Slik kan Borten Moes ultimatum sikre seier

Anne Beathe Tvinnereim stilte ingen krav til valgkomiteen i Senterpartiet. Det kan føre til at hun taper vervet som første nestleder til Ola Borten Moe.

Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum

VALGTHRILLER: Mandag blir Trygve Slagsvold Vedum (t.h.) valgt som ny Sp-leder. Borten Moe kjemper for å fortsette som første nestleder.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

For mens Borten Moe har gjort det klart at han kun stiller til gjenvalg som første nestleder – og ingenting annet – sa Tvinnereim ja til alle verv valgkomiteen måtte ønske henne i.

– Jeg har sagt meg villig til å stille som kandidat, og jeg har ikke stilt noen krav utover det, sa hun til NRK da det ble klart at valgkomiteens flertall ønsket henne som første nestleder i Senterpartiet.

NRK kjenner til at kretsen rundt Tvinnereim nå er redd for at denne mangelen på krav minsker sjansene for at hun danker ut Borten Moe i kampvoteringen.

Borten Moe-leir ofrer Nordås for Tvinnereim

Mindretallet i valgkomiteen ønsker nemlig også Tvinnereim i Sp-ledelsen, men da som andre nestleder mens Borten Moe beholder vervet han har i dag.

Anne Beathe Tvinnereim

POPULÆR: Flertallet i valgkomiteen vil ha Anne Beathe Tvinnereim som første nestleder, mens mindretallet vil ha henne som andre nestleder.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Janne Sjelmo Nordås, Senterpartiet

SENTRALSTYRET: Nordås kan ofres som andre nestleder av Ola Borten Moes støttespillere. Men hun kan likevel sikres en plass i sentralstyret.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Hun kan rett og slett tape kampen om første nestleder, fordi hun også stiller til andreplassen. Det blir dermed mulig for landsmøtet å stemme inn begge to i toppledelsen.

Nå åpner mange av Sp-toppene i fylker der Borten Moe står sterkt for å støtte denne løsningen.

Målet er å sikre flertall for Borten Moe som første nestleder. Ved å fremstille dette som et samlende kompromiss på landsmøtet mandag, håper de å samle støtte til en løsning der «alle vinner».

Fylkeslagene i Finnmark, Troms, Nordland, Hedmark, Oppland og begge trøndelagsfylkene ønsket i utgangspunktet Janne Sjelmo Nordås fra Nordland som andre nestleder. Nå kan flere av dem velge å vrake Nordås til fordel for Tvinnereim.

– Vi mener det er spesielt viktig å vise takhøyde og romslighet, slik at alle deler av partifløyene blir representert, sier fylkesleder i Oppland, Bengt Fasteraunet, til NRK.

Løsningen fylkeslaget i Oppland nå går inn for er helt i tråd med det mindretallet i valgkomiteen foreslo; nemlig en ledertroika bestående av leder Trygve Slagsvold Vedum, første nestleder Ola Borten Moe og andre nestleder Anne Beathe Tvinnereim.

– Her har man en mulighet til å velge en løsning som favner hele bredden i partiet. Samtidig er det naturlig at Borten Moe, med den erfaringen han har, blir første nestleder, sier Fasteraunet.

Samkjører seg med andre fylkeslag

Fylkeslederen i Sør-Trøndelag, Jarle Martin Gundersen, er tydelig på at deres fremste mål er at Borten Moe skal bli første nestleder. På spørsmål om de kan velge Tvinnereim på bekostning av Nordås som andre nestleder, svarer han:

Ordfører Jarle Martin Gundersen (Sp) mener han er lurt av Adecco.

ROSER TVINNEREIM: Fylkeslederen i Sør-Trøndelag mener det sier mye om Tvinnereim som person at hun har stilt seg til fri disposisjon for valgkomiteen. – Det viser at hun setter partiet først.

Foto: Bent Lindsetmo
Irene Lange Nordahl

KJEMPER FOR OLA: Irene Lange Nordahl fra Troms sier deres hovedmål er at Borten Moe blir første nestleder.

Foto: J¯rn Gr¯nlund / J¯rn Gr¯nlund
Monika Sande

HJEMFYLKE: Monika Sande i Nordland Sp sier de vil gjøre sitt for at Nordås blir andre nestleder.

Foto: Beiarn kommune
Geir Iversen

RO: Geir Iversen håper partiet legger kranglingen bak seg etter landsmøtet. – Vi må innse at vi spiller på samme lag.

Foto: Erik Lieungh
Per Inge Bjerknes

IKKE KOMPROMISS: For Per Inge Bjerknes fra Østfold representerer ikke en løsning der Ola Borten Moe fortsetter i ledelsen et kompromiss.

Foto: Senterpartiet

– Det vil jeg ikke si så mye om ennå. Vi har en dialog med andre fylkeslag, der vi prøver å samkjøre oss litt, sier Gundersen.

– Så dere avviser ikke å stemme på Tvinnereim som andre nestleder?

– Nei, vi avviser det ikke, svarer fylkeslederen fra Sør-Trøndelag.

Også fylkeslederen i Troms, Irene Lange Nordahl, ser at en ledelse bestående av Vedum, Borten Moe og Tvinnereim kan bli et kompromiss som samler partiet.

– Vi ser at det kan bli resultatet. Det viktigste for oss er at Borten Moe blir første nestleder, og at Nordås blir en del av sentralstyret. Jeg vil ikke gå lenger enn det nå, sier Nordahl, som tidligere altså har tatt til orde for at Nordås bør inn i toppledelsen i partiet.

Fylkeslederen i Nordland, Nordås sitt hjemfylke, er den eneste fylkeslederen NRK har snakket med som står fast på at de kommer til å kjempe for henne som andre nestleder på landsmøtet.

– Vi står ved innstillingen som gikk til valgkomiteen. Det var det vedtaket styret fattet og som fylkesårsmøte ga sin tilslutning til, sier fylkesleder Monika Sande.

Valgkamp til siste sekund

Men landsmøtedelegatene fra fylket er ikke bundet til å følge dette vedtaket. Senterpartiet har ikke tradisjon for å «tvinge» landsmøtedelegater til å følge fylkeslagene sine vedtak i lederspørsmål, og dermed ligger det an til mange kan bestemme seg rett før avstemningen.

Fylkeslederen i Finnmark, Geir Iversen, sier de har bestemt seg for å gi delegatene full frihet å forhandle med de andre deltakerne for å få et «best mulig resultat for Finnmark».

Iversen utelukker ikke at de kan ende opp med å støtte Tvinnereim som andre nestleder. Forutsetningen de får noen som «kjenner utfordringene på kysten» inn i sentralstyret.

– Vi reiser ned en dag før for å prate litt med folk. Vi skal nok bli enige, sier Iversen.

Nettopp denne «praten i gangene» kommer til å bli avgjørende for valget på det ekstraordinære landsmøtet i Lillestrøm. I tillegg får Borten Moe og Tvinnereim en siste mulighet til å overbevise tilhørerne gjennom sine valgtaler til landsmøtet.

I fjor kjempet Ola Borten Moe gjennom endringer i vedtektene som gjør at rekordmange senterpartister har stemmerett på landsmøtet.

For første gang skal 120 lokallagsrepresentanter valgt av fylkesorganisasjonene delta på årsmøtet. Dermed vil landsmøtet bestå av over 300 delegater, der mange av dem aldri har deltatt i et ledervalg før.

Delegatene må belage seg på en massiv lobbyvirksomhet fra de ulike fløyene i partiet.

Har ikke gitt opp å bli kvitt Borten Moe

Kampen om å overbevise tvilerne er godt i gang allerede. Mens Borten Moes støttespillere står fast på at partiet ikke har råd til å miste hans politiske talent og erfaring, gjør Tvinnereim-leiren alt de kan for å selge henne inn som en samlende kandidat som kan gi partiet en ny start.

Tvinnereims utfordring er at hun er langt mindre profilert og kjent enn Ola Borten Moe, både innad i partiet og utad. Hun har derfor startet sin egen Facebook-side der hun forteller om seg selv og hva hun står for.

– Jeg er sikker på at hun er en samlende kandidat som vil bidra til å skape ro i partiet, sier én av hennes sterkeste støttespillere, John Andre Storebø.

Fylkeslederen i Oslo har ikke gitt opp håpet om at Tvinnereim skal danke ut Borten Moe i kampvoteringen om vervet som første nestleder.

– Vi jobber for at det blir fair play og at hun kan vise hva hun står for, sier Storebø.

Kan det svekke hennes sjanser at hun også stiller som andre nestleder?

– Jeg håper landsmøtedelegatene ser at hun stiller seg tilgjengelig for partiet og setter partiet først. Det synes jeg det står respekt av, sier han.

– Ledervalget blir intenst

Også Per Inge Bjerknes, fylkeslederen i Østfold, setter sin lit til at Tvinnereims mangel på ultimatum kan styrke hennes kandidatur.

– Jeg tror det bare er positivt at hun signaliserer at hun er villig til å gjøre en jobb for partiet uansett hvilken jobb hun får. Jeg tror det taler til hennes fordel. Mange av tvilerne kan se det som problematisk at Borten Moe bare godtar posten som første nestleder, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Tvinnereims Facebook-side

KAMPANJE: I mars startet Anne Beathe Tvinnereim en egen Facebook-side for å vise velgerne og partiet hva hun står for.

Foto: Facebook / Skjermdump

Det eneste alle i Senterpartiet er enige om er at det går mot et svært spennende ledervalg på landsmøtet.

Siden det er skriftlig valg og ingen er bundet til å følge fylkeslagenes linje, er det vanskelige å spå utfallet.

Begge leire har imidlertid egne folk som forsøker å holde en viss oversikt. Aftenposten skriver i dag at trønderne sier Ola Borten Moe har nok oppslutning til å vinne, men tallene bestrides av folk i motsatt leir.

– Jeg tror ingen kan forutsi utfallet. Det vil bli like intenst som et ledervalg i Senterpartiet skal være. Stemningen kommer til å være til å ta og følge på, sier Bjerknes.

"Tettere på" er en samtale med mennesker NRK Nyheters programledere ønsker å vie mer tid til enn øvrige sendinger har rom for. Her møter vi andre og mer ukjente sider av spennende personer - og lar de snakke ferdig.
Intervjuer: Journalist Ingunn Solheim
Gjest: Nestleder i Senterpartiet Ola Borten Moe

VIDEO: Sist uke stilte Ola Borten Moe til et dybdeintervju i NRKs nye serie på nett-tv, «Tettere på».

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger