Vil du at det offentlige skal trene kunstig intelligens på dine private helsedata? Gitt debatten rundt Meta sitt ønske om å trene sin KI på brukernes data, skulle man tro at nordmenn var skeptiske også til dette.
Men ifølge en representativ undersøkelse IKT Norge la fram i dag, er nordmenn positive til dette. Ser du bort fra de som ikke har gjort seg opp en mening, synes over halvparten av de spurte det er greit å la det offentlige bruke deres helsedata til å trene kunstig intelligente tjenester.
Positiv til bruk
IKT Norge synes det er gledelig at så mange er positive til å bruke den nye teknologien for å gi et bedre helsevesen.
– Tidligere har vi sett at mange er skeptiske til bruk av kunstig intelligens, men det er bra at folk ser det store potensialet her, sier Øyvind Husby, adm.dir. for IKT Norge.
– Riktig og trygg bruk av KI kan gi leger og annet helsepersonell kraftige verktøy for å gi oss bedre medisiner og behandling.
Bekymring for personvern
Seksjonsleder Kari Laumann hos Datatilsynet sier de følger denne utviklingen tett, og synes tallene fra den nye undersøkelsen viser en interessant sammenheng.
– Vi ser fra våre egne undersøkelser at overveldende mange nordmenn er redde for at kunstig intelligens skal utfordre personvernet, ved at informasjon skal bli brukt på en måte de ikke ønsker.
Hun mener at folk allikevel er positiv til bruk av helsedata til trening av KI kan skyldes at folk ser potensialet for bedre og mer effektive helsetjenester.
Vil du dele dine helsedata til trening av KI?
Data bør deles
– Dette er jo svært private data, som kan påvirke muligheten for å få en jobb, dersom man har bestemte helse- eller rusproblemer. Det er gode grunner til å holde helsedata tett til brystet. Samtidig er det fullt mulig å få til deling på en trygg, anonymisert måte, sier Morten Goodwin.
Han er professor i kunstig intelligens ved Universitetet i Agder, og mener det er svært viktig at forskere og entreprenører får tilgang på data:
– Jeg tror folk bør være mye mer redd for å ikke dele data enn for å dele data, for da blir ikke du med i det treningsopplegget. Framtidens medisiner kommer til å være mye mer tilpasset hver enkelt, og da blir du veldig prisgitt at de som lager medisinene har data på dine plager og sykdommer.
Internasjonale aktører
Han mener også det er et paradoks at vi allerede deler mye helsedata med store, internasjonale aktører.
– I dag er det vanskelig for norske forskere og gründere å få tilgang på helsedata. Det er synd, for da risikerer vi at framtidens helseteknologi kommer fra Facebook eller Google, sier Goodwin.
– Burde folk være bekymret for å dele helsedata?
– Man bør være mye mer optimistisk enn pessimistisk.