Hopp til innhold

Undersøker krigsveteraners mentale helse

For første gang skal Forsvaret undersøke den mentale helsen til 22.000 norske krigsveteraner.

Gjennom et omfattende arbeid skal Forsvaret nå kartlegge FN-veteranenes psykiske helse. Totalt har 100 000 nordmenn deltatt i internasjonale operasjoner siden 1946, men det er de 22 000 Libanon-soldatene det nå skal fokuseres på.

SE DAGSREVYENS INNSLAG: I mange år har det vært mye oppmerksomhet om krigsveteraners psykiske helse. Tidligere soldater har stått frem og fortalt om sine ødelagte liv. Nå skal Forsvaret kartlegge veteranenes psykiske helse.

Fortsatt er det mange tidligere soldater med psykiske problemer som ikke får den hjelpen de trenger. Forsvaret mener helsevesenet ikke er godt nok for veteranenes behov.

Gjennom et omfattende arbeid skal Forsvaret nå kartlegge FN-veteranenes psykiske helse. Totalt har 100 000 nordmenn deltatt i internasjonale operasjoner siden 1946, men det er de 22 000 Libanon-soldatene Forsvaret nå skal fokuseres på. Forsvarets sjefpsykiater Jon Reichelt har ansvaret for undersøkelsen.

– Det har gjennom mange år kommet påstander om Libanon-veteranene som har psykiske plager. Derfor mener vi at det er på høy tid å undersøke hvordan det faktisk står til, sier Reichelt til NRK.

– Varige skader som de drar seg gjennom livet

Gjennom 20 år forsøkte norske soldater å skape fred i Sør-Libanon. 21 norske soldater ble drept. Mange pådro seg alvorlige fysiske skader. Et ukjent antall sliter fortsatt med psykiske problemer.

Sjefpsykiateren sier at noen mennesker blir psykisk skadet av å være i krig, og at noen av disse er varige skader som de drar seg gjennom livet.

– Jeg tror av og til at tjenester i FN-styrker er undervurdert som belastning. FN-soldatene måtte tåle å ikke gripe inn. De kunne ikke ta igjen, og hadde veldig strenge regler for hva de kunne gjøre, sier Reichelt.

Norsk FN-soldat i Libanon.

Gjennom 20 år forsøkte norske soldater å skape fred i Sør-Libanon. 21 norske soldater ble drept. Mange pådro seg alvorlige fysiske skader. Arkivbilde fra Libanon.

Foto: Gustav Jensen / SCANPIX

Inntrykkene kunne være voldsomme

3. april 1978 kom de første norske soldatene på plass i Sør-Libanon. Oppdraget handlet om å sikre Israels tilbaketrekking fra området. Gjenopprette fred og sikkerhet. Bidra til å skape et normalt samfunn. Fire uker senere kom den norske FN-styrken i kamp og drepte åtte palestinske militssoldater. En nordmann ble såret.

De norske FN-soldatene i Sør-Libanon var til dels dårlig forberedt. Inntrykkene kunne være voldsomme. Det samme ble reaksjonene. Gjennom flere år har det vært mye oppmerksomhet om norske veteraners psykiske helse.

Tidligere soldater har stått frem og fortalt om sine ødelagte liv. Fra helsevesenet har det kommet tiltak, men fortsatt gjenstår noe arbeid.

– Veldig opptatt av dem som har gjort et oppdrag for Norge

Statssekretær Lisbeth Normann i Helse- og omsorgsdepartementet sier at de er godt i gang med samarbeidet med det offentlige og militære helsevesenet.

– Det er litt ulikt fra kommunene til kommune på hva slags oppfølging veteraner får. Det er viktig for oss ha en klar plan på det, og det har vi. Også er det viktig for meg å si at vi er veldig opptatt av dem som har gjort et oppdrag for Norge. De må anerkjennes og få hjelp dersom de har psykiske helseutfordringer etter lang tid, sier Normann til NRK.

Lisbeth Normann

Statssekretær Lisbeth Normann i Helse- og omsorgsdepartementet sier at oppfølgingen av krigsveteraner er varierende fra kommune til kommune.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger