentet. Det Fokus Bank har gjort, ved å fokusere på spennende og morsom elektronisk læring og ansette en egen ungdomsøkonom, er veien å gå, sier han.

Konsekvensene er ikke bare store for den enkelte som trår feil – de er også store for samfunnsøkonomien, hvor økende gjeldsbobler på spesielt kredittlån få dramatiske konsekvenser for hele systemet. Nylig fikk DNB kritikk fra Finanstilsynet for å markedsføre kredittkort i en ungdomspakke. Hveem trekker også frem salgsaktører som i innsalgsfasen unnlater å informere om totalkostnader ved billån og andre forbrukslån, bare lave avbetalingsrenter.

– Det er tidvis litt mye forsøk på å ri to hester i enkelte banker i tilfeller der det ikke er vinn-vinn, snarere tvert i mot. Man prøver å lære dem ansvarlighet, og samtidig vil man tjene penger på overforbruk hos en gruppe som er særlig sårbar og lett påvirkelig, og mangler kunnskapen som skal til for å avsløre et dårlig tilbud.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ