Hopp til innhold

– De eldste må gå først når bedriften kutter

Stadig flere mener det er greit å si opp eldre arbeidstakere for å sikre at yngre arbeidstakerne beholder jobben. Det viser årets seniorbarometer.

Vilde Lindstad og Anette Sylling vil at yngre skal velges på jobben

Studentene Vilde Lindstad (18) fra Oslo og Anette Sylling (18) fra Skedsmo mener yngre må beholde jobben hvis bedriften nedbemanner. Bedriften trenger en fremtid, de yngre kan bli i bedriften lengre og har vel mer ny arbeidskraft å gi, nye ideer og tanker, mener de.

Foto: Hedvig Bjørgum

Når bedrifter har for mange ansatte og må nedbemanne, bør yngre medarbeidere beholdes fremfor eldre. Det mener blant annet studentene Vilde Lindstad (18) og Anette Sylling (18).

– Bedriftene trenger en fremtid, sier Sylling.

I følge Norsk Seniorpolitisk barometer for 2016 fra Senter for Seniorpolitikk tenker stadig flere som dem.

Også blant de eldre.

Hver tredje vil vike for å sikre de unge

1 av 3 arbeidstakere over 60 år at de vil gå av med pensjon for å slippe de unge frem. Bare en av fire tror de vil jobbe frem til fylte 72 år, den nye aldersgrensen i arbeidslivet.

  • Les rapporten her HER

Hvis alt for mange nå velger å gå av med tidligpensjon, er det bekymringsfullt, for det har ikke Norge råd til

Kari Østerud
Direktør Kari Østerud, senter for seniorpolitikk

Trenden med at arbeidstakerne ønsker å jobbe stadig lengre, har nå stagnert, sier Kari Østerud i Senter for Seniorpolitikk

Foto: Hedvig Bjørgum

– Vi lurer på om det skyldes endrede, økonomiske vilkår og økende arbeidsledighet, sier direktør Kari Østerud i Senter for Seniorpolitikk.

Det er hun som har bestilt rapporten fra IPSOS MMI. Hun mener det er misforstått solidaritet mellom generasjoner hvis eldre viker for yngre på jobben.

– Man kan ikke pensjonere seg ut av ungdomsledigheten, sier hun.

Du er gammel i arbeidslivet når du er 50 til 60 år

Vilde Lindstad (18)
Vilde Lindstad

– De yngre kan bli i bedriften lengre enn de eldre og har mer ny arbeidskraft å gi, i tillegg til nye ideer og tanker, sier student Vilde Lindstad (18) fra Oslo

Foto: Hedvig Bjørgum

Arbeidstakerne som har vært med i undersøkelsen svarer at de som anses som eldre på jobben er over 57 år.

Undersøkelsen viser også at den positive trenden med at arbeidstakerne ønsker å jobbe stadig lengre har stagnert, og at andelen som mener at eldre arbeidstakere bør kunne sies opp før yngre har økt fra 23 prosent til 29 prosent på bare to år.

Likevel mener halvparten det er feil å si opp eldre før yngre ansatte.

LES OGSÅ: Unge arbeidsledige kan koste samfunnet 200 milliarder

Det tjener jo kommunen til ære at de har valgt en «gæmlis», men jeg er helt sikker på at jeg har noe å gi, også til de unge

Tore Gulli

Bærum kommune satset på «gæmlis»

Næringssjef Tore Gulli i Bærum i Akershus fikk jobb i en helt ny bransje som 60-åring.

Tore Gulli

Siden vi også lever lengre tror jeg det er viktig å stå i jobb, kanskje en noe mer fleksibel jobb, men å jobbe så lenge som mulig. Jeg mener at eldre i dag har en erfaring og kompetanse og erfaring som ingen kan matche dem på, sier Tore Gulli.

Foto: Hedvig Bjørgum

Av ansatte over 60 år sier flere enn før at unge bør prioriteres og de eldre gå først ved nedbemanning. Hva synes du om det?

– Jeg tror vel egentlig det er et snev av misforstått godhet i det, det kan også være at Norge har et veldig, veldig godt sikkerhetsnett i form av pensjoner og økonomisk trygghet. Men jeg mener at eldre, så vel som yngre, bør stå i jobb lengst mulig.

– Du sa akkurat selv at du er «gæmlis». Hva bør gjøres for å beholde sånne som deg i jobb?

– Vi må slutte å peke på de eldste og stigmatisere folk som gamle, selv om jeg akkurat sa jeg er «gæmlis». Kan vi si voksne? Unge voksne?

Mister du jobben rundt 60 år og ikke får en ny jobb er fremtidsutsikten din å være fattig resten av livet.

Jan Olav Andersen
jan olav andersen

Leder i El & IT-forbundet, Jan Olav Andersen sier de store endringene i pensjonssystemet gjør at folk som ikke får muligheter til å jobbe lenger vil bli ganske fattige som pensjonister fremover.

Foto: Hedvig Bjørgum

I El og IT-forbundet er de skeptiske til at mange nedbemanninger går etter eldre arbeidstakere.

– I litt for stor grad blir eldre ansatte presset ut når bedriften har behov for enten nedbemanning eller behov for oppdatering av kompetansen. Begge deler er feil, sier fagforbundsleder Jan Olav Andersen i El & IT-forbundet.

Han påpeker at eldre ansatte jo er dem som har størst vanskeligheter med å få seg nye jobb.

AKTUELT NÅ