NRK Meny
Normal

Unge skal bli gode skattebetalere

Flere milliarder kroner unndras i skatt hver år. Nå skal hovedstadens 10. klassinger læres opp til å bli gode skattebetalere.

Jobb og sånn
Foto: Grafikk / NRK

Mellom 5 og 10 milliarder kroner unndras skatt i hovedstaden hvert år. Oslo Kemnerkontor henvender seg nå direkte til de unge for å snu utviklingen.

 

Rollespill

I undervisningsopplegget "Jobb og sånn" følger 10.klassingene Asbjørn, som arbeider hvitt, og Arne, som jobber svart.

Gjennom teori, rollespill og diskusjonsoppgaver lærer de om arbeidskontrakter, feriepenger, sykepenger, bruttolønn og selvangivelse og hva det betyr å ikke betale skatt.

Holdninger

Det er Oslo kemnerkontor som har tatt initiativ for å få dette inn i undervisningen. Ifølge kemner Bjørn Røse ser kemnerkontoret at kontroller og ettersyn alene ikke er  tilstrekkelig, men at de må forsøke å forbedre holdningene når det gjelder svart arbeid. Røse mener det er naturlig å starte med skoleungdom.

- Folks holdning til svart arbeid går feil vei. Derfor vil vi prøve å nå de som ennå ikke er ute i arbeidslivet, sier Røse.

Han tror at dette kan ha en forebyggende effekt.

- Nå ser de jo selv hva de har krav når de tar sommerjobber eller helgearbeid og at det ikke lønner seg å jobbe svart, påpeker Røse.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger