NRK Meny
Normal

Tidligere Viasat-selgere: – Vi ble behandlet som dyr

Tidligere selgere hos TV-leverandøren Viasat forteller om en arbeidsplass der trusler, trakassering og påtvunget gratisarbeid var en del hverdagen.

Lucas Scott Andersen og anonyme eks-Viasat-ansatte

Tidligere Viasat-selgere forteller om overordnede som trakasserte dem, tvang dem til å jobbe 11-12 timers dager uten overtidsbetaling og om utskiftning av ansatte satt i system. Lucas Scott Andersen (22) er den eneste av de åtte tidligere selgerne NRK har snakket med som tør å stå frem.

Foto: Martin Zondag / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En «iskald og kynisk cowboyvirksomhet» der de ansatte er «forbruksvarer» og «blir behandlet som dyr». Slik beskriver tidligere Viasat-selgere det som foregår innenfor veggene til sin tidligere oppdragsgiver – Viasat i Akersgata i Oslo.

I Viasats lokaler, avdeling nysalg, jobber flere titalls unge selgere med å rekruttere nye kunder per telefon. De ansettes alle via det landsdekkende, skandale-ridde bemanningsbyrået Adecco.

NRK har de siste ukene vært i kontakt med åtte tidligere selgere som har jobbet hos Viasat i ulike perioder de siste tre årene. De forteller alle om til dels svært graverende arbeidsforhold:

  • Trusler om oppsigelse dersom man ikke jobber overtid
  • Ansatte blir mobbet og seksuelt trakassert av sine overordnede
  • Selgere blir tvunget til å jobbe ubetalt overtid i stor skala
  • Selgere tvinges til å si opp uten gyldig grunn

LES OGSÅ: Adecco ble varslet om Viasat

Rekrutteringssjefen stilte seg da fysisk i veien for meg i døren, og sa «Du går ikke noe sted, du skal selge mer».

Tidligere Viasat-selger (21)

Står frem

Lucas Scott Andersen (22) er en av få som tør stå frem av de åtte som NRK har snakket med. De andre er redde for represalier fra sine gamle sjefer, og hva det å stå fram kan bety for fremtidig karriere.

– De presser folk til det ytterste. De suger ut energien til en. Når man ikke har noe mer å gi, sier det at det er andre folk som har lyst på jobb. At det alltid er noen nye som kan ta over for deg, sier Andersen.

Den unge bodøværingen jobbet som Viasat-selger i femten måneder, frem til august i år. Da ble han tvunget til å skrive under på sin egen oppsigelse, og bedt om å gå på dagen mot en sluttpakke tilsvarende to ukers lønning, ifølge Andersen.

– Jeg fikk aldri oppgitt noen ordentlig grunn, men jeg antar at jeg ble et for stort problem for dem da jeg begynte å protestere mot ulønnet overtid og dårlig arbeidsmiljø. Da frøs de meg ut, begynte å rakke ned på meg og kalte meg inn på kontoret for å gi beskjed om at dette ikke var noe jeg skulle ta opp i plenum.

– Da jeg konfronterte dem med mine gode resultater og mangelen på gyldig grunn til oppsigelse, fikk jeg til svar at de godt kunne begynne å telle dager der jeg hadde kommet for sent, sier Andersen.

Viasats lokaler i Akersgata i Oslo

– Rekrutteringssjefen stilte seg da fysisk i veien for meg i døren, og sa «Du går ikke noe sted, du skal selge mer», forteller en tidligere Viasat-selger.

Foto: Martin Zondag / NRK

Trusler og pizza

Flere av de tidligere selgerne NRK har vært i kontakt med er i begynnelsen av 20-årene. De hadde sitt første møte med arbeidslivet i Viasats salgsavdeling, og var uvitende om hvilke rettigheter en arbeidstaker har.

NRKs kilder forteller at de daglig ble truet med oppsigelse dersom de gikk hjem når ordinær arbeidsdag var over klokken 17. Det var forventet at de skulle jobbe oppimot 12 timers dager, med provisjon av eventuelle salg som eneste mulighet til å få betalt.

Den garanterte godtgjørelsen for overtiden kom i form av pizza på Viasats regning.

En selger forteller at han fikk en aha-opplevelse en uke der de fikk ordre om å slå salgsrekorden for hele bygget. Selv om makstaket for provisjonen til selgerne var på 35 salg per uke, skulle de klare 50 salg hver.

De skulle altså bli sittende utover kveldene selv om det var verken timelønn eller provisjon å få.

– Da skjønte jeg at «hva faen: Vi er buskap, vi er dyr her. Dette er fengsel».

Under press jobbet selgerne så mye at de ikke hadde noe liv utenom. De mistet kontakten med venner og familie, og ble besatt av tanken på å selge. Jobben ble livet, og daglig ble de påminnet om at de var erstattelige.

Da skjønte jeg at «hva faen: Vi er buskap, vi er dyr her. Dette er fengsel».

Tidligere Viasat-selger til NRK om Viasat som arbeidsplass

Teamleder: – Vi truet selgerne

Samtlige av selgerne NRK har vært i kontakt med mener det er en bevisst strategi fra selskapets side å presse de ansatte til selge så mye som overhodet, for så å erstatte de «oppbrukte» med yngre og uvitende krefter.

En tidligere teamleder bekrefter dette overfor NRK:

– Jeg var selv med på morgenmøtene, der vi tvang folk til å jobbe ulønnet overtid ved bruk av eksplisitte trusler om å få sparken, utskjelling og utpsyking. Folk ble forbruksvare, og det var en gylden regel at man skulle tyne selgerne for alt de hadde i fire måneder, før man erstatta dem med nye folk. Jeg trodde det var slik man måtte gjøre det for å bli værende som teamleder, sier mannen.

Han ledet en gruppe med 15 telefonselgere i et år. Den tidligere mellomlederen forteller at han forandret personlighet av å jobbe i Viasat, og at han ble «en iskald jævel».

Penger var motivasjonen for å «behandle mennesker som dritt».

– De som ikke leverer blir tvunget til å si opp. Også flinke selgere kan bli presset til å slutte dersom de kom med for mange krav og spørsmål. Etter utpsyking og mobbing er de til slutt så nedkjørte at de ikke orker å kjempe imot. Det er ofte helt usaklige argumenter som legges til grunn for at en person sies opp.

Teamlederen ble selv presset ut av jobben, og ble da møtt av de samme teknikkene han tidligere hadde brukt på sine underordnede.

En tidligere teamleder i Viasat bekrefter overfor NRK at de truet og mobbet de ansatte for å få dem

En tidligere teamleder i Viasat bekrefter overfor NRK at de truet og mobbet de ansatte for å få dem til å jobbe mest mulig overtid.

Foto: NRK

Psykologhjelp

Presset, truslene og trakasseringen fra lederne på Viasat- avdelingen gjorde jobbdebuten til en erfaring flere tidligere ansatte gjerne skulle ha vært foruten.

For minst én av dem har tiden på Viasat ført til et behov for jevnlig oppfølging hos psykolog.

– Det var veldig mye seksuell drittslenging der. Rekrutteringsansvarlig mente det var greit å kalle meg «Viasathore» fordi jeg hadde rotet med to stykker. Han sa også at jeg var «den løseste i hele etasjen», og at jeg «var på alle».

Kvinnen i 20-årene er en av flere som forteller om trakassering og bruk av nedlatende kallenavn.

Hun fikk til slutt nok av all trakasseringen fra rekrutteringssjefen. På en fest utenfor arbeidstid klapset hun til ham. Noen dager etter ble hun presset til å skrive under på sin egen oppsigelse.

Den isfronten hun brått møtte fra lederne på sin arbeidsplass gjennom tre år, utløste en depresjon som har vært til hinder for utdannelsen og for et videre arbeidsliv.

– Jeg tok jo dette veldig personlig og har hatt det helt jævlig egentlig. Jeg har vært ganske langt nede, og gått til psykolog. Jeg kjenner at det i bunn og grunn skyldes det som skjedde med meg i Viasat, sier hun.

Det er utskiftning av mennesker satt i system. Et så velkjent firma som Viasat burde ikke få lov til å holde på slik i så stor utstrekning.

Tidligere Viasat-selger til NRK

Hindret selger fysisk

Av de åtte tidligere ansatte NRK har vært i kontakt med følte fem seg presset til å skrive under på sin egen oppsigelse. Felles for de fem er at de ikke har fått noen referanser fra sin tid i jobben.

De ufrivillige oppsigelsene skjedde som regel i et møte med tre eller flere av mellomlederne i Viasat, som i fellesskap presset på for å få en underskrift på et allerede klargjort dokument.

– De står to-tre stykker rundt deg, og hakker på deg for å få deg til å skrive under, sier Andersen.

En av toppselgerne ble også truet med politianmeldelse, dersom han ikke skrev under.

– Dagen før hadde jeg krevd å få gå klokken syv om kvelden, fordi jeg måtte hjem og vaske klær. Jeg var allerede to timer på overtid, og hadde ikke noe å ha på meg dagen etter, forteller den svenske 21-åringen.

– Rekrutteringssjefen stilte seg da fysisk i veien for meg i døren, og sa «Du går ikke noe sted, du skal selge mer».

– Da sa jeg: Nå er det slutt på dette, jeg går hjem. Min arbeidstid er ni til fem, dere har ikke lov til å ha meg her, og det finnes ingen mulighet til å holde meg her.

Deretter skal den unge selgeren ha blitt truet med nedgradering. Da han kom på jobb dagen etter var det langt mer som ventet ham.

Viasat

Viasats har flere titalls ansatte som jobber med å selge selskapets TV-løsninger til nye kunder via telefon.

Foto: Skjermdump

«Skriv under, så glemmer vi det»

Han ble kalt inn til et to og en halv times langt møte med tre av mellomlederne, som hevdet at to kunder hadde ringt tilbake og sagt at det hadde blitt gjort en ulovlig kredittsjekk.

Flere av selgerne forteller at det aldri før hadde skjedd.

– De sa det var alvorlig, og at «Desverre så må vi gå videre med dette, så politianmeldelsen ligger ferdigskrevet. Vi må dessverre saksøke deg, du kommer til å måtte betale våre saksomkostninger og våre advokatomkostninger».

– De dro fram alt mulig, og sa at jeg kom til å bli svartelistet fra jobb i framtiden. Eller, jeg kunne skrive under på min egen oppsigelse, så skulle de glemme det. Og jeg, som 20-åring, som ikke kan reglene og lovene i Norge helt, tenkte ”jeg vil ikke ha det der”, beretter selgeren, som til slutt signerte.

– Det er systematisk utskiftning av mennesker

To tidligere Viasat-selgere i slutten av 30-årene ble værende i Viasat i 2,5 år og sluttet etter eget ønske. De fikk en annen behandling av sine overordnede. Ifølge dem selv fordi de var voksne mennesker og kjente sine rettigheter.

De var likevel vitne til stor gjennomtrekk på avdelingen, og forteller at flere titalls selgere ble tvunget til å gå på dagen, uten noen spesiell foranledning.

– Jeg kan bekrefte tvungen overtid, trusler, press og trakassering i stor grad. Men det mest oppsiktsvekkende var etter min mening at ansatte ble tvunget til å gå uten grunn. Det er utskiftning av mennesker satt i system. Et så velkjent firma som Viasat burde ikke få lov til å holde på slik i så stor utstrekning, sier mannen som nå har gått over til en ny jobb i Sverige.

Øystein Hygen Christensen

- Vårt syn er at arbeidsmiljøet ved salgsavdelingen er bra og fungerer godt, men vi ser svært alvorlig på disse beskyldningene, sier informasjonsansvarlig i Viasat, Øystein Hygen Christensen.

Foto: Presse / Viasat
Viasat: – Beklagelig

Viasat er overrasket over at at tidligere selgere har så negative erfaringer fra sin tid hos dem.

– Vi ser veldig alvorlig på alle disse beskyldningene dere presenterer for oss. Vi er best tjent med et velfungerende salgssenter, og er opptatt av et godt arbeidsmiljø. Lover og regler skal følges, sier informasjonsansvarlig i Viasat, Øystein Hygen Christensen.

Viasat avviser at de har vært kjent med trusler som virkemiddel for å tvinge selgere til å jobbe ubetalt overtid. Selskapet påpeker imidlertid at det er Adecco, og ikke Viasat, som er arbeidsgiveren til selgerne.

– Vi er ikke direkte involvert i personalkonflikter. Viasat er oppdragsgiver og drifter salgssenteret. Arbeidsforhold er noe som går mellom arbeidsgiver Adecco og den enkelte arbeidstaker. Både avdelingsleder og teamledere er ansatte i Adecco.

– Viasat ønsker i samarbeid med Adecco å få klarhet i hva som har skjedd, legger den informasjonsansvarlige til.

Har dere rutiner og systemer for registrering av overtid, slik loven påkrever?

– Vi hadde en stor runde med Adecco etter overtidssakene som kom frem i media i 2010/2011. Mye av dette var oppe til revisjon da, og i samarbeid med Adecco fikk vi på plass gode rutiner for det.

Men disse rutinene har da tydeligvis ikke blitt fulgt i praksis?

– Adecco har fått inn bekymringsmeldinger om overtid som ikke registreres. Det er beklagelig om det ikke er blitt gjort. Viasat er opptatt av å legge til rette for et godt arbeidsmiljø for dem som jobber i våre lokaler, sier Christensen.

Regiondirektør i Adecco Oslo, Hans Jørgen Wang, sier at de kun har blitt varslet om uregistrert overtidsarbeid. Han avviser at foretaket har hatt kjennskap til trakassering, trusler og tvang.

– Etter mitt skjønn har vi gjort det vi har kunnet for å følge opp våre ansatte hos Viasat. Dersom noen opplever noe annet, synes jeg naturligvis dette er beklagelig, sier Wang.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger